Mobiltelefonitips inför Thailandsresan

Ska du åka till Thailands snart? har du koll på vad som gäller angående att ta med dig din mobil för användning på resan. Läs mer i detta inlägg om de bästa mobiltelefonitipsen inför Thailandsresan!

Inför en förestående Thailandsresa under kommande vår har jag undersökt vad man som resenär bör tänka på när det gäller mobiltelefoni under resevistelsen. Här nedan redovisas olika information, fakta och tips för mobiltelefoni inför Thailandsresan.

Om du tar med dig din mobiltelefon till Thailand med ett vanligt svenskt sim-kort (Telia, Tele2, Tre, Telenor mfl) utan att vidta några åtgärder, så kommer du med stor sannolikhet råka ut för en riktigt dyr telefonräkning när du kommer hem. Orsaken är att när du använder telefonen i utlandet så används s.k roaming. Dvs - du befinner dig som gäst hos en operatör som inte är din vanliga. Detta gör att extra avgifter tas ut både av din vanliga mobiloperatör, och den operatör du är gäst hos. Ofta hamnar priset för att ringa från Thailand till Sverige på ca 20kr/min. Att ta emot samtal från Sverige när du är i Thailand kostar också ofta kring 20kr/min. Att skicka SMS från Thailand kan kosta uppåt 15kr/st. Datatrafik från Thailand kostar ofta 100-300 kr/MB. Detta gör att även måttligt användande av din telefon kan resultera i en hög telefonräkning.

Om du inte planerar ditt användande av mobiltelefoni riskerar du således att få en väldigt dyr telefonräkning när du kommer hem.

Kontantkort i Thailand
Det finns sätt att komma billigare undan när man vill ringa i Thailand med mobilen. Ett sådant är att skaffa ett kontantkort i Thailand. Med ett sådant kan du ringa hem billigt. De flesta kontantkort finns med startpaket och refill kort. De största operatörerna i Thailand är DTAC, AIS och TrueMove. Alla dessa har kontantkort, dvs SIM-kort du kan använda tillfälligt i Thailand. DTACs kontantkort heter Happy SIM eller InstantSIM. AIS har ett kontantkort som kallas 12call (one2call, 1-2-call). Startpaket med kontantkort säljs i näröppetbutiker, på bensinmackar och många andra ställen. Där köper man också påfyllningskort. Tänk dock på att du inte kan bli nådd på ditt svenska mobilnummer när du använder ett thailändsk kontantkort.

Svenskt nummer med thailändskt kontantkort
Om det är viktigt för dig att kunna bli nådd på ditt vanliga mobiltelefonnummer finns det bra och billiga alternativ. På prisjämförelsesajten Ringa Thailand jämförs alternativa priser för att ringa i Thailand med olika operatörer som erbjuder praktiska och smarta lösningar där du kan bli nådd på ditt vanliga mobilnummer och ringa i Thailand med ett Thailändskt kontantkort. Deras jämförelse visar att du får klart billigaste mobiltelefoni med HolidayPhone.se. På sajten kan du köpa thailändska kontantkort billigt ifