Tips för en bättre pension

Image result for allmän pensionÄr du en av de sju miljoner svenskar som nyligen fick en påminnelse om sin allmänna pension. I år gäller det att vara extra noggrann med fondvalet eftersom flera fonder försvinner från utbudet. Läs mer i detta inlägg om tre steg till en bättre pension!

I det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten får du veta hur stor din kommande pension från samhället är och om hur de valda fonderna i premiepensionen har utvecklats. I år gäller det att vara extra noggrann med fondvalet inom premiepensionen eftersom flera fonder försvinner ur utbudet - kanske är det någon av de fonder som du har valt? Se till att du har ett fondval som passar dig och din riskprofil.

Ta även tillfället i akt att se över hela pensionen. För en del svarar den allmänna pensionen bara för en liten del av den totala pensionen, kanske inte ens 40–45 procent, av den framtida slutlönen. Det gör tjänstepension och privat sparande desto viktigare. Ju högre lön du har, desto större del av din sammanlagda pension kommer att bestå av just tjänstepension. Den allmänna pensionen ger endast pension för lön på upp till 7,5 inkomstbasbelopp per år.

Detta krävs för att få en bra pension
Logga in på minpension.se. Där får du en uppskattning av hur mycket du behöver månadsspara privat, för att få den samlade pension du önskar. Många behöver spara mer än vad de tror, flera tusenlappar i månaden är inte alls ovanligt. Men det är också viktigt att komma ihåg att det alltid är betydligt bättre att spara något än inget alls. Du kan logga in på ”mina sidor” på Pensionsmyndigheten för att göra en prognos. Och behöver du hjälp kan rådgivare på ditt bankkontor hjälpa till med beräkningar.

Se över placeringarna och spara regelbundet
Att månadsspara är ett smart sätt att slippa fundera över om börsen ska gå upp eller ner. En målsättning kan vara att försöka spara 5–10 procent av lönen varje månad och att vid löneökningar försöka lägga en större del av lönehöjningen på sparande så det kan höjas utan att det känns som en alltför stor uppoffring. Att våga fortsätta spara även när börsen går ner är viktigt eftersom man på så sätt köper in sig till lägre kurser och får flera fondandelar för samma summa, vilket man har stor glädje av när börsen vänder upp igen.

Löneväxla – om arbetsgivaren tillåter och lönen är tillräckligt hög.
För den som tjänar lite mer kan det vara fördelaktigt att löneväxla till tjänstepension. Det innebär att avstå en del av bruttolönen, som arbetsgivaren istället betalar in till en pensionsförsäkring. Arbetsgivaren avgör om man får löneväxla och till vilka villkor, men det är inte alltid fördelaktigt. Gränsen för att få maximal avsättning till den allmänna pensionen går vid en månadslön på drygt 43 300 kronor i månaden. Den som tjänar exempelvis 48 000 kronor i månaden innan skatt bör därför inte löneväxla mer än cirka 4 700 kronor i månaden. Tala med din arbetsgivare om vilka möjligheter som finns för löneväxling och kontrollera att inte dina andra pensions- och försäkringsförmåner påverkas negativt.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.