Test av Ahrefs - ett nytt intressant SEO verktyg

Har du en "sökmotorvänlig" webbsajt/blogg? Har du bra koll på dina inlänkar? Inlänkar är en viktig del hur sökmotorer rankar din websajt. Ta del av ett lysande tips! Läs mer om en test av Ahrefs - ett nytt intressant SEO verktyg!

SEO är ett ämne som jag har blivit mer och mer intresserad av och jag gillar SEO verktyg. Om du vill utveckla din blogg eller webbsajt är det omöjligt att gå förbi begreppet SEO. Om du arbetar aktivt med detta ökar dina chanser att nå ut med ditt budskap till fler människor! Jag skrev tidigare inlägget SEO-tips för din blogg där du kan läsa mer om begreppet SEO och varför det är viktigt!

Inlänkar och SERP
Inlänkar och SERP är viktiga beståndsdelar i SEO eller sökmotoroptimering. Vad menas då med inlänkar och SERP?

Inlänkar är andra webbsajter som länkar till din webbsajt. Dessa inlänkar är en väldigt viktig beståndsdel i hur sökmotorer rankar din webbsajt. Ju fler och ju starkare inlänkar en webbsajt har ju högre syns webbsajten i sökresultaten. 
SERP betyder “Search Enginge Result Page”, kort och gott den generiska listan som Google visar upp när du har sökt på ett ord eller en fras. För att placera sig i den organiska listan (Serpen) gäller det att du optimerar din sajt enligt de krav som ställs. En placering i serpen innebär generellt sätt att du får mer trafik till din sajt.
Ahrefs 
Test av Ahrefs - ett nytt intressant SEO verktyg
Ända sedan Yahoo! stängde sitt utmärkta verktyg Site Explorer, har bloggare och webmasters varit utan ett riktigt bra alternativ för länkanalys. Jag har hållit utkik efter liknande verktyg och ett intressant nytt (lanserades i mars 2011) sådant som jag nyligen upptäckt heter ahrefs.com. Ahrefs är ett verktyg för att analysera just inlänkar och SERP.

Ahrefs är en avgiftsbelagd service, men det finns  likväl många gratisverktyg på deras hemsida som du kan använda dig av och som fyller många behov. Till exempel kan du direkt på deras hemsida skriva in ditt domännamn och klicka på "Explore Links". Då får du en översikt av hur din websajt "står sig".

Inlänkar
Som du kan se på bilden nedan får du mycket information om dina inlänkar. Till exempel kan du se det totala antalet inlänkar, hur antalet har utvecklats under de senaste 30 dagarna, hur många som kommer från sajter som .gov och .edu, hur många inlänkar som är text- respektive bildlänkar osv.

Ahrefs - ett SEO verktyg
Betalande användare kan också kontrollera alla länkar, inklusive Alexa ranking av de sajter som länkar tillbaka till dig och vilken ankartext som har använts.

Jämföra domäner
Ett annat gratis verktyg som du kan använda i Ahrefs är att jämföra domäner. Du anger helt enkelt två domännamn och verktyget jämför deras profiler vad gäller inlänkar, inklusive en uppskattning av sökmotortrafik över tiden. Jag testade med några av mina domäner och träffsäkerheten i informationen var riktigt bra.
Ahrefs

SERP analys
Slutligen finns där också ett analysverktyg för att analysera SERP. Med detta verktyg kan du finna alla nyckelord som du rankar för och organisera dem i en tabell, där du kan se din sökposition för varje nyckelord, den genomsnittliga CPC som använts för det nyckelordet, mängden trafik som detta nyckelord omfattar osv. Icke registrerade användare kan se de 10 första nyckelorden.

SEO verktyg

Priser
Ahrefs har vettiga priser på sina olika abonnemang inklusive gratisvarianter. Utan registrering har du möjlighet att se 5 inlänkar gratis. När du har registrerat dig för ett gratiskonto har du möjlighet att göra 100 förfrågningar per dag, 500 resultat per rapport och 3 rapporter. Om du gillar verktyget och vill ha mer flexibilitet så har de 4 olika prisplaner från $49 per månad (Basic) upp till $449 (Enterprise) per månad. Jag tycker att verktyget verkar klart prisvärt om du är en professionell SEO, en ambitiös webmaster eller bloggare. Annars är det nog gratisversionerna som kommer att locka många användare och dessa versioner erbjuder också flera användbara analysmöjligheter.

Sammafattande bedömning
Jag har haft möjlighet att testa detta verktyg och är imponerad. Detta blogginlägg skrapar dock endast på ytan när det gäller vad detta verktyg kan erbjuda. Ahrefs synes vara ett bra komplement till SEO Power Suite nu när SpyGlass inte längre kan integrera mot Yahoo Site Explorer. Det verkar också vara en vass konkurrent till OSE, SeoMoz och Majestic

Ahrefs använder dessutom en helt egen crawler (databas) för dagliga indexeringar (uppdateras varje halvtimme). Jag noterade särskilt snabbheten i detta verktyg, möjligheterna att exportera data och filtrera rapporter. Det skadar ju inte att ha ytterligare en länkdatabas att få information ifrån, speciellt som den uppdateras varje halvtimme. Ahrefs erbjuder också bland mycket annat ett användarforum och att affiliateprogram och för avancerade användare finns API och toolbar.

Verktyget är på det stora hela rätt enkelt att använda och gör huvudsakligen vad det förväntas göra. Om du håller på med länkanalys så bör du absolut testa detta verktyg och ge det en chans! Det ser också ut som att Ahrefs kontinuerligt lägger till fler gratisfunktioner och verktyg, så kolla upp detta intressanta verktyg i alla fall.

Synpunkter? Har du något bra tips om användbara SEO verktyg? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.