5 ekonomitips från bokrean!

5 ekonomitips från bokrean!
Har du hittat några bra böcker på bokrean? Läs om tips på 5 bra ekonomiböcker som kan fyndas under efterdyningarna av bokrean!

Förr i tiden, innan man kunde köpa böcker via nätet, tyckte jag att bokrean var en magisk företeelse. Det tycker jag inte längre idag. Numera kan man fynda på nätet året om! Hur som helst kan jag inte riktigt hålla mig ifrån bokrean. Jag tycker om att vandra omkring i bokhandlarna och titta samt känna på böckerna!

De senaste åren har jag ofta väntat tills de rear ut reaböckerna. Då kan man verkligen hitta en del fynd! Man dock naturligtvis vara beredd på att vissa titlar säljer slut. I år hittade jag följande läsvärda böcker, med koppling till ekonomiområdet, som inhandlades för halva reapriset!

Carolina Neurath: Den stora bankhärvan
Finansmännen Mats Qviberg och Sven Hagströmer befann sig på Karolinska Institutets tvåhundraårsjubileum i Stadshuset fredagen den 27 augusti 2010, när de fick varsitt identiskt sms från HQ Banks nye ordförande: "Kom till kontoret omedelbart. Katastrof."

Carolina Neurath: Den stora bankhärvanEn dryg vecka senare fanns inte HQ Bank - det bolag de tillsammans byggt upp och ofta kallade ett av sina barn. Bara några månader tidigare hade Sven Hagströmer och Mats Qviberg skålat för tjugo års lyckat samarbete. På finansmarknaderna undrade alla hur det kunde gå så snett för Sveriges mest välansedda finanspar.

Historien om HQ Banks långa uppgång och tvära fall präglas av färgstarka karaktärer. Förutom de två förmögna mediekära grundarna Hagströmer och Qviberg med den höga svansföringen, figurerar också den fartblinde tradingchefen som sades räkna snabbare än datorer. Den tafatte vd:n som var rädd för Mats Qviberg. Och den kloka kvinnan som snabbt insåg problematiken, men som möttes av hån när hon lämnade den sargade bankens styrelse efter att den inte följt hennes råd.

Men hur många hade försökt stoppa utförslöpan, långt innan krisen briserade? När uppkom för första gången problemen i den ödesdigra riskabla tradingverksamheten? Och vilka var egentligen personerna Sven Hagströmer och Mats Qviberg?

I Den stora bankhärvan, en personlig men dramatisk bok, ges svaren och en ny bild av hur det egentligen gick till när HQ Bank gick i graven.

Carolina Neurath, född 1985, är en svensk ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Neurath har tidigare arbetat som reporter på Dagens Industri och som redaktör på Placera.nu. Neurath har läst journalistik vid JMK på Stockholms universitet, samt Poppius Journalistskola. Hon har bl.a. utsetts till en av Sveriges Supertalanger av Veckans Affärer, till en av årets uppstickare av karriär- bolaget Shortcut och till en av årets kvinnor av tidningen Expressen.

Joel Dahlberg: Bankbluffen
Varje år luras svensken på tusentals kronor av sin bank. Bankmännen undanhåller information och säljer dåliga och dyra tjänster, fastän det finns bättre och billigare alternativ.

Joel Dahlberg: BankbluffenBetalar du höga avgifter för att göra bankens jobb? Har du köpt en fond med aktiv förvaltning fastän ett vanligt bankkonto kan vara bättre? Eller är du en av dem som blivit snuvad på bolånerean?

Ekonomijournalisten Joel Dahlberg granskar fonder, bolån, bankkonton och korttjänster. Han listar de dolda avgifterna, avslöjar knepen och berättar vad de råd du får från banken egentligen betyder.

Bankbluffen är en ovärderlig guide i kontakten med banken. Du får inte bara reda på hur man undviker de värsta fallgroparna, utan lär dig också att hitta fram till bättre och billigare alternativ.

Det här är en bok du inte har råd att missa!

Joel Dahlberg är 46 år gammal och har arbetat som ekonomijournalist sedan 1990, bland annat på Dagens IndustriDagens NyheterTV8. För närvarande är han chef för multimedia på näringslivssajten E24.

Bengt Ericsson: Den nya överklassen
Det är en dag som alla andra för några medlemmar av Sveriges nya överklass.

Bengt Ericsson: Den nya överklassenSchweiz har Jacob Wallenberg just avslutat ett styrelsemöte i ABB. Det pågick i sju timmar och för det kan han kvittera ut ett arvode på 440 000 kronor.

På sitt gods utanför Nynäshamn sitter riskkapitalisten Björn Savén och tummar på den medalj som han har fått ta emot ur kungens hand. Den ska bäras om halsen i Serafimerordens band.

