Uthyrning i andra hand

Bildresultat för Uthyrning i andra handFunderar du på att hyra en bostad i andra hand? Planerar du på att hyra ut en bostad i andra hand? Läs mer i detta  inlägg om vad som gäller samt mallar för avtal och kontrakt vid uthyrning av bostad (eller rum) i andra hand!

Andrahandsuthyrningen växer, framför allt i storstäderna. Det har också blivit enklare för den som har en bostadsrätt att hyra ut. Men vad gäller vid uthyrning? Hur hög är en ”skälig hyra”? Statistiska Centralbyrån beräknar att cirka 125 000 personer bor i andra hand, men påpekar samtidigt att det verkliga antalet är mycket större, eftersom uthyrning i villor och bostadsrätter inte ingår i statistiken. Många uthyrningar sker också ”svart” och utan formell tillåtelse av värden/fastighetsägaren. Bostadsbristen gör att många, framför allt ungdomar, hamnar i andrahandskarusellen, särskilt på orter med universitet och högskolor. Det kan vara ett snabbt och bra sätt att få någonstans att bo, men det kan också uppstå problem, både för uthyraren och för den som hyr. Det är viktigt att tänka efter före – och skriva ett avtal innan hyresperioden börjar.

Hyresrätt
Du som bor i hyresrätt har rätt att hyra ut din bostad med tillåtelse av hyresvärden. Du får lägga på 10–15 procent på hyran om du hyr ut möblerat, men hyran ska ändå vara skälig i jämförelse med liknande lägenheter i området. Om värden nekar dig att hyra ut kan du ansöka om tillstånd hos Hyresnämnden. Du ska ha giltiga skäl för uthyrningen, till exempel att du ska studera eller arbeta på annan ort, flytta utomlands en längre period eller prova att flytta ihop med någon.
Mer info finns hos Hyresnämnden.

Bostadsrätt
Nyligen kom nya regler för andrahandsuthyrning av bostadsrätter som nu säger att bostadsrättsinnehavaren kan hyra ut av flera skäl än de som gäller för hyresrätter. En bostadsrätt kan till exempel hyras ut om den är svårsåld på grund av situationen på bostadsmarknaden. Men uthyrningen måste godkännas av bostadsrättsföreningens styrelse eller, om föreningen nekar, av Hyresnämnden. Föreningen har också, under vissa förutsättningar, möjlighet att ta ut en avgift av medlemmen som hyr ut i andra hand. För hyran gäller att den inte i väsentlig grad får överstiga kapital- och driftkostnaden för bostadsrätten. Du har också rätt att lägga på en viss summa om du hyr ut möblerat.

Skatteavdrag
I deklarationen ska du ta upp hyresintäkterna som inkomst. Men du får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor för uthyrningen. Dessutom får du dra av din egen avgift eller hyra för det objekt du hyr ut, antingen det gäller bostadsrätt eller hyresrätt. Men avdragen får inte överstiga intäkten. Har hyresgästen till exempel orsakat skada i lägenheten och du haft utgifter för reparationer får du inte dra av dem om de varit högre än inkomsterna av uthyrningen. När du hyr ut ett småhus får du dessutom dra av 20 procent av hyresintäkten utöver schablonavdraget. Om du får intäkter under 50 000 kronor för uthyrning av ditt hus behöver du alltså inte skatta för det.

Mer information

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.