Bloggintervju 31 - Aktiefokus

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 31:a intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Aktiefokus!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Aktiefokus.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Vi är faktiskt två, vilket verkar vara ovanligt i ekonomibloggosfären. Vi är Martin som arbetar som ekonom på ett snabbväxande mediaföretag och Kenny som är ingenjör och jobbar inom energibranschen. Utanför allt bloggande försöker vi få våra liv att rulla med familj och krävande jobb.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Martin har tidigare bloggat om annat och ville skriva om aktier för att tvinga sig själv att utvecklas inom sitt ekonomiyrke. Kenny har länge varit intresserad av ekonomi och aktier och tänkte att det kunde vara ett bra sätt att lära sig mer och samtidigt kanske slå hål på några förutfattade meningar.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Sporadiskt uppdaterad blogg där vi försöker analysera bolag djupare än de flesta andra eller skriva något inom ekonomiområdet som ingen annan har skrivit om.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Att lära oss mer om investerande. Man blir aldrig fullärd och ett ännu bättre sätt att utvecklas är att skriva ned det.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Man börjar med en utförlig research om branchen där vi bland annat ringer till befattningshavare inom bolaget. Sedan så tar det en massa skrivande när det finns fritid. Sedan kontrolläser den andra personer inlägget och ställer frågor på det som sedan besvaras i texterna. Det tar tid, men vi tycker det blir bäst så.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Martin tycker att det är att försöka följa Peter Lynchs tankesätt. Det är så tilltalande enkelt fast å andra sidan följer han det inte fullt ut. Cornucopias dödskors kombineras faktiskt. Kenny tycker snarare värdeinvestering och jakt på "tråkiga" bolag med höga och stabila utdelningar är intressant, speciellt nu när börsen går ner!

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Bli entreprenör och kör det stenhårt. Det kostar dock socialt och därför inget varken Kenny eller Martin gör eller är speciellt sugna på. Att bara lägga undan 10-20% i månaden på sparande kommer inte göra dig jätterik, men däremot är det något de flesta kan göra och dessutom kanske borde göra för att få en tryggare ekonomi i framtiden. Ingen av oss föreställer sig att någon annan kommer att ta hand om oss i framtiden (via pensionssystem eller annat), utan man får försöka ta eget ansvar och placera sina pengar så man har något att ta av i framtiden.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Försök att tänka igenom varför du skriver något på internet. Det ska inte vara samma sak som alla andra skriver för då slösar du bara bort din egen tid. Var sedan beredd på att du måste skriva helt makalöst mycket inlägg med bra innehåll samt engagera dig i forum och bloggosfär om du vill bli riktigt populär!

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Tro inte på allt du läser, utan försök dubbelkolla det istället. Då lär du dig de små grejerna som inte syns i ett blogginlägg som någon annan skrivit. Därför publicerar vi på Aktiefokus alltid så mycket som möjligt av vår data, hur vi har räknat ut nyckeltal m.m.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Att få ut lite fler inlägg... Vi är usla på att uppdatera bloggen (även om det finns ett helt gäng halvfärdiga inlägg som bara väntar på att skrivas klart!), men när vi väl gör det tror vi att det i alla fall är läsvärt. Lägg upp den i din RSS-läsare vettja!

Ett stort tack till ekonomibloggaren Aktiefokus för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.