20 bästa ekonomi podcasts

Har du testat att lyssna på så kallade podcasts? Gillar du ekonomipoddar? Känner du till de bästa ekonomipoddarna? I detta inlägg kan du läsa mina tips på de 20 bästa ekonomi podcasts, både nationella och internationella!

Under den senaste tiden har det vuxit fram massor av intressanta så kallade Podcasts inom området ekonomi. Nya intressanta Podcasts kommer dessutom med jämna mellanrum. Nedan har jag listat de Podcasts inom området ekonomi som jag för närvarande tycker är mest intressanta. Jag har delat in materialet i två listor. En lista med de bästa nationella (svenska) podcasten och en lista med de bästa internationella (engelskspråkiga) podcasten.

Podcast
För den oinvigde kan en podcast närmast liknas vid ett radioprogram. Podcast (eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av "pod" (ordagrant "kapsel" men syftande på mediaspelaren Ipod - I play on demand) och engelskans "bro(ad)cast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; "poddsändning" är ett av de förslag som lagts fram, men "poddradio", som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet "podd-tv" har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial.

10 bästa ekonomi podcasts - nationella

 1. Ekonomiekot lördag P1 - Den 11 oktober 2008 sändes Ekonomiekot Lördag för första gången. Det var en månad efter finanskraschen och mitt under stormigt börskaos världen över. Ekonomiekot lördag görs av Pär Ivarsson. Programmet gästas varje vecka av två personer som samtalar om och diskuterar finanskrisens konsekvenser. Det handlar om allt från råvaror, kapitalism, protektionism, valutachocker, ekonomiska toppmöten, fattiga och rika, till hur finanskrisen gestaltas på scenen, i biosalongen eller i konstgalleriet. Deltagare är ekonomer, experter och chefer i näringslivet. Bland de gäster som har deltagit kan nämnas Jacob Wallenberg och Börje Ekholm från Investor, Scanias Vd Leif LÖstling, finansmannen Robert Weil, SSAB:s Vd Olof Faxander, Ingrid Bonde Vd för AMF pension, Björn Savén, IK Investment Partners, Swedbanks Vd Michael Wolf, nobelpristagaren Paul Krugman, samt tre ministrar Eva Björling, Cecilia Malmström och Gunilla Carlsson. Samtalsformen betyder att relativt komplicerade sammanhang blir begripliga. utan att det saknas vare sig udd eller kritik.
 2. EFN-poddar - EFN står för Ekonomi- och Finansnyheterna och ägs av Handelsbanken, sänder ekonominyheter och längre ekonomiprogram på webben. På EFN hittar du flera olika fördjupande podcasts inom aktier, privatekonomi och makroekonomi samt program med fokus på aktuella ekonomiska frågor.
 3. Fondpodden - Leds av Johan Bursell (f.d. ekonomireporter på SvD) och drivs i samarbete med Avanza Bank. Fondpodden guidar dig genom den snåriga fonddjungeln, förbi fällor och förhoppningsvis leder den dig till den stora skatten. Men mest av allt hoppas de att du lär dig något om ditt förmodligen största sparande: fonder!
 4. Fond- och pensionspodden - Aktiespararnas podd om fonder och pensionssparande. I podden diskuteras bl.a. tidningens förslag till fondportföljer samt marknadsläget.
 5. Ekonomiska klubben - Aktiespararnas podd där allt inom ekonomi diskuteras.
 6. Analyspodden - I Analyspodden guidar Di:s experter dig varje vecka till de viktigaste trenderna och händelserna på marknaden.
 7. Kreditvärden - Kreditvärden är en podcast om företagsobligationer. Vad är det för något? Kan man egentligen investera i dem? Frågorna är många, de försöker svara på de flesta. De som svarar heter Louis Landeman, chef för kreditanalysen och Gabriel Bergin, kreditanalytiker och strateg på Danske Bank Markets Sverige. 
