Att använda CSN-lånet för investeringar

Image result for csnInvesterar du i aktier? Söker du alternativa sätt att möjliggöra kapitalplaceringar? Läs mer i detta inlägg om fördelar och nackdelar med att använda CSN-lånet för investeringar!

Många ekonomikunniga anser att CSN-lånet är perfekt att använda för att investera i aktier och det beror på att räntan är så låg. Men är det verkligen fullt så enkelt, eller finns det nackdelar med att investera på det här sättet? Här reder vi ut det.

Under 2019 ligger CSN-lånets ränta på 0,16 procent årsränta och det tas även ut en expeditionsavgift på 150 kronor per år. För att få lånet måste du vara studerande och ha ett antal högskolepoäng, men det ställs inga krav på din övriga ekonomi.

Det som CSN kallar för studiemedel är bidraget som du inte behöver betala tillbaka och lånet som måste betalas tillbaka. Hela beloppet som betalas ut beräknas per vecka och hur mycket du studerar, heltid eller mindre. Heltidsstudier under 2019 gav följande summa per vecka:

● Maxbidrag: 809 kronor per vecka
● Maxlån: 1860 kronor per vecka.
● Sammanlagt: 2669 kronor per vecka

Har du barn kan du även få tilläggsbidrag på cirka 250 kronor per vecka för två barn. Det går även att ansöka om tilläggslån som uppgår till cirka 900 kronor per vecka.

När du har studiemedel får du inte tjäna över en fast gräns som kallas för fribeloppet. Om du läser 20 veckor på heltid är fribeloppet 90 075 kronor per kalenderhalvår.
Nackdelar med metoden
Om du som student vill köpa en studentlägenhet och binder upp ditt CSN-lån i längre investeringar kan det påverka bolånet. Det gäller särskilt om du inte har någon annan inkomst som lånet kan baseras på. Eftersom det finns en begränsning för hur mycket du får tjäna när du tar CSN-lån kan det bli problematiskt.

Du behöver en inkomst för att leva på och investerar du hela CSN-lånet måste du få in pengar på något sätt. Att se till att inkomsten inte blir för hög per kalenderhalvår är viktigt, annars får du betala tillbaka lånet som betalades ut felaktigt av CSN.

Om du lånar ett vanligt snabblån utan UC och investerar med kan du ta lånet oavsett om du arbetar eller studerar. Med CSN-lånet måste du uppnå ett visst antal högskolepoäng och därför fungerar bara den här metoden om du redan är studerande eller om du verkligen har tid att studera den tid som krävs.

Fördelar med metoden

Den låga räntan gör lånet fördelaktigt och om din ekonomi skulle försämras under en period kan du ansöka om nedsättning av lånet. Att ta ett konsumtionslån och investera kan bli en dyr affär eftersom räntorna brukar vara höga. Metoder som kommer med höga risker som valutor eller CFD:er är inte heller alltid det bästa valet.

Är du säker på att du kommer att kunna få en avkastning som ligger över 0,16 procent är CSN-lån ett billigt sätt att göra investeringar på, men det är inte helt riskfritt. Att sätta in studiemedlet på ett sparkonto med bra ränta är en säkrare metod att låta pengarna växa på, även om det kan ta längre tid.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.