Danske Bank - bästa banken i Sverige

Danske Bank - bästa banken i Sverige
Föreställ dig att du har tröttnat på din nuvarande bank. Vilken bank är då bäst att byta till? I det här inlägget beskriver jag hur det gick till när jag bytte till den bästa banken i Sverige!

Bakgrund
Tidigare skrev jag inlägget Så lätt byter du bank! Det inlägget resulterade även till att jag skrev en E-bok: Så lätt byter du bank! Din guide till ett lyckat bankbyte. Jag skrev även i inlägget att jag skulle återkomma till mitt eget bankbyte. Här följer en översiktlig beskrivning. För mer utförliga tips om hur man kan gå tillväga hänvisas till E-boken.

Missnöje med nuvarande bank
Precis som finansmarknadsministern Peter Norman anser jag att bankerna tjänar för mycket och ibland för lätta pengar, se intervju med Dagens Industri. Det var bakgrunden till att jag för en tid sedan bestämde mig för att bryta en långvarig kundrelation med Swedbank.

Det jag eftersökte var en modern internetbaserad banklösning med bästa möjliga räntevillkor och lägsta möjliga avgifter!

Mitt behov av tjänster
Följande tjänster var jag i behov av:
 • Löpande in- och utbetalningar (lönekonto)
 • Betal- och kreditkort
 • Sparkonto för buffertsparande
 • Bolån
Mitt långsiktiga sparande inklusive pensionssparande har jag valt att placera hos Avanza Bank, vilket får bli föremål för ett eget blogginlägg.

Jämförelse av banker
För att enkelt jämföra bankerna använde jag mig i huvudsak av två utmärkta webbsajter: Comboloan och Konsumenternas. Jag gick även in på respektive banks hemsida.

Swedbank fick inte vara med i jämförelsen eftersom jag, pga. deras avgiftspolitik, redan bestämt mig för att byta bank.

Följande banker granskade jag närmare: Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank, Skandia Banken, Länsförsäkringar Bank, Ikanobanken, SBAB, ICA Banken.

Nordea föll tidigt bort eftersom de har alldeles för mycket avgifter, Skandia, Länsförsäkringar, Ikano, SBAB och ICA föll bort eftersom de ej kunde erbjuda marknadsledande ränor på bolån.

Det återstod således följande tre banker i finalomgången.

Förhandling med 3 utvalda banker
Följande 3 banker valde jag ut för att förhandla vidare med: HandelsbankenSEB och Danske Bank.

Jag måste i detta sammanhang lyfta fram Comboloan - Sveriges Forum för bankkunder. Där finns några ovärderliga hjälpmedel inför förhandling med bankerna såsom Bolåneboken, Ditt förhandlingsunderlag och Bolånebarometern. Du kan även se vad andra kunder förhandlat fram för villkor.

Val av bank
Mitt slutgiltiga val av bank blev ett förvånansvärt enkelt beslut. Den bästa banken i Sverige blev: Danske Bank! Det var den enda banken som kunde erbjuda:
 • Ett helt avgiftsfritt koncept innebärande ingen kostnad för internetbank, bankkort och kreditkort
 • Bästa räntevillkoren för löne- och sparkonto (jag ska återkomma till det i ett separat blogginlägg) 
 • Bästa räntevillkoren för bolån
Handelsbanken kom på 2:a plats genom något bättre räntevillkor och något mindre avgifter i övrigt än SEB som kom på 3:e plats.

Bytet av bank
Själva bytet av bank rent tekniskt gick mycket smärtfritt och bra. Bra tips och checklistor kan man ta del av på webbsajterna: Bankrättsföreningen och Svenska Bankföreningen. Jag måste också lovorda den fina kundsupport jag fick från Danske Bank. Mer information om att bankbyte kan du också hitta på den användbara informationssajten Byta bank, se även inlägget Ny webbsajt: Byta bank!

Slutsats
Om du har tröttnat på din nuvarande bank ska du inte tveka att byta. Det är värt att lägga ned lite tid på jämförelser av olika slag. Det går ganska enkelt att både sänka bolåneräntor och avgifter! Vad tycker du? Vad har du för erfarenheter av bankbyte?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.