Har du kul på jobbet? Ser du fram mot ditt arbete med ett leende på läpparna? Är du deppig över att semestern snart är slut? I detta inlägg får du 34 tips på aktiviteter på jobbet som sprider glädje och som räcker hela veckan. Se till att ha kul på jobbet istället!
Den legendariske amerikanske ledarskapsgurun, författaren, talaren och företagsledaren Dale Carnegie (1888-1955) skrev böcker om och höll kurser i personlig utveckling, att vara säljare, att hålla tal, att vinna vänner och liknande ämnen. Han sa en gång de kloka och bevingade orden:
"Folk lyckas sällan om de inte har roligt med det de håller på med".Detta faktum, att vägen till framgång är stenlagd med humor, bekräftas också av en svensk studie. Att skratta, fika och ha roligt ökar inte bara trivseln för de anställda på jobbet. Humor motverkar även stress och gynnar kreativiteten och effektiviteten. Det upptäckte Susanne Strömberg, doktorand i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet när hon studerade en charkfabrik i Värmland och upptäckte olika sorters humor bland de anställda. En rolig historia, ett kul smeknamn på kollegan, ett par lustiga danssteg eller att småkivas och knuffas lite. Rätt sorts humor fungerar som socialt smörjmedel på en arbetsplats. Susanne Strömberg och kollegan Jan Karlsson, professor i sociologi vid avdelningen för arbetsvetenskap, hittade fem olika typer av skämtsamhet som förekommer på en arbetsplats:
- Att ha kul – man drar en rolig historia och får tiden att gå.
- Fysiska skämt – man petar på varandra, grimaserar, dansar.
- Kollektivt jönseri – man skämtar om sig själv, clowneri.
- Nicknaming – man ger varandra smeknamn eller öknamn.
- Satir – kodade skämt, oftast riktad mot chefen och ledningen.
10 tips för att ha kul på jobbet!
Innan semestern rensade och städade jag bland gamla pappershögar på min arbetsplats. Jag hittade då ett papper som jag skrev ut från en webbsida för flera år sedan och sparade. Det framgick inte vad det var för webbsida men det handlade om att ha kul på jobbet. Jag tycker fortfarande att tipsen är riktigt lysande. Här får du ta del av tips på 10 aktiviteter som sprider glädje på jobbet och som räcker hela veckan. Se fram mot jobbet med ett leende på läpparna!
- Stäm träff med någon för spontandans i fikarummet. Förmodligen lyfter ni även dagen för de kollegor som råkar befinna sig där.
- Ring en kund eller samarbetspartner och berätta en rolig historia.
- Var snäll mot en telefonförsäljare. Säg att du är glad för att de ringer.
- Tävla om vem som skriver snabbast mail (utan stavfel).
- Ändra din titel i mailfoten till "Förste trevlighetsperson".
- Försök ta dig till din arbetsplats utan att någon kollega ser dig. Att smyga längs väggar och skrivbord ger pluspoäng.
- Lämna en lapp på toaspegeln med en komplimang, typ "vad fint hår du har idag".
- Berätta för dina kunder att idag är en bra dag att prata med dig, eftersom du är på så strålande humör.
- Ring lokala lunchrestaurangen och tacka för den goda lunchmaten förra veckan.
- Köp en blomma till receptionisten, städerskan eller en kollega som har det tufft just nu.
Deppa inte över att semestern snart är slut. Se till att ha kul på jobbet i stället! I Icakuriren återfanns för en tid sedan en artikel med ytterligare tänkvärda tips hämtade från boken Ja 2011, skriven av Max Söderpalm och Nina Jansdotter. Här finns ytterligare knep som hjälper dig att gå till arbetet med ett leende!
- Du är värd att ha kul! Tänk att du är värd att ha roligt på jobbet. Fråga dig själv: Vad kan jag göra för att mina arbetsuppgifter ska kännas roliga och inspirerande?
- Säg hej! Utstråla positiv energi när du anländer till din arbetsplats och hälsa glatt på alla medarbetare, det glada humöret smittar av sig.
