Guide till att näthandla utomlands

Visst är det smidigt att handla utomlands på nätet? Du får tillgång till ett större utbud av varor än det finns där du bor, du får varorna hemskickade och priset är i regel lägre än i butikerna. För att handla så säkert och bra som möjligt är det några saker och regler du bör tänka på. Läs mer i detta inlägg!

Handeln via internet ökar stadigt år efter år och står nu för fem procent av alla konsumentköp i Sverige. I takt med att vi blir alltmer vana internetköpare riktar vi också blickarna utanför landet. Var tredje svensk handlade från utländska e-handlare förra året. Vanligaste landet att handla från var Storbritannien, följt av USA och Tyskland, enligt en undersökning av Posten. Flera typer av varor har väsentligt lägre priser och/eller finns i åtskilligt fler variationer utanför Sverige. Så visst finns det i många fall anledning att shoppa globalt. Men när du lämnar Sveriges gränser med datormusen gäller andra regler. Här är fem tips och en checklista på vägen till utlandsfyndet.

Handla inom EU
Alla EU-länder har ett gemensamt minimiskydd för konsumenter som handlar på distans. Men skillnaderna är stora. Ångerperioden sträcker sig till exempel från sju kalenderdagar (Slovakien) till 15 arbetsdagar (Malta). Om e-handelsplatsen tydligt vänder sig till svenskar, med svenskt språk eller priser i kronor, gäller svenska konsumentköplagen oavsett i vilket EU-land företaget finns. Du betalar momsen i det land där e-handlaren finns om denne säljer varor till Sverige för mindre än 320 000 kronor per år. Annars ska du betala svensk moms. Det är e-handlarens skyldighet att lägga på rätt moms. Du kan inte bli skyldig att betala extra moms i efterhand. Alla varor är tullfria inom EU. För alkohol och tobak tillkommer svenska punktskatter.

Tips: Vissa europeiska e-handlare låter dig välja valuta – euro, pund eller krona. Aktuell valutakurs kan göra att du sparar några procent av priset om du väljer rätt.

Resten av världen
Allt som köps utanför EU beläggs med svensk moms. Tull tillkommer också på många sorters varor, allt från 2,7 procent för golfklubbor till 14 procent för videokameror. Du slipper alltid tull om paketets värde inklusive frakt är mindre än 1 400 kronor. Tullen beräknas på varans värde och fraktkostnad. Utifrån den summan beräknas sedan momsen. Dessutom måste du betala en tulladministrationsavgift till fraktbolaget, Posten tar exempelvis 100 kronor. Köper du från USA tillkommer sales tax, motsvarigheten till vår moms. Den skiljer sig mellan delstaterna, och påslaget syns ofta först när du ska betala din virtuella varukorg.

Tips: På Tullverkets hemsida och undersidan Tullguiden finns alla tullavgifter.

Auktionssajter
Varken svensk eller europeisk konsumentköplag gäller när du köper från privatpersoner på auktionssajter. Här gäller i stället ömsesidigt förtroende mellan köpare och säljare, ofta med auktionssajten som medlare och garant. De flesta auktionssajter har ett rankningssystem som visar hur pålitliga medlemmarna är. Världens största auktionsajt, Ebay, finns i flera länder, som brittiska www.ebay.co.uk och tyska www.ebay.de. Men säljarna kan ändå komma från hela världen. Kolla alltid varifrån auktionsvaran skickas. Reglerna för moms och tull är desamma oavsett om säljaren är privatperson eller företag.

Tips: Läs tidigare köpares omdömen om säljaren. Har säljaren inga omdömen alls är det ett varningstecken.

Handla via ombud
Vissa varor skickas inte till Sverige. Ett typexempel är nylanserade elektronikprodukter som enbart säljs i USA. För att komma runt det kan du använda vidarebefordringsföretag, ett av de mer kända heter Borderlinx. Ett annat är Shop USA. De ger dig en adress i USA som du sedan anger som din hemadress i den amerikanska e-butiken. Varorna skickas först dit för att sedan direkt skickas hem till dig i Sverige. För besväret tar vidarebefordringsföretagen ut en avgift på några procent av köpesumman, dessutom tillkommer som vanligt kostnaden för frakt, moms och tull.

Tips: Lusläs villkoren och ta speciellt reda vem som har ansvaret om paketet försvinner eller skadas i frakten.

Betalning
Vanligast är att du betalar med kreditkort till utländska e-handlare. Vissa stora e-butiker med många svenska kunder erbjuder även betalning mot faktura och med betalkort där det dras direkt från kontot. På Ebay och i vissa andra e-butiker kan du också betala med Paypal. Du sätter då in pengar på ditt Paypalkonto och överför därifrån till säljarens Paypalkonto med e-postadressen som identifierare. Processen är väldigt smidig, och säljare och köpare slipper avslöja varandras bankkonton för varandra. Att betala med Paypal är gratis (men det kostar ett par procent av köpesumman för säljaren).

Tips: Om du betalat med kreditkort och inte får varan kan du kräva kreditgivaren (till exempel Visa) på ersättning. Paypal har en egen avdelning som hanterar tvister mellan köpare och säljare.

Checklista när du handlar på nätet
Här nedan redovisas en checklista med viktiga frågeställningar som du med fördel bör tänka igenom.

  • När du handlar på nätet ingår du ett avtal. För att ingå avtal behöver du vara 18 år eller ha målsmans godkännande.
  • Kontrollera att företagets namn, adress, telefonnummer och e-post finns på webbplatsen.
  • Sök på företagsnamnet på internet och läs vad andra tycker om företaget.
  • Leta efter trustmarks på webbplatsen. Vissa e-handlare är anslutna till ett märkningssystem (trustmark) där handlaren förbinder sig att följa vissa regler. Till exempel ”Trygg e-handel” och ”Certifierad e-handel”. Det finns många olika märkningar så kontrollera vad just den aktuella märkningen står för. Kontrollera också att företaget verkligen är anslutna.
  • Prova att få tag på företagets kundtjänst. Företagets kundtjänst ska vara lätt att få kontakt med och informationen om kundtjänsten ska vara tydlig.
  • Kolla upp vad totalpriset blir. Ingår porto, expeditionsavgift och eventuella tullavgifter?
  • Ta reda på hur lång tid det tar att få produkten.
  • Läs företagets riktlinjer för hur de hanterar personuppgifter innan du lämnar ut dina uppgifter. Du måste oftast göra ett aktivt val om du inte vill ha framtida direktreklam.
  • Läs på företagets betalningssida hur du kan betala. Tänk på att om du betalar en vara i förskott, förlorar du ditt bästa påtryckningsmedel som konsument – att hålla inne betalningen vid sen leverans.
  • Lämna bara ut ditt kontokortsnummer om du ska köpa något. Skicka inte heller kortnumret via e-post.
  • Om du väljer att betala med ett kreditkort får du ett extra skydd genom att köpet då omfattas av konsumentkreditlagen. Du kan då även vända dig till kreditgivaren med anspråk på återbetalning om till exempel varan inte levereras inom avtalad tid.
  • Kontrollera om du har ångerrätt och i så fall hur lång den är, om det är en webbplats utanför EU. Inom EU har du alltid 14 dagar ångerrätt. Kontrollera också vilka kostnader som är förenade om du ångrar dig.
  • Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden och ”mirakelprodukter”.
  • Läs om produkten du ska köpa går att använda i Sverige, och kontrollera att eventuell garanti gäller i Sverige. Skriv ut och spara informationen.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.