Är konsumtionslån alltid fel?

plÃ¥nbok pengar finansiera kontanter valuta rik betalning handla dollar ikon rikedom buy object finansiell läder- handel lön brun sedel ficka besparingar lÃ¥n försäljning bank piktogram blÃ¥ text produkt font linje vinkel grafik grafisk design illustration ClipArt varumärke logotypHar du sett på Lyxfällan att konsumtionslån är något som kan fälla en hel privatekonomi? Men är det verkligen alltid fel med konsumtionslån, eller kan man använda sig av dem om man verkligen behöver? I den här artikeln tar vi reda på hur det ligger till.

Först och främst måste vi reda ut vad ett konsumtionslån egentligen är för något. Precis som namnet föreslår är det ett lån som inte är ämnat för någonting särskilt. Det kan även kallas för ett lån utan säkerhet eller ett blancolån. Eftersom det får används till vad man än önskar kan man till exempel köpa möbler, resor, elektronik och andra konsumtionsvaror med lånet. Det går även att använda lånet för att köpa en bil eller båt med. Att använda ett konsumtionslån istället för ett vanligt billån har till och med några fördelar, även om räntan brukar vara något högre.

I regel är det alltid bättre att spara ihop pengar för att köpa saker som inte är en investering. Eftersom nästan alla blancolån kommer med hög ränta blir det dyrare att betala saker med lån än om man betalar kontant. I värsta fall kan slutsumman bli tusentals kronor mer än vad försäljningspriset var.

Ibland kan det vara rätt val
Om du lyckas få ett konsumtionslån med låg ränta behöver det inte vara en ekonomisk katastrof att köpa en del saker med lånet. Ett tips är att försöka hitta ett lån som har en räntefri period på några månader. Då kan du med lite planering köpa det du behöver med lånet, sen kan du betala tillbaka lånet innan den räntefria perioden är över. Det är för mesta kreditkortsföretag som erbjuder räntefria lån.

Ett annat alternativ är när du använder dig av ett lån utan säkerhet istället för att ta ett vanligt billån när du ska köpa en begagnad bil. Ett konsumtionslån ställer inga krav på bilens högsta ålder vilket ett vanligt billån gör. Dessutom kan det vara mer flexibelt eftersom du kan göra fordonsaffärer med privatpersoner, medan ett vanligt billån som har bilen som säkerhet ofta kräver att köpet görs ifrån en auktoriserad återförsäljare.

Medvetenhet är a och o
I regel kan man säga att det är helt okej att ta ut ett konsumtionslån så länge du är medveten om hur mycket dyrare ditt köp kommer att bli och om du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet i tid. Det är framförallt när du betalar av minimibeloppet på lånet som det kan bli till en stor ekonomisk förlust. Då betalar du nämligen enbart räntan och därför växer sig lånet bara större och större. Den andra faran är när du inte räknar med den effektiva räntan som förutom räntan inkluderar fakturaavgifter och administrationskostnader.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.