Var klarsynt, se bra ut och tjäna pengar!

Vill du ta del av ett tips om hur du kan spara pengar i vardagen? Läs mer om ett klarsynt tips om att både se bra ut och samtidigt tjäna pengar!

Jag brukar ibland skriva inlägg om temat spartips här på bloggen, se t.ex. Berika dig med en minimalistisk livsstil! Detta inlägg handlar också om hur du kan spara pengar i vardagen.

För en tid sedan märkte jag att jag började se dåligt. Jag arbetar mycket framför en dator och har en längre tid haft vissa bekymmer med trötthet i ögonen. Nyligen började jag dessutom märka att jag såg texten allt sämre när jag läste pocketböcker. Jag gjorde slag i saken och gick till en optiker där jag fick genomgå en synundersökning. Mycket riktigt visade det sig att jag hade ett brytningsfel och jag blev således tvungen att skaffa mig glasögon för första gången i mitt liv. Med detta har en ny värld öppnat sig för mig. Jag visste sedan tidigare vittnesbörder från anhöriga och vänner att det är dyrt med glasögon, men att det är så dyrt - det hade jag inte kunnat föreställa mig!

Jag har med anledning av detta börjat intressera mig för linser som ett alternativ för glasögon. Dels så är de betydligt billigare än glasögon och dels har jag svårt att vänja mig vid att ha glasögon.

Fakta om linser
Lite fakta först. Vad är egentligen en lins? Enligt Wikipedia är en kontaktlins, eller lins, en lins som fästs direkt på ögat med adhesion, för att ersätta glasögon eller för kosmetiska ändamål. I Sverige behöver man recept från en optiker för att kunna köpa kontaktlinser, men vissa nätbutiker nöjer sig med att kunden intygar att han/hon har ett recept.

En linstyp som har blivit allt mer populär är linser i silicon-hydrogelmaterial, även kallade "dygnet-runt-linser" som bärs en månad i sträck, dag som natt. Linser kan idag korrigera de flesta synfel, såsom när- och översynthet, till astigmatism (brytningsfel), presbyopi (åldersynthet) etc. Vidare finns även kontaktlinser för kosmetiskt bruk, färgade linser för att till exempel byta ögonfärg, förstärka sin egen, tillsätta "glitter" i ögonen, eller korrigera kosmetiska defekter i ögat.

Visste du...
Fortsätter med lite intressant kuriosa, också hämtat från Wikipedia. Den första kontaktlinsen framställdes av tysken Adolf Fick 1887. Denna var gjord i glas, fruktansvärt obekväm och kunde bara bäras några få timmar. Den massproducerades aldrig. De första kontaktlinserna för kommersiellt bruk kom på det tidiga 40-talet och var hårda, av plexiglas, och täckte hela ögat. Dessa var mindre obekväma än sin glasföregångare och nu linserna fick sitt genombrott inom bl.a. filmindustrin, men de var mycket dyra.

I mitten av 50-talet kom de mjuka kontaktlinserna som kunde bäras en hel dag. Dessa var avsevärt billigare och succén var ett faktum, nu kunde "alla" skaffa sig kontaktlinser och det innebar en stor befrielse, särskilt för de med svåra synfel som inte längre behövde så tjocka och tunga glas i sina glasögon.

Numera är det vanligaste mjuka kontaklinser, men beroende på var i världen man befinner sig varierar användandet. I USA, Storbritannien och Tyskland är hårda linser vanliga medan majoriteten av linserna som säljs i Sverige är mjuka.

Tidigare rengjordes linserna genom kokning i saltlösning i en speciell apparat. Numera använder man olika saltlösningar och desinfektionslösningar (linsvätska). Mjuka linser byts ut regelbundet, och det finns allt från mjuka halvårslinser till kvartalslinser, månadslinser, tvåveckorslinser och endagslinser.

Tips om linsköp
Om du som jag är intresserad av att testa linser kan du här ta del av två konkreta köptips. Det finns massor av aktörer på linsmarknaden och jag har gjort en del efterforskningar. Det finns helt klart pengar att spara inom detta område! Jag har kommit fram till två riktigt intressanta alternativ, nämligen Synfel.se. och Lensstore.no. Nedan kan du läsa mina argument för dessa alternativ.

 • Både Lensstore.no och Synfel.se har fokus på att erbjuda marknadens lägsta priser på alla kontaktlinser och linstillbehör utan att behöva tumma på kvalitén. 
 • Det enda som säljs på båda sajterna är kvalitetstillverkade originalprodukter - alltså samma linser som man kan köpa hos optikern, men till upp till 50% lägre pris än vad optikern erbjuder. 
 • Lensstore toppar många av prisjämförelsesajternas listor över billigast produkter och kan erbjuda ett bredare utbud av prisvärda i linser i förhållande till andra stora återförsäljare såsom Lensway eller Lenson
 • I övrigt har båda butikerna mycket snabba leveranser, majoriteten av beställningarna från Lensstore levereras till mottagaren inom 24 timmar, och som återkommande kund har man möjlighet att ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. 
 • Synfel.se samarbetar även med optiker för att du skall kunna boka en synundersökning eller linstillpassning till bra pris.
Synpunkter? Har du erfarenheter från linser? Kan du tipsa om bra linsköp? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.