Världens snålaste person

Vet du vem som betraktas som världens snålaste person? Känner du till Hetty Green - "Häxan på Wall Street"? Hon var en av sin tids rikaste kvinnor och har av Guiness Rekordbok blivit utnämnd till världens snålaste person. Läs mer i detta inlägg!

Jag skrev tidigare ett inlägg om begreppen sparsam och snål. Detta inlägg handlar om en kvinna som var både och men som är mest känd för sin snålhet.

Henrietta Howland Green, eller Hetty Greeen som hon kallades, föddes 1834 och dog 1916. Hon kallades 'Häxan på Wall Street' och var en av sin tids mest förmögna kvinnor. Hon blev den första kvinnan som gjorde en betydande inverkan på Wall Street. Har även blivit utnämnd till världens snålaste person av Guiness Rekordbok.

Ekonomisk och sparsam
Att hon var ekonomisk och sparsam råder det inget tvivel om. Hon var dessutom en riktigt duktig affärskvinna. Hon fick sin ekonomiska skolning genom att vid 6-års ålder läsa finanstidningar för sin halvblinde far och öppnade även vid den tiden sitt första sparkonto. Som 13-åring blev hon familjens revisor. När hennes föräldrar dog ärvde hon vid 30 års ålder ungefär 7,5 miljoner dollar (motsvarar ca 108 miljoner dollar i dagens penningvärde). Denna grundplåt förvaltade hon därefter mycket väl genom kloka och ytterst försiktiga investeringar i obligationer, fastigheter, järnvägar och gruvor. Hennes investeringsstrategi gick ut på att investera konservativt, samla stora kontantreserver och att hålla huvudet kallt när det blåser till storm. I en intervju med New York Times 1905 sa hon: "-Jag köper aktier när de är lågt värderade och ingen vill ha dem. Jag behåller dem tills de gått upp och säljer när folk är angelägna att köpa." Hetty dog 81 år gammal och lämnade efter sig en nettoförmögenhet på uppskattningsvis mellan 100-200 miljoner dollar (motsvarar ca 1,9-3,8 miljarder dollar i dagens penningvärde).

Snål
Men hon blev ökänd genom alla berättelser som vittnar om en extrem sparsamhet som övergick till snålhet. Hon satte aldrig på värmen eller använde varmvatten. Hon tvättade aldrig kläder eller sängkläder. Hon gick klädd i samma svarta "häxklänning" varje dag. Hon levde på kall havregröt rå lök och billiga pajer. En kusk har berättat om hur hon en gång spenderade en halv natt i ett träsk för att förgäves leta efter ett frimärke (värde 2 cent) hon tappat i farten. När sonen skadade benet vägrade hon honom först att åka till ett vanligt sjukhus för att det var för dyrt. Därefter försökte hon ta honom till ett "gratissjukhus" för de fattiga. Där nekades han vård och till följd av en längre tids felaktig behandling fick sonen till slut amputera benet. När barnen hade flyttat hemifrån flyttade hon själv runt mellan olika lägenheter på olika sidor om stadsdelsgränsen för att slippa betala skatt. I slutet av sitt liv fick hon svårartad bråck i benet, men vägrade betala för operationen (kostade 150 dollar). Detta resulterade i en lång rad hjärnblödningar och permanent rullstolstillstånd.

Det ironiska är att hennes barn, som hon förväntade sig skulle fortsätta snåla och hålla hårt i pengarna, blev en av sin tids mest generösa filantroper. De donerade massor av pengar till flera museer, bibliotek och samhällsinstitutioner!

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.