Spartips för unga

Är du ung eller känner du någon som är ung? Har du koll på spartips för unga? Läs mer i detta inlägg om hur man kan spara pengar som ung!

Att vara i 20-årsåldern och redan nu spara inför pensionen kan kännas avlägset och rent ut sagt väldigt tråkigt. Att börja spara som ung ger dock större frihet senare i livet, och varje krona räknas.

Därför är det bättre att börja med att sätta ett sparmål på kortare sikt. Hitta någonting som man vill börja spara till så att man kommer igång. När man väl har startat är det alltid roligt att se hur pengarna växer månad för månad, år för år.

Det är viktigt att börja spara tidigt för varje krona gör skillnad. Att börja spara tidigt ger större frihet och det öppnar upp fler möjligheter längre fram i livet. Allt från att kunna ta körkort när man vill och köpa en egen bostad, till att kunna plugga var man vill.

Hur man ska spara är beroende på hur pengarna faktiskt ska användas. Till en bil eller resa i närtid är ett sparkonto att föredra, medan ett sparande på längre sikt helst ska placeras i ett investerings-sparkonto, ISK. Ska du köpa en lägenhet och planerar att spara i ungefär fem år, bör du dela upp pengarna. Sätt 70 procent på ditt sparkonto och 30 procent i ett ISK. Då har du säkrat en del av kapitalet och du vet att pengarna inte kommer att minska i värde.

Men det finns fallgropar att se upp för. Det finns två olika sparkonton: med och utan insättningsgaranti. Om sparinstitutet inte har en insättningsgaranti riskerar du att förlora alla dina pengar om det går i konkurs. Låt dig inte lockas av att placera pengarna på sparkonton där räntan är 5-6 procent, för även risken är mycket högre än på ett vanligt sparkonto.

Spartips

Börja tidigt
Börjar man spara i tid kan man sätta av en betydligt mindre summa varje månad än om man börjar sent i livet. Ränta på ränta-effekten gör att även ett litet sparande blir stort med tiden.

Spara konkret
Hitta någonting konkret att spara till för att komma igång med ditt sparande. Det kan vara till körkortet, en resa eller till en bostad. Då är det lättare att bli motiverad.

Välj rätt sparform 
Tänk över vad du ska spara till och hur länge. Ska du spara på längre sikt är det bra att placera pengarna i aktiefonder, medan ett kortsiktigt sparande helst ska ligga på ett sparkonto.

Varje krona räknas 
Ett litet sparande är bättre än inget. Om du har lite pengar att röra dig med varje månad, så kanske en hundralapp för dig ändå är pengar som gör skillnad så småningom. Om du efter ett år har sparat 1 200 kronor, plus lite ränta, kan det vara någonting som kan sätta en liten guldkant på tillvaron.

Se upp för höga avgifter 
Om man är inne och tittar på vilka fonder man ska ha på sitt ISK, lägg lite tid på att jämföra alternativ. Det gör stor skillnad i längden om avgiften är 0,5 procent eller 1,5 procent.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.