Västindien glider Arne Mårtensson in mot hamn i sin nitton meter långa segelkryssare. 55 år gammal pensionerade han sig från Handelsbanken. På pensionskontot ligger betryggande 225 miljoner kronor.

Den nya överklassen erbjuder en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Vi får veta hur dess invånare bor, semestrar och roar sig på andra sätt. Vi får läsa om herrgårdarna, kungajakterna, privatskolorna och de slutna elitsällskapen. Plus om den svans av andra karriärister, som så gärna vill hamna i samma guldsits.

Bengt Ericsson är en av Sveriges mest drivna ekonomijournalister. Hans nya bok är en djupgående och underhållande skildring av en samhällsklass vars livsstil är fjärran från vad övriga svenskar kan tillåta sig. Texten är skriven med glimten i ögat, men här finns också en kritisk underton. Vad har dessa människor gjort för att förtjäna sina svindlande belöningar? Och vad innebär de för sammanhållningen i vårt land?

Marie Söderqvist Tralau: Status - vägen till lycka
Jakten på status är en medfödd, biologisk drift. Den är inte något dåligt utan snarare en drivkraft för att förbättra både den egna situationen och samhället i stort.
Marie Söderqvist Tralau: Status - vägen till lycka
Exakt vad som krävs för att uppnå hög status har förändrats under historien. Men just nu skapar vi i västvärlden status genom egen verksamhet: var och en är sin egen statussmed. Undersökningar har visat att status är samma sak för så olika grupper som till exempel fängelsekunder och verkställande direktörer.

Författarens tes är att status är något positivt: det är till och med vår starkaste drivkraft!

Det finns och har alltid funnits drömmar om att utplåna alla skillnader mellan människor - att skapa samhällen där alla är lika, ingen är finare än någon annan eller mer värd. De flesta sådana försök misslyckas, främst därför att vi människor har en tendens att ständigt mäta oss med andra i vår närhet. Vi skapar rangordningssystem överallt och ständigt, från dagis till ålderdomshemmet, och i alla kulturer, i Hollywood såväl som bland nomader.

Marie Söderqvist är krönikör och debattör i bland annat Expressen och är en av grundarna av United Minds. David Eberhard är överläkare i psykiatri och författare till I trygghetsnarkomanernas land samt Ingen tar skit i de lättkränktas land.

Per H Börjesson: Så här får du ett rikt liv som pensionär - Sluta pensionsspara
De flesta svenskar kommer att ha ett tillräckligt pensionskapital när de fyller 65 år men pensionsbranschens budskap är att pensionen inte kommer att räcka till det liv som du vill leva som pensionär. De har också med konstiga förkortningar, facktermer och obegripliga årsbesked lyckats skapa ett totalt kaos i pensionsfrågorna. Pensionsbranschen har lyckats försvåra något som egentligen inte borde vara så svårt.
Per H Börjesson: Så här får du ett rikt liv som pensionär - Sluta pensionssparaMan vill få oss att öka vårt pensionssparande när det egentligen är så att om man sparar regelbundet utan hjälp av pensions- försäkringar så får man mycket högre avkastning. Per H Börjesson vill inspirera, framför allt unga, att engagera sig i dessa frågor då det är det kapital som de flesta ska leva ytterligare 20 år på efter sin pension.

I boken presenteras tre "sparbössor" som tipsar och förklarar hur du på bästa sätt får ett rikt liv som pensionär. Per H Börjesson menar att man egentligen inte ska "gå i pension" utan se pensionsåren som "en ny typ av karriär". Men, samtidigt som lycka inte har så mycket med pengar att göra, kan ett bra pensionskapital ge oss möjlighet att disponera vår pensionstid så som vi själva önskar.

Det här är Per H Börjessons tredje bok. De tidigare succéböckerna "Så här kan alla svenskar bli miljonärer" och "Så här blev Warren Buffett världens rikaste person" har sålts i över 100 000 exemplar.

Per H Börjesson, har gått från att vara en aktieamatör till börsexpert. Han har vid ett flertal tillfällen stuckit ut hakan i media då han upprörs över finansbranschens agerande gentemot sina kunder. Han är sedan 1986 VD och huvudägare i Investment AB Spiltan och har bred erfarenhet från familjeföretag, onoterade aktier och kapitalförvaltning. Per Håkan är utbildad civilingenjör från LiTH och har en MBA-examen från Columbia University.

Läs boken och följ de enkla tipsen så slipper du pensionsångesten!

Den sista av ovanstående böcker fanns i och för sig inte på bokrean, men jag tog ändå med den eftersom den går att inhandla för reapris på AdLibris om du är medlem i Aktiespararna!

Om du vill vera mer om böcker kan du även kolla in Bokpris Online - en sajt med tips på hur du hittar de billigaste böckerna på nätet!

Har du gjort några fynd på årets bokrea! Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.