8 frågor som hjälper dig spara mer pengar!

Behöver du hjälp att spara pengar? Läs om några användbara bra tips som kan hjälpa dig att spara mer pengar!

Nyligen publicerades i den utmärkta ekonomibloggen Get Rich Slowly ett intressant inlägg på temat spara pengar. Inlägget är skrivet av "gästbloggaren" Fiona Lippey. Fiona är författare till den bästsäljande boken The $ 21 Challenge och grundare av Australiens största sparsajt SimpleSavings. Jag tyckte inlägget var så bra att jag här återger det i svensk översättning.

8 frågor som hjälper dig att spara pengar
Om du vill spara pengar, och då menar jag verkligen spara pengar, då du kommer att behöva sluta köpa en massa saker. Du måste minska mängden du konsumerar. Idag vill jag dela det system som jag har använt under de senaste 15 åren för att minska mina utgifter och se till att jag inte blir avlurad mina surt förvärvade pengar.

1. Stopp! Är detta ett bra beslut?
Innan du sträcker dig efter dina pengar innan du tar fram ditt kreditkort, innan du plockar upp objektet upp från försäljningshyllan, pausa bara för en minut. Sluta själv och fundera på om du är på väg att göra ett bra eller ett dåligt beslut. En marknadsförares eller säljares uppgift är att få dig tro att du behöver något som du fem minuter tidigare inte visste fanns. Hitta ett sätt att utlösa din inre varningsklocka, så du kan stanna en sekund och gå vidare till fråga nummer två.

2. Är du hungrig?
Om din mage är tom blir ditt beslutsfattande nedsatt. Våra kroppar blir förvirrade mellan längtan efter mat och oätliga objekt. Så om du är hungrig, gå bort, ät något, vänta i 15 minuter innan vi går vidare till fråga tre.

3. Finns det något annat?
Det finns så många andra saker du kan köpa. Är detta objekt egentligen det du vill spendera dina surt förvärvade pengar på? Det finns andra saker du kan uppnå med dessa pengar. Kommer du att begränsa dig genom att göra inköpet? Om du har bestämt att detta är det enda du vill, gå till fråga fyra.

4. Är det värt ansträngningen?
Varje gång du tar fram dina pengar, fråga dig själv om det verkligen är värt ansträngningen. Om varje hundralapp du spenderar motsvarar en timme du kommer att behöva arbeta - är det då värt ansträngningen? Eller ska du lämna dina pengar i plånboken? (Det är så mycket lättare än att behöva tjäna extra pengar!) Nu, om du har beslutat att köpa verkligen är värt besväret, gå vidare till den femte frågan.

5. Vad kommer du att få?
Därefter räkna ut vad du eller din familj kommer att få genom att köpa objektet. Vilka är de långsiktiga konsekvenserna? Kommer det att förbättra din hälsa och lycka, eller verkligen ge dig mer fritid? Hur? Om du inte kan svara på dessa frågor positivt, låt dina pengar vara kvar i plånboken. Det är viktigt att du verkligen är skeptisk när du svarar på denna fråga. Nu flyttar du till frågan sex.

6. Vad kommer du att förlora?
När du köper ett objekt både vinner du något och förlorar något. Om du har tur, är det enda du förlorar pengar och den tid det tog dig att tjäna dessa pengar. Men detta är inte alltid fallet. Ett bra exempel på detta är ett dataspel. Du får underhållning, men du kan förlora kvalitetstid med din familj. När du är säker på att du har förstått allt du kan förlora, gå vidare till nästa fråga.

7. Finns det ett bättre sätt?
Nu är det dags att leta efter ett bättre pris och räkna ut det smartaste sättet att köpa objektet. Hur kan du få det bästa värdet för dina pengar under kortast möjliga tid? Ibland kommer arbeta det själv tar att forska att ta mer tid än du sparar (vid beräkning av din tid som en timlön), men du kommer att få tillfredsställelse i att veta att du har hittat en hel del och gör det bästa för din familj. När du har forskat inför ditt köp och hittat det bästa sättet att köpa det, gå till fråga åtta.

8. Har du kontanter att avvara?
Det är oftast dumt att köpa saker på kredit. Så om du inte har kontanter, fritt, undvik köp, och lev lyckligt. Konsumenternas inköp är inte värt att belasta med skuld. Detta betyder att du bör undvika kreditkort, uppskjuten betalning och räntefria lån etc. Köp endast något om du har pengar kontant - och om du inte har det gå hem och spara tills du är likvid.

Om vill spara lite pengar, skriv ner de åtta stegen och lägg dem i din plånbok! Varje krona du sparar är en du inte måste förtjäna!

Har du några bra egna spartips? Själv brukar jag ibland tillämpa principen "ögonshopping"! Det innebär att åka och titta på något som du gärna vill ha (t.ex. en ny bil) och sedan undvika att köpa det och åka hem! Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.