9 floskler inom finansvärlden - känner du igen dem?

Känner du igen flosklerna inom finansvärlden? De är många och de används ofta. De låter enkla och tydliga, men har naturligtvis dolda, djupa innebörder för dig som mindre placerare. Läs mer om några av de vanligaste fikonflosklerna och vad de egentligen betyder!

9 floskler inom finansvärlden - känner du igen dem?Jag läste nyligen ett kul inlägg på sajten Lista. Där kan man hitta en del läsvärda och roliga listor om allt mellan himmel och jord. Jag uppskattade en lista "Finansvärldens Fikonfloskler" skriven av signaturen "Arga analytikern" som jag återger i detta inlägg.

Rapportfloden är över oss. Men efter flod kommer ebb och det är då alla kritstreck på finansmarknaden måste tänka till och försöka berätta vad rapporterna egentligen innehöll. Utmaningen: att låta trovärdig. Därför har branschen lagt sig till med ett gäng uttryck som låter enkla och tydliga, men naturligtvis har dolda, djupa innebörder för dig som mindre placerare. Här får du lära dig de vanligaste.

9 floskler i finansvärlden

1. Risk
Alla snackar om det. Men vad är det egentligen? Den hemliga sanningen är att det finns två sorters risk: den du utsätter andra människors placeringar för och den risk din egen karriär löper. Paradoxalt nog hänger de inte ihop som man tror. Genom att ta en större risk i rekommendationer eller placeringar - MED DINA PENGAR - kan nämligen kritstrecket öka chansen för att kvittera ut en rejäl bonus. Så... din risk, finanspajsarens avkastning. Kul va?

2. Långsiktighet
Begreppet "lång sikt" är oerhört användbart och en synonym till tonåringarnas "vad spelar det för jävla roll om tusen år". Lång sikt är en sikt som är så lång att ingen kan ställa någon till svars för vad som förutspåtts. Så när kritstrecket säger "på lång sikt är det här en kursdubblare" vet du. Det är inte den döda katten i diket som luktar. Det är rekommendationen.

3. Kort sikt
När en finansmarknadsperson säger "på kort sikt" menar han eller hon en tidshorisont som är fullständigt flytande. Kort sikt innebär helt enkelt att han eller hon just nu tycker någonting som kan förändras inom tio sekunder, tre dagar eller en vecka. Eller igår.

4. Ledande indikator
Ledande indikatorer är en sorts statistisk blindhund. Principen är densamma som när du börjar gå över gatan samtidigt som bilarna får rött ljus eftersom du då inser att grön gubbe inte kan vara långt borta. Fast på marknaden försöker man i regel komplicera sambanden för att den stora bluffen - att ingen kan förutspå någonting - skall upptäckas. Det lilla bolaget på stockholmsbörsen kan utan att kritstrecket darrar på den fiskbensmönstrade manschetten påstås värderas med "de amerikanska hushållens köpkraft" som främsta ledande indikator. Åtminstone, ähum, på kort sikt.

5. Riskpremium
Att mäta och argumentera kring detta är en av marknadens favoritsporter. Det är inte så svårt att räkna ut rent teoretiskt. Men innan du gissar på riskpremiet måste du gissa på en mängd andra variabler som gör att riskpremiet tyvärr blir en snömosvariabel som bara är "något att snacka om när de andra idéerna är slut". Så läser du om riskpremium - byt till någonting mer spännande att läsa. Affärsvärlden, till exempel.

6. Effektiv marknad
Effektiv marknad är enligt gängse definitioner en marknad där allting som är relevant avspeglas i priserna. Men det finns också de som anser att en effektiv marknad är en marknad där ingen kan ställas till svars för insideraffärer. Gissa vilken definition som passar bäst på Stockholmsbörsen?

7. Småsparare
Småsparare är definitionsmässigt "den som betalar hela kalaset". Småsparare som kollektiv har sämst utbildning, sämst tillgång till information, men tillräckligt gott om pengar för att de tillsammans skall kunna betala en ganska anständig lön till det kostymerade kastet.

8. "Bang for the buck"
Betyder "valuta för pengarna". Men ursprungligen var det en term som användes på amerikanska horhus där man lägger ut en buck och hoppas på ett gott bang. Numera har hororna bytts mot kritstrecksgossar som hoppas på god bang när de i sin tur investerar sina ihopfnaskade bonusbucks.

9. DCF-värdering
DCF-värdering är en värderingsmodell som ursprungligen kallades Discounted Cash Flow valuation. Numera står DCF för "Details Can Fool" (....anybody) och används enbart för att kollra bort mindre vetande.

Känner di igen flosklerna? Har du andra förslag på finansfloskler som borde vara med på listan? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.