Det lönar sig att spela fotboll

Image result for fotboll clipartDet går inte att förneka att det finns pengar i sport, och framför allt i europeisk fotboll. Inte nog med att klubbarna betalar enorma summor för att köpa loss spelare från sina kontrakt. De betalar även ut drömsummor i årslöner. Dessa varierar stort mellan olika spelare och olika klubbar, för att inte tala om den enorma skillnaden mellan kvinnliga och manliga fotbollsspelare. Läs mer i detta inlägg!

Miljardbelopp i lön
Argentinaren Lionel Messi är mer förknippad med Spanien än vad han är med sitt hemland. Han har spelat i FC Barcelona sedan 2000, då han kom till klubben som junior. Han är deras mest värdefulla spelare och har genom sin karriär i A-laget gjort 417 mål på 450 spelade matcher. Klubben betalar honom en lön på 86,9 miljoner euro om året, plus bonusar på ca. 5,1 miljoner. Kombineras klubblönen med hans andra affärsintäkter ger det honom en årslön på 130 miljoner euro, vilket motsvarar över 1,3 miljarder kronor. Messi har två år kvar på sitt kontrakt med Barcelona, som enligt Betfairs fotbollsodds är förhandsfavoriter att vinna La Liga med oddsen 1.66. Redan nu har klubben börjat förhandla om att förlänga kontraktet, och eventuellt öka lönen ytterligare. Den näst bäst betalda spelaren är Cristiano Ronaldo som har spelat sin första säsong i italienska Juventus. I och med sin övergång 2018 höjde han sin lön och får ca. 57,5 miljoner euro av klubben. Totalt tjänar han 113 miljoner euro om året. Efter honom kommer Neymar med 91,5 miljoner, Antoinne Griezmann med 44 miljoner och Gareth Bale med 40 miljoner. 

Griezmann har däremot gått med på att sänka sin lön för att byta klubb. Fransmannen lämnade Atletico Madrid för att gå till Barcelona, trots att han hade 4 år kvar på kontraktet. Han sänkte därmed sin årsinkomst med 6,3 miljoner euro. Det ryktas också om att Neymar kommer att komma tillbaka till Barcelona, och att även han har gått med på att sänka sin lön. 

Enorma skillnader
För den vanlige medelinkomsttagaren är lönerna som betalas ut till fotbollens bästa damspelare hög, men den är långt ifrån lika höga som herrarnas. Världens just nu bästa damspelare är norskan Ada Hegerberg. När hon förlängde sitt kontrakt med franska Lyon till 2021 ökade hon sin lön till 4,2 miljoner kronor om året. Det är knappt 0,3 procent av vad Lionel Messi tjänar. Den franska klubben är känd för att betala sina damspelare bäst och de topp 3 bäst betalda damspelarna spelar för klubben. På andraplats kommer Amandie Henry med 3,7 miljoner och efter henne, Wendine Renard med 3,6 miljoner. 


Den enorma löneskillnaden hoppas minska i takt med att allt fler börjar följa damfotbollen. Det var fler som följde årets dam-VM än någonsin tidigare och när Atletico Madrid och Barcelonas damlag mötte varandra tidigare i vår fanns det över 60 000 åskådare på läktarna. Det amerikanska damlandslaget, som vann VM, har även stämt sitt förbund och kräver lika lön och samma förmåner som herrlandslaget. 

Det lönar sig att spela fotboll. Skämt åsido har det däremot diskuterats om det inte är dags att sätta ett tak på vad som är rimligt att betala, men än så länge verkar lönerna bara stiga.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.