 8. Sparpodden - #sparpodden är en podcast om frågorna som rör din plånbok och ditt sparande. Programledare är Nordnets innovationschef Jan Dinkelspiel och sparekonom Günther Mårder. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden. Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag. 
 9. Stockholmsbörsen - Drivs av Placera.nu (Avanza Bank) där de pratar om investeringar och olika frågor som påverkar finansmarknaderna. Syftet med poddradion är att kunna ge ett nytt perspektiv på deras rekommendationer och nyheter samt kommentera händelser och aktier som inte alltid får plats i deras bevakning. Poddradion ger också möjlighet att förklara hur de på Placera arbetar, varför de väljer att skriva om vissa saker och prioritera ned andra. De delar också med sig av svaren på många av de frågor som enskilda läsare ställer till dem. De sänder ett avsnitt i veckan.
 10. Börspodden - Johan & John, två daytraders med många års erfarenhet från finansmarknaden delar med sig av sina tankar och idéer i en podcast kallad Börspodden som drivs i samarbete med Avanza Bank. Hör herrarna diskutera aktuella aktier såsom Fingerprint Cards, Precise Biometrics och Orexo, berätta skrönor från marknaden och dela med sig av rykten ”på stan”. Alla avsnitt är gratis, 30 minuter långa.
10 bästa ekonomi podcasts - internationella
 1. Sound Investing - Drivs av Paul Merriman en uppmärksammad investeringsrådgivare. Sound Investing har blivit utnämnd av Money Magazine som “Best Money Podcast”. Podcasten erbjuder klara och koncisa råd om pengar, sparande och placeringar.
 2. The Index Show - The Index Investing Show är en podcast som en gång i veckan behandlar index inom områdena aktier, obligationer och råvaror. Podcasten är informativ och pedagogisk och hjälper lyssnarna att fundera över vad som är rätt investeringsfilosofi.
 3. Investing Insights from Morningstar.com - En podcast av Morningstar som levererar aktuell information och aktier, fonder, EFT, marknadsanalyser, investeringstips, råd kring pensionssparande, exklusiva intervjuer med fondförvaltare.
 4. The Mutual Fund Show - The Mutual Fund Show är en av pionjärerna bland podcasts som täcker området aktiefonder. Värdarna Adam Bold, Denny Smith and Andy Smith svarar på samtal från lyssnarna och levererar insikter med ett jordnära upplägg.
 5. Vanguard podcasts - En podcast som erbjuder regelbundna perspektiv på händelser och trender som påverkar ekonomin, de finansiella marknaderna och investeringar. Podcasten innehåller även fördjupande intervjuer med fondförvaltare, ekonomer och investeringsexperter.
 6. The Disciplined Investor - Utmärkta makroekonomiska analyser. Denna podcast är ett måste om du är intresserad av djuplodande analyser av makro teman.
 7. Invest Talk - InvestTalk är podcasten som hjälper dig att bli en bättre investerare genom kunskapshöjande inslag och relevan nyhetsbevakning.
 8. The Money Tree Investing Podcast - En podcast som innehåller intressanta intervjuer med finansiella experter och en efterföljande paneldiskussion med 4 debattörer som presenterar alternativa perspektiv (tillgångsallokering, värdeinvestering, indexfonder och värdefällor) på frågan/temat som behandlas. Mycket intressant och annorlunda upplägg som stimulerar eftertanke. Sänds en gång i veckan.
 9. Motley Fool Money - Motley Fool Money sänder varje vecka och rankas som en av de mest populära podcasten inom ekonomi. I podcasten diskuterar analytiker veckans aktuella affärs och investeringshändelser.
 10. Freakonomics Radio - en mycket populär podcast från författarna bakom böckerna Freakonomics och Superfreakonomics Steven D. Levitt and Stephen J. Dubner ger oss insikter i ekonomi på ett sätt som gör det tydligt att ekonomi inte handlar om siffror utan om beteenden.
Kommentarer? Synpunkter? Vilka är dina favoriter bland podcasts om ekonomi?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.