Ekonomisk lycka

Är du lycklig? Är du ekonomiskt lycklig? Vad är ekonomisk lycka? Kan man uppleva ekonomisk lycka utan att vara ekonomiskt oberoende? Läs mer i detta inlägg om ekonomisk lycka!

Enligt en ny trend beskrivet av sajten Business Insider har ett nytt begrepp börjat få fäste i USA. Det är begreppet Ekonomisk lycka. Det handlar om hur vanliga människor med några enkla knep kan uppleva ekonomiskt oberoende.

Ekonomisk lycka
”Ekonomisk (finansiell) lycka” innebär att en medelinkomsttagare ska kunna uppleva sig själv som ekonomiskt oberoende, även om personen i fråga inte är det. Faktorer som ses som ett stort hinder för att bli en ekonomiskt lycklig person är bland annat skulder, högutnyttjade kreditkort och utgifter som inte står i proportion till inkomsten, allt detta kan dränera dig känslomässigt . Denna situation är alltför vanlig, men vissa människor har upptäckt hur man kan vara ekonomiskt lycklig. I de flesta fall handlar det om att anta smartare finansiella vanor – något som alla kan lära sig.

Så blir du ekonomisk lycklig
Följande faktorer är enligt en artikel på sajten Business Insider viktiga för att du ska uppnå ekonomisk lycka.

1. Vidta åtgärder för att nå målen
Att vilja hitta din ekonomiska lycka är en sak, att vidta åtgärder för att uppnå den är en helt annan sak. Finansiellt lyckliga människor väntar inte på att pengar automatiskt ska regna över dem. De banar sin egen väg. Så här är det: om allt du gör är sitta och gnälla över din ekonomi, förändras aldrig saker. Identifiera vad du behöver göra för förbättringar, och skapa sedan en realistisk ekonomisk plan som fungerar för dig. Om du behöver hjälp, tag kontakt med någon ekonomiskt och finansiellt kunnig rådgivare.

2. Håll dig inom en uppgjord budget
Dessa individer inser att det finns gränser för vad de kan göra – ekonomiskt sett. Som vem som helst skulle de antagligen njuta av shopping när de vill, åka på semester när de vill och spendera pengar hur som helst. Men detta är inte en verklighet  för de flesta, och ekonomiskt lyckliga människor vet detta. De håller sig till sin budget, vilket gör att de undviker onödiga skulder och har tillräckliga inkomster för att betala räkningar.

3. Betala dina krediter i tid och upprätthåll god kreditvärdighet
Att vara ekonomiskt nöjd börjar med att vara ekonomiskt ansvarig. Dessa personer förstår farorna med kreditkort och vikten av god kredit. De använder bara ett kreditkort när det är absolut nödvändigt och betalar av saldot varje månad. Deras vana vid att sköta månatliga betalningar i tid och att bara köpa vad de har råd med bidrar till låg skuldsättning och ett högre kreditvärde.

4. Planera för oförutsedda händelser
Det kan se ut som om ekonomiskt lyckliga människor har noll ekonomiska bekymmer. Men de vet att en olycka kan inträffa när som helst, och de vidtar åtgärder för att skydda sig och sina familjer mot oförutsedda händelser. Till exempel har de livförsäkring för att skydda make/maka och barn i händelse av en för tidig död. Och de kommer att ha avsatt en kassareserv som backup i en finansiell kris. Noggranna förberedelser ger sinnesfrid.

5. Definiera inte framgång med storleken på dina bankkonton
Även om dessa individer arbetar hårt för att ta hand om sig själva och familjen, är lycka och framgång inte nödvändigtvis bestämt av antalet nollor de har på sina bankkonton. De inser faran med att basera framgång på det, eftersom denna typ av tänkande kan utlösa missnöje. Finansiell lycka kommer av att veta att man är på rätt väg och göra ansvarsfulla val med sina pengar.

6. Finn tillfredsställelse i det du har
Finansiellt glada människor lever efter sina tillgångar och ignorerar frestelsen av att göra som alla andra. Inkomstnivåer varierar och de inser att konsumtionsspiralen kan ge mer huvudvärk än glädje. De gör vad de kan, beroende av inkomsten, och är nöjda med sina liv – även om det innebär att köra en vanlig bil och bo i ett mindre hus.

7. Kontrollera impulsutgifterna
Impulsiva utgifter kan förstöra budgeten och dränera ekonomin. En person som är ekonomiskt lycklig impuls köper inte och vet att impulsköp  är det snabbaste sättet att ”inte” nå sina finansiella mål. De planerar vanligtvis inköp och spenderar bara inom ramen för sin budget.

8. Var en välinformerad låntagare
Oavsett om de ansöker om ett kreditkort eller ansöker om ett hypotekslån, jämför de alltid de olika produkterna och läser på, om dem,  för att se till att de får det bästa erbjudandet. Om de inte känner sig bekväma med ett visst erbjudande, är de inte rädda för att förkasta det.

9. Planera för pensionen
Om du är i 20-30 års åldern är förmodligen inte pensionsplanering det första du tänker på. Men om du vill vara ekonomiskt lycklig på ”gamla dar”, måste du börja nu. Pensionsplanering är inte något att skjuta på tills du är i 40-,50-års åldern. Åldern  då du börjar din pensionsplanering avgör den ekonomiska kvalitén på ditt liv som pensionär. Finansiellt lyckliga människor tänker långsiktigt och vet att de beslut de gör i dag har en stor inverkan på deras ekonomiska framtid.

10. Ge inte upp
Även med en bra ekonomisk plan kan motgångar hända. Att förlora jobbet och leva på besparingar kan utplåna allt du har sparat under de senaste åren. Och oväntade räkningar eller sjukdomar kan försena mål, till exempel att betala av skulder och köpa ett hem. Men en ekonomiskt lycklig person vet att saker händer i livet och kastar inte in handduken med en gång för det. De tror på att det går att komma igen och gör vad som krävs för att nå sina mål.

Kommentarer? Synpunkter? Är du ekonomiskt lycklig?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.