Bloggintervju 38 - Investeringsinspektören!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 38:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Investeringsinspektören!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Investeringsinspektören.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är en 24 år gammal man som studerar på Handelshögskolan i Stockholm sedan 2010. Jag representerar förmodligen inte den bild som många har av Handelsstudenter, utan ser mig själv som lite av en enstöring. Som person skulle jag också säga att jag är analytisk och gillar struktur, ordning och reda. Samtidigt är jag dock ganska bekväm av mig, och om man ska vara ärlig är jag rätt lat och kan ha lite svårt att ta tag i saker. Mitt stående nyårslöfte är exempelvis att läsa mer böcker och lägga ner mer tid på skolan, men det finns ofta roligare saker att göra. Annars spelar jag en del datorspel på fritiden. Någon annan investerare som ser fram emot Diablo 3?

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag började blogga i september 2011, och är således relativt ny på bloggmarknaden. Anledningen hänger ihop med min lathet, då jag under 3-4 års tid "investerade" utan att ha en aning om vad jag höll på med (med varierande resultat).

Bortsett från de allra första affärerna hittade jag dock relativt snabbt min strategi. Jag förstod snabbt att daytrading inte var något för mig, utan fastnade som många andra för Warren Buffet - inte på grund av den framgång han haft, utan på grund av sättet han uttrycker sig på. Jag hade alltså en fungerande strategi under dessa 3-4 år, men jag omsatte den inte i praktiken. Jag visste precis att jag ville investera i sunda företag med en begriplig affärsidé som genererat bra med pengar tidigare år och som har goda förutsättningar att fortsätta med detta. Jag vill dessutom ha en kompetent ledning i företaget, och jag vill kunna köpa hela detta paket till en rabatt.

Trots att jag visste detta hände det att jag köpte aktier utan ens förstå företagets affärsidé - därför startade jag bloggen. För att få lite extern insyn, som förhoppningsvis gör att jag slutar med sådana dumheter och börjar fatta rationella beslut.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Mitt fokus är utdelningsaktier. Till stor del handlar det vanliga svenska aktier, men jag försöker även hitta unika bolag med en egen nisch, eftersom jag tycker det är särskilt kul. Bloggen blandar generella tankar om investering med specifika bolagsanalyser. Jag försöker också få till en aptitlig layout med mycket bilder för att locka till läsning.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Som jag tidigare berört så handlar bloggen främst om investering med hjälp av fundamental analys. Jag har hittills hunnit strukturera upp en investeringsprocess som jag ska försöka följa, och tanken är att framtida inlägg ska bestå av företagsanalyser och uppföljning av min portfölj varvat med investeringsteori, investeringsfilosofi samt eventuella andra ekonomiska frågor.

Syftet och målet är att jag med hjälp av bloggen ska kunna fatta bättre beslut i mitt eget investerande. Jag använder också bloggen som ett sätt att dokumentera mina tankar, vilket faktiskt gör otroligt stor skillnad. Man får inte bara bättre struktur i befintliga tankar, utan det hjälper en också att fundera över saker som man tidigare inte begrundat.

Dessutom är den mänskliga hjärnan inte utan brister. Bara att komma ihåg den otroliga mängd tankar och information som hjärnan processar är helt omöjligt, så att dokumentera sina tankar är en nödvändighet för att kunna utvecklas optimalt.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
För det första är den väldigt segdragen och varje inlägg kan ta ett antal timmar, även om det är ett ganska kort inlägg. Oftast beror detta på att jag är ganska petig med hur jag formulerar mina tankar i skrift.

Hur själva processen sedan ser ut beror lite på vad som ska skrivas. Gemensamt för många inlägg är nog att jag ofta börjar skriva någon sorts inledning, för att sedan fastna ganska snabbt av att jag antingen saknar kunskap eller behöver strukturera kunskapen. Detta kan sedan exempelvis leda till att man letar information på internet eller trixar med siffror i Excel - eller helt enkelt sitter tyst på en stol och funderar. Sedan fortsätter jag skriva tills nästa problem uppstår.

När det gäller just analyserna, som förhoppningsvis ska ta större plats på bloggen i framtiden, går mycket tid åt till att läsa och bläddra i gamla årsredovisningar.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Företagsvärdering är givetvis det mest intressanta. Annars gillar jag frågor som rör finansiering, även om jag har mycket kvar att lära mig inom det området.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Mitt bästa tips är definitivt att försöka "släpa efter" lite med att förbättra sin levnadsstandard när ens inkomster ökar. Om man ser till att hela tiden ha marginal att kunna spara undan ett par tusenlappar varje månad så kommer man åtminstone bli "lagom" rik med tiden.

Exakt hur man placerar pengarna är mindre viktigt, utan tvärtom tror jag att väldigt många skulle tjäna på att placera sina pengar i en avgiftsfri indexfond. Detta är ju dock varken särskilt roligt eller utvecklande.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Själv hämtade jag mycket inspiration från andra ekonomibloggare. Det finns många väldigt intelligenta och kunniga människor att lära sig av där ute. Samtidigt gäller det också att hitta något att skriva om som intresserar dig själv, och som du är bra på. Jag tror också det är viktigt att våga utvidga sitt vetande med helt ny kunskap, även om det ofta kan ta emot att skriva på tomma blad.

För min egen del har det dessutom aldrig varit läsarnas läsande som har varit den viktiga länken vid denna form av kommunikation, utan mitt skrivande. Om det är samma för dig - skit i att ingen läser, skriv ändå.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Själv är jag dålig på att hitta nya bloggar, och känner inte direkt något behov av att göra det heller. Jag har en liten skara som jag följer, och som jag har följt ganska länge. Jag ser de andra bloggarna ungefär som rådgivare som alla fyller olika positioner - vissa bidrar med djupare kunskap inom ämnen jag redan behärskar någorlunda, medan andra ofta skriver om ämnen som är nya för mig och som jag gärna lär mig mer om. Det är också alltid intressant att se hur andra bloggare genomför sina företagsanalyser, eftersom alla människor tänker på olika sätt och lägger olika stor vikt vid olika aspekter av ett företags verksamhet. Vissa är exempelvis mer intresserade av de kvalitativa aspekterna, medan andra är mer intresserade av siffror.

Det viktiga tror jag är att just se andra bloggare som rådgivare. Det gäller att hitta de rådgivare som passar just dig, men det yttersta ansvaret för din egen ekonomi har alltid du själv. Man måste därför hitta sitt eget sätt att göra saker och ting på.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
För att återkoppla till latheten så hoppas jag att jag även framgent fortsätter att lägga ner minst lika mycket tid på bloggen som jag har gjort hittils.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Investeringsinspektören för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.