- Tänk som en nybörjare! Att du har mer att lära och därför behöver vara fortsatt nyfiken, öppen, frågvis, ödmjuk, kunskapstörstande.
- Lek! Humor främjar trivsel och kreativitet. Skoja till det genom att använda en banan som pekpinne om du håller ett föredrag. Våga berätta om, och skratta åt, egna fadäser.
- Ge beröm! Beröm en arbetskamrat om dagen inför andra kolleger. Berömmet ska vara specifikt och handla om något som ligger nära i tid. Som att du hört ett kundsamtal du tyckt varit bra.
- Gör tvärtom! Undvik att fastna i rutiner. Längtar du efter förändring så behöver du göra saker annorlunda.
- Måla upp en bild! Visualisera den förändring du önskar: Hur vill du bli uppfattad av chefer och kolleger och vad krävs av dig för att det ska bli så?
- Tänk nytt! Slentrian på jobbet? Försök hitta en utmaning i det du redan gör och fråga dig: Kan jag göra mina uppgifter på ett nytt sätt, snabbare, bättre.
- Tanka rätt bränsle! Vad ger just dig lust, motivation och energi? Vilket är bränslet som får dig att gå i gång och spinna på jobbet?
- Lev à la mindfulness! Testa ett mindfullt förhållningssätt, att vara närvarande i stunden, här och nu, och inte i tankarna planera för något annat under tiden.
- Visa nya sidor! Visa upp nya sidor av dig själv, bjud på lite mer av dig, och se hur omgivningen reagerar på ditt nya jag.
- Välkomna nya kolleger! Se inte nya medarbetare som ett hot, utan som en chans till utveckling och att lära sig något nytt om andra – och dig själv.
- Bry dig! Visa omtanke om andra. Fråga dina arbetskamrater om någon vill hänga med på fika, lunch, gymmet eller på en drink efter arbetet.
- Bojkotta gnäll! Bestäm dig för att gnäll inte är okej. Prova en vecka där du inte gnäller över något, prata och tänk i stället positivt. Se vad som händer då. Kanske stiger humöret hos flera.
- Ta hjälp av musik! Om någon arbetsuppgift är tråkig, lyssna på din favoritlåt under tiden. Då får du någon form av positiv input. Eller dagdröm dig bort till en varm sandstrand vid Medelhavet.
- Skapa gemenskap! Tycker du att det är lite dålig sammanhållning i personalgruppen? Ta initiativ till något som kan förändra, som fredagsfika eller after work, bowla tillsammans. Bli den som samordnar.
- Ta egna initiativ! Boka tid för samtal med din chef om du tycker du stagnerat på jobbet och be om nya uppgifter eller föreslå själv nya utmaningar.
- Gå en kurs! Föreslå din chef att du för din kompetensutveckling får gå en kurs, som du valt ut, och som kan tillföra något till arbetsplatsen.
- Bryt en negativ spiral! Vid nedåtgående jobbspiral: Gör något åt ditt humör, din attityd och inställning så att du får en uppåtgående kurva igen. Med flaggan i topp kan du fundera på nytt jobb. Chansen finns att chefen ser din nya gnista och lockar med nya arbetsuppgifter.
- Utmana dig själv! Kan du genom att göra saker annorlunda utveckla förändringar som förbättrar? Det kan vara första steget mot nytt jobb på din gamla arbetsplats.
- Gör en mini-Sifo! Hör dig för bland dem som trivs på jobbet om deras inställning och attityd. Jämför med dem som har tråkigt på arbetet. Lär av de positiva!
- Sänk kraven på dig själv! Tillåt dig själv att ha en svacka ibland och minska kraven på dig själv. Att ha egna krav på att vara perfekt och aldrig göra fel påverkar trivseln negativt.
- Våga säga nej! Våga säga nej till arbetsuppgifter du tror inte passar dig. Missnöje tär på arbetsglädjen.
En video Dr. Bob Nelson- have fun at work där Dr. Bob Nelson tipsar om en lösning på hur man kan skapa glädje på jobbet!
Har du fler bra tips? Vad gör du för att ha roligt på jobbet? Kommentera gärna!