Bloggintervju 33 - President of Galaxy!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 33:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen President of Galaxy!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren President of Galaxy.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag är en 43 årig gift man som bor i Årsta och är utbildad civilekonom och har 2 barn. Jag är nyfiken på livet och vill lära mig mer hur saker och ting hänger ihop och det var därför som jag tidigt intresserade mig för ekonomi. Jag har haft eget företag men mestadels arbetat med marknadsföring inom start-up företag. Privat kan jag tycka det är kul att komma med provocerande åsikter för att se reaktionen men jag är betydligt mer återhållsam när jag skriver på bloggen.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag upptäckte Internet redan 1993 då jag var med om att sätta upp några av de första webbarna i Sverige och året därpå var jag med och grundade Sveriges första webbhotell Sedan dess har jag arbetat med Internet som webbstrateg och projektledare för start-ups och flera av Sveriges största organisationer och företag. De senaste åren har jag satt upp ett 20-tal bloggar inom olika nischer eftersom jag ville ha något mer beständigt att komma tillbaka till. En del av sajterna är rent experimentella eftersom jag testar vad som fungerar bäst på sökmotorer.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Min ekonomi och personliga sajt heter President of Galaxy döpt efter en misslyckad karaktär i kultboken "Liftarens guide till Galaxen" av Douglas Adams. Trots den grandiosa titeln President of Galaxy är det en karaktär som inte har något som helst inflytande. Den enda funktionen för Presidenten är att få uppmärksamhet - så att ingen ska ifrågasätta vem som i verkligheten har makten.

Politiskt betecknar jag mig som opolitisk men det betyder inte att jag inte uttrycker politiska åsikter utan jag har åsikter skiftar i en röd-blå skala. Jag är för globalisering men inte laissez-faire fundamentalism och miljöhänsyn tycker jag är viktigt. Sedan tycker jag det är synd att man inte sätter Sverige i fokus kring våra exportsatsningar och att vi inte satsar mer på BASIC-länder som Brasilien. Brasilien har över 190 miljoner personer och man kommer inte speciellt långt med att prata engelska.

Från början hade jag bloggen mest som anteckningsblock för att komma ihåg intressanta tankar och infall. Men min äldsta son klagade på mig att jag bara pratar ekonomi och han tyckte att jag borde skriva mer om ekonomiska frågor (även om han på tonårs manér älskar att hävda att Ekonomi är pseudovetenskap).

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Jag vill testa idéer - ibland handlar det om att skriva av sig kring saker som gör mig förbannad - men ofta är det för att lära mig själv inom ett visst område. Jag har andra ekonomisajter som är mer nischade inom råvaruindustrin som guld Guldpriset och skogsnäring TimberCommunity.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag läser väldigt mycket och betraktar hela sajten som ett levande dokument. Jag har flera inlägg som jag inte publicerat och som får ligga och vila. Det händer rätt ofta att jag går tillbaka och korrigerar texter som behöver ändras - eller att man får andra infallsvinklar eller att man inser att man har fel.Ibland frågar jag vänner vad de tycker om kontroversiella ämnen.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Ekonomi förklarar mycket av våra drivkrafter och hur vi fördelar resurser. Områden som jag tycker är intressant är ekonomisk historia från förlorarnas perspektiv, spelteori, freakanomics och marknadsföring på Internet. Eftersom jag själv är marknadsförare i botten - så skriver jag en del kring Internetstrategier och hur man kan öka omsättningen på webben.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Jag tror det var Richard Branson som uttryckte det rätt bra. Det bästa och enklaste sättet att bli miljonär är att starta som miljardär ...och sedan starta ett flygbolag.

Man hade hoppats att det fanns en moral i att bli rik. Kämpa och knega och spara och så blir du rik men tyvärr är verkligheten inte riktigt på det sättet. I Sverige har det nog mest handlat om att ärva en förmögenhet. Men min mormorsfar sålde en gång den första marken i Älmhult till Ingvar Kamprad och där startade IKEA...

Att försöka blanda ekonomi och politik är en framgångsrik strategi när man ser på de superrika som Putin och Berlosconi. George Soros framgångsrecept har ju varit att leta efter assymetrier inom ekonomin och han verkar något otippat ha varit influerad av Karl Popper.

Med den inflationsekonomi som vi ser framåt så kan man alltid satsa på att låna mycket pengar. Man kan tycka att inflationsekonomi är en orättvist fördelning av resurser men det verkar tyvärr gå åt den utvecklingen. Själv har jag trott på reella värden som skogsindustri och guld och jag tror framöver på BASIC-länderna - där Brasilien är en aktör som börjar få uppmärksamhet.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Studera och försök att skriva om saker som engagerar dig själv. Ha bloggen främst för att det är roligt. Försök att hitta källor där ingen annan letar.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Online versionen av Economist är en av mina favoritsajter men även Salon och Washington Post. Det går också att köra olika bevakare som Google Alerts på de områden som man väljer att specialisera sig på. Finansinspektionens insiderlista är aldrig fel att kasta ett getöga på - liksom allabolag.se
för att se hur det går. Den Brasilianska sajten Valoronline är också en av mina favoriter liksom ekonomi nobelpristagarnas bloggar. Det finns alltid någon som kan saker bättre än du själv...

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Försöka få några av de bästa ekonomerna att bli engagerade i projektet och jag tar gärna emot bidrag ifall någon vill publicera anonymt. Fast jag har varit rätt hemlighetsfull kring det här projektet så det är något som ligger några år framåt i tiden.

Ett stort tack till ekonomibloggaren President of Galaxy för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.