Så stoppar du säljsamtal till mobilen

Stör du dig på telefonförsäljare som inte bara ringer till den fasta telefonen utan som numera även ringer till mobiltelefonen? Läs mer i detta inlägg om hur du enkelt kan stoppa telefonförsäljare som ringer till din mobiltelefon!

Enligt undersökningar som Konsumentverket har gjort vill de flesta konsumenter inte bli uppringda av säljare i telefonen. Många tycker att det är lätt att bli lurad eller vilseledd av dessa försäljare.

Om du stör dig på telefonförsäljare har Nix-registret länge varit ett bra, om än inte fullständigt, alternativ för att slippa den typen av samtal. Nix-registret har funnits länge för fast telefoni och även sedan några år tillbaka för mobil telefoni. Du registrerar ditt nummer och sedan är det klart. Tyvärr är det inte alla telefonförsäljare som följer reglerna och undantagen är oftast många. Lyckligtvis skärpte dock Nix nyligen (i februari) reglerna. De olika undantagen har stramas åt ordentligt vilket avsevärt förbättrat möjligheterna att stoppa försäljare.

Så gör du för att stoppa säljsamtal till mobilnumret
Sedan drygt 2 år sedan har konsumenter haft möjligheten att spärra samtal från försäljare (obeställda telefonsamtal i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte) genom att anmäla sitt mobiltelefonnummer till det så kallade nix-registret. Du kan spärra ditt telefonnummer på två sätt.

Spärra ditt nummer via automatiskt telefonsvar
Från den telefon vars nummer du vill spärra ringer du 077 228 00 00 (gäller all telefoni, oavsett teknik). Svara på de frågor som ställs med hjälp av knapparna på din telefon, så startar du spärren och ditt nummer läggs till NIX-Telefons spärregister. Kom ihåg att det kan ta upp till tre månader innan alla företag hunnit uppdatera sina register så att de ser att du spärrat ditt nummer.

Spärra ditt nummer genom en skriftlig beställning
Som alternativ finns det även möjlighet för dig att skriftligt beställa en spärr genom att sända ett undertecknat brev till NIX-Telefon, Box 600, 833 24 Strömsund. I brevet måste du ange det telefonnummer som du vill spärra. Du måste även skriva under beställningen med din egenhändiga namnteckning. Du kan alltså inte låta någon annan skicka in din beställning av spärr åt dig. Då är det enklare att använda telefonen för att begära en spärr.

Undantag
Obs! Att anmäla sitt nummer till Nix garanterar inte att säljarna inte ringer. Det finns nämligen flera undantag från Nix, exempelvis man tidigare har ingått ett avtal med ett företag genom att exempelvis köpa en produkt, eller att man själv har skickat in personuppgifter till ett företag.

Mer information
Fler frågor eller sugen på mer detaljer? Besök NIX telefons sida NIX-telefon med vanligt förekommande frågor.

Appar
Det finns även alternativa appar (t.ex. Mobinix) som gör samma sak, och som uppdateras dagligen med nya spärrade nummer. Själv använder jag appen TrueCaller som ett utmärkt komplement till NIX-registret och som har en liknande funktion.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.