Sänk dina bilkostnader

Image result for bilkostnader clip artHar du bil? Vill du sänka dina bilutgifter? Det finns mycket pengar att spara, och det är förbluffande enkelt. Läs mer i detta inlägg om massor av tips på hur du enkelt kan minska kostnaderna för ditt bilägande!

En del av oss har bil för att det är roligt, andra måste ha en bil för att lösa sitt transportbehov. Och många mixar nog lite av varje. Men i alla fall vill vi komma undan så billigt som möjligt – eller hur?

Att då och då se över sitt bilinnehav är klokt. Man kanske bara behöver anstränga sig lite grand för att spara en hel del pengar. Flera av dessa ändrade vägval kan tillsammans ge besparingar på flera tusen kronor om året – pengar som du förmodligen kan använda på ett mycket roligare sätt.

Här nedan listas de tio viktigaste punkterna:

Se över ditt bilbehov
Behöver du verkligen äga en bil? Det är den första, krassa frågan man måste ställa. Näst efter boendekostnader är bilen oftast den största utgiftsposten för familjen. Men för många finns inget val, bilen behövs för att lösa livspusslet. Ett enkelt sätt att skära i den totala utgiften för bilägandet är att välja en mindre bilmodell. Vid de få tillfällen då hela familjen plus packning och skidor ska iväg till fjällen kan man kanske hyra en större bil? Stora bilar är dyrare, tyngre, drar mer bränsle och har högre driftkostnader. Försök skala ner en storlek. Där finns tusenlappar att tjäna varje år.

Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?
Privatleasing har varit populärt i Sverige under några år och det kan för flera kundgrupper vara ett bra sätt att köra ny bil. Men inte för alla. Är du på väg att privatleasa bör du dock läsa på ordentligt eftersom det finns många fallgropar och allt är inte guld som glimmar. Bilpool kan vara ett bra alternativ om man inte måste ha bil för sitt dagliga pendlande. Återigen gäller det att titta igenom villkoren och jämföra de olika alternativen.

Köpa ny bil eller begagnad?
Visst är det underbart att sätta sig i en helt ny bil. Men finns den känslan kvar efter några veckor? Och vad är den i så fall värd? En två, tre eller fyra år gammal bil är ekonomiskt sett alltid bättre än att köpa nytt. Störst värdefall sker under första året. Efter tre år planar kurvan ut och sedan är det miltalet som styr värdet på den begagnade bilen. Äldre bilar med höga miltal kan dock vara vanskliga att äga. Har man tur händer ingenting, mer än service då och då. Men har man otur kan det bli stora och dyrbara reparationer. Äldre bilar är ett lotteri, det måste man vara medveten om. Kontrollera med din bank vilka villkor du kan få vid ett bilköp. Går det att låna mot en säkerhet (bostad) går det att få låg ränta.

Välj rätt finansiering
En bilhandlare tjänar inga stora pengar på att sälja en ny eller begagnad bil. Men affären blir mera lönsam genom att samtidigt sälja på bilköparen ett sätt att finansiera köpet – antingen genom lån eller leasing. I alla sådana här sammanhang gäller det att noga jämföra alternativen. Ett privatlån i bank kan ge bättre villkor än de som bilhandlaren erbjuder.

Håll koll på värdefallet – den största boven
Den enskilt största utgiften för bilägare är dold – och för många något man väljer att inte tänka på. Men värdeminskningen blir en smärtsam upplevelse den dagen det är dags att byta bil. Vissa bilmodeller kan tappa hälften av sitt värde på tre–fyra år. Men värdeminskningen varierar kraftigt mellan olika bilmodeller. Inte sällan är tappet störst på billiga instegsmodeller, eller "budgetbilar". Lågt inköpspris är därmed inte detsamma som god bilekonomi, det avgörs till stor del av värdeminskningen.

Jämför försäkringar
En mycket enkel åtgärd som inte tar många minuter, via nätet. Kontrollera hos de stora bolagen eller utnyttja de tjänster som försäkringsförmedlare erbjuder. I efterhand är det förstås svårt att ändra, men inför ett bilköp kan man redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det går att spara tusenlappar årligen bara genom att justera sitt bilval något.

Sänk bränsleförbrukningen
Beroende på körsträcka går det att spara en hel del med ekonomisk körning, eller eco-driving. Bränsleförbrukningen beror till största delen på körstil och det är något som du själv kan påverka. Inte minst viktigt i sammanhanget är att ha kontroll på däcktrycket. För lågt däcktryck gör hjulen mera tungrullade och däckslitaget ökar. Många bilister är helt omedvetna om vilket däcktryck de har, hur det påverkar bilens prestanda och vad det innebär för ekonomin.

Vårda din bil
När din bil ska säljas värderas den efter årsmodell, miltal, utrustning och skick. Dåligt skick kan innebära en betydligt lägre värdering. Se därför till att hålla din bil ren och fin. Tvätta och städa invändigt. Försök undvika parkeringsskador, fyll i stenskott om det uppstår några sådana. Håll ordning på all dokumentation kring bilen. Spara besiktningsprotokoll, servicebok och fakturor från verkstaden. Serva bilen efter de intervall som anges, stämpel från originalverkstad värderas högre än "Benke på hörnan".

Sälj din bil på mest förmånliga vis
Många vänder sig till en bilhandlare när det är dags att byta bil. Man byter in sin gamla bil, får ut en ny och betalar mellanskillnaden. Värderingen av din inbytesbil hos bilhandlaren är sannolikt låg, för att inte säga mycket låg. Det finns många tusenlappar att tjäna på att sälja sin begagnade bil privat. Tycker man att det är jobbigt att sköta allting själv finns det företag som tar hand om hela processen. Be om en offert, det kan bli lönsamt.

Välj rätt förmånsbil
Det här är den tionde punkten, men egentligen borde den stå mycket högre eftersom det går att tjäna många tusenlappar. Men långt ifrån alla har möjlighet att få tjänstebil/förmånsbil, så därför blir det lite av ett "lyxproblem". Nuvarande regelverk för tjänstebilar gör det betydligt mera förmånligt att välja en laddhybrid, jämfört med en diesel- eller bensinmodell. Det är däremot inte billigare för företaget med laddhybrid, därför kan det behövas lite övertalning med ekonomichefen.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.