Bloggintervju 34 - Osunt!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 34:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Osunt!

Bloggintervju 34 - Osunt! Clipped from: osunt.se (share this clip)

10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Osunt.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag själv är egentligen två personer, så det här blir kanske lite "schizofrent". Hur som helst så drivs bloggen av två bröder (varav den ena skriver dessa svar på egen hand). Vi är båda födda på 70-talet och bor i Malmö-Lund regionen. Den ena av oss arbetar som ingenjör den andra som ekonom. Något som vi har gemensamt är ett stort samhälls- och ekonomiintresse, båda är även innerstadsboende småbarnsföräldrar.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Bloggen startades i oktober 2010. Den största anledningen till att vi startade bloggen var valrörelsen 2010, som vi båda upplevde som väldigt andefattig. Vi är båda oroade av de omställningar som peak-oil kommer att tvinga samhället till och saknar en medvetenhet kring detta på politikernivå, men även bland enskilda individer. Detta tillsammans med en allmän känsla av att det vore roligt att göra något nytt ledde till att vi startade bloggen.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Bloggen fokuserar på energi och ekonomi med utvikningar inom andra samhällsområden. När det gäller ekonomi ligger fokus på nationalekonomi och makroekonomi. Våra inlägg baserar vi på logik och fakta, något som vi ofta saknar i den allmänna debatten.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Målet med bloggen är att sprida en större kunskap och öka debatten inom de framtidskritiska frågorna kring energi och ekonomi. På det personliga planet handlar det dels om att lära mig mer inom de områdena som jag är intresserad av (genom research och feedback) samt att ha en rolig hobby!

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
För mig börjar det oftast med att jag läser något på en blogg, i en tidning eller liknande, som väcker en fundering. Sedan brukar jag själv fundera på det ett tag och göra en del efterforskningar innan det slutligen blir ett blogginlägg.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Över lag tycker jag att de makroekonomiska området är intressantast. Även om vi båda privat ägnar oss och en del aktiespekulationer, så finner jag det mindre intressant att diskutera enskilda aktier än t.ex. den ekonomiska konjunkturen.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Har egentligen inget. Men jag är väl av den åsikten att det är de små utgifterna och inte de stora inkomsterna som är det enklaste sättet att skapa ett privatekonomiskt överskott.

Höga avkastningar bygger i allmänhet på stort risktagande och närmar sig spel och dobbel (förhoppningsvis dock med högre väntevärde) vilket inte är ett enkelt sätt att bli rik på.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Sätt igång och prova! Man märker efter ett tag om det är något som passar en.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Förutom bloggarna som länkas till från osunt.se och de som redan nämnts av andra intervjuade så skulle jag vilja rekommendera gonzalolira, om man står ut med hans hybris och nedvärderande språkbruk - så kan man läsa en hel del intressanta analyser med USA:s ekonomi i förgrunden.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Då bloggandet är en (relativt ny) hobbysyssla för oss så finns det inga direkta framtidsplaner för bloggen. Men förhoppningen är självklart att bloggen ska växa ännu mer!

Ett stort tack till ekonomibloggaren Osunt för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.