Att spara på ett smart sätt

Image result for sparaHar du en reserv för att kunna hantera oförutsedda kostnader? Sparar du på ett smart sätt? Läs mer i detta inlägg om hur du kan spara ihop till en nöbuffert på ett smart sätt!

De flesta som är intresserade av ekonomi vet redan vikten av att ha en nödbuffert. När det uppstår något oförväntat som bara kan lösas med extra pengar är det bäst att redan ha kapitalet på plats eftersom det både är billigare och snabbare än att ta ett lån. Många tycker dock att det är svårt att spara ihop en nödbuffert, men så länge du har en inkomst behöver det inte vara särskilt jobbigt. Här delar vi våra bästa tips för hur du kan spara ihop en ansenlig summa.

Sätt undan tio till femton procent av lönen
Det allra bästa tipset är att bestämma hur hög procent av månadslönen du kan lägga undan varje månad. Med lite balanserande av hushållskassan borde du kunna lägga undan mellan tio till femton procent, men även om det bara blir några få procent är det värt det. När du vet vad summan blir ska du ställa in en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt sparkonto varje månad. Ställ gärna in överföringen så pengarna dras dagen efter lönen kommer in på kontot. När det sker automatiskt är det lättare att bygga upp en större summa på sparkontot. Måste du själv överföra pengarna är det mycket mer troligt att ursäkter dyker upp som gör att du för över mindre belopp eller ingenting alls.

Använd kreditkort
Om du är duktig på att betala av saker i tid kan ett kreditkort faktiskt vara ett utmärkt hjälpmedel när du vill spara pengar, så länge du betalar av det till fullo varje månad. Då uppstår det inga extra kostnader i form av ränta. Många kreditkort har bonussystem som kan vara mycket generösa och en del ger till exempel cashback på flera olika köp. Det innebär att du kan handla som vanligt, men få tillbaka en liten procent av det du spenderade. Läs mer om hur det fungerar i detalj hos crediwizz.com. Andra kreditkort ger poäng på vardagsköp som till exempel mat eller bensin. Poängen kan sedan användas för att få rabatter, billigare varor eller andra belöningar.

Öppna rätt sparkonto
Även om man bör investera pengarna i fonder eller aktier för att få högre avkastning är det inte alltid tillgängligt för en vanlig sparare. Det kräver kunskap för att spekulera på börsen och många har inte det. Ett vanligt sparkonto har inte särskilt hög ränta, men det är ett säkert sätt att spara på. Leta efter ett sparkonto med en högre ränta än vanligt. Det vanligaste är att räntan ligger på mellan 0,5 till 1,75 %. Det är viktigt att du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti eftersom det garanterar att dina sparpengar är säkra även om banken går i konkurs.

En budget är a och o
När man använder sig av en budget ser man snabbt var pengarna går. En budget behöver inte vara särskilt avancerad, utan det räcker egentligen att fylla i inkomst och utgifter i olika kategorier. Idag finns det även flera smarta appar som kan hjälpa dig att spåra var pengarna går och sätta upp sparmål. En del appar kan även ge dig en daglig budget som visar hur mycket du har råd att spendera. Det går snabbt att komma in i budgetering och det är mycket enkelt att sluta spendera onödiga pengar om man får se vad den totala summan faktiskt blir.

Spara tillsammans
Ett sista tips är att sätta upp ett sparmål tillsammans med din partner eller en vän. Har ni ett gemensamt mål att spara till, som till exempel en resa eller en ny bil, är det enklare att nå det tillsammans. Motivera varandra att uppnå era mål genom att sätta in sparpengarna på ett gemensamt konto. Det är ofta lättare med disciplinen när man är två.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.