De bestämmer över din ekonomi!

Har du koll på vad det egentligen är som styr över din ekonomi? Läs en intressant lista över vilka som bestämmer över dina pengar!

Jag läste nyligen återigen ett kul inlägg på sajten Lista. Där kan man hitta mängder av läsvärda och roliga listor om allt mellan himmel och jord. Jag uppskattade en lista "De bestämmer över dina pengar" som beskriver vilka som faktiskt bestämmer över dina pengar!

Listan är komponerad av av signaturen "Spenderat.se" som är en sajt som erbjuder en intressant kostnadsfri privatekonomisk tjänst. Tjänsten är skapad av en grupp entreprenörer som tyckte att det borde finnas ett bättre sätt för alla att hålla koll på sin ekonomi!

Spenderat


De bestämmer över dina pengar

1. Du
Du bestämmer! Bara du kan avgöra hur mycket pengar som läggs på nattklubbar eller märkeskläder, så se till att du har koll på hur mycket som du har råd att spendera. 

2. Din familj
Din familj. Har du en flickvän eller pojkvän som är dyr i drift? Eller kanske ett gäng tonårsbarn som vägrar gå i skolan i ett par jeans under 2000 kr, ja då är självklart familjen en stor påverkan på hur din ekonomi ser ut. 

3. Din chef
Din chef. Det är oftast din chef som bestämmer din lön. Se till att du håller dig på god fot med chefen. Han eller hon kan vara den avgörande faktorn om det blir skidresa i Alperna eller om det blir picknick och hotdogs i lokala pulkabacken till vintern.

4. Stefan Ingves
Stefan Ingves, Riksbankschef i Sverige. Stefan har en ganska stor påverkan på hur din privatekonomi ser ut. Om Stefan skulle vakna upp med migrän en morgon och välja att höja styrräntan bara för att han känner för det, skulle detta leda till att banken höjer räntan på ditt lån. Om du har ett lån på en miljon och räntan höjs med en procentenhet skulle det innebära 10 000 mer per år i räntekostnad för dig (minus skatteavdrag så klart).

5. Anders Borg
Anders Borg. Anders är vår finansminister i Sverige och således en av våra viktigaste beslutsfattare. De ekonomiska beslut och förslag som Anders Borg står bakom kommer direkt eller indirekt att påverka dig och din privatekonomi.

6. Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt. Fredrik är statsminister i Sverige och han som bestämmer över regeringen inklusive finansminister Anders Borg. Med andra ord, Fredrik bestämmer över dig och dina pengar, framförallt när det gäller hur mycket av din lön som ska försvinna i skatt.

7. Ben Bernanke
Ben Shalom Bernanke. Ben Bernanke, Riksbankschef USA. USA är världens största ekonomi så när Ben beslutar sig för att göra ändringar i den amerikanska ekonomin så kommer det till slut att påverka vår ekonomi i Sverige och till slut även din ekonomi. Så det som börjar med att Ben kommer på en idé som han tycker verkar vettig borta i Amerika så kommer det eventuellt till slut att påverka dig i valet om det blir fläskkotlett eller oxfilé som du lägger på grillen ikväll.

Håller du med om att det är dessa som bestämmer över dina pengar? Har du andra förslag på personer som borde vara med på listan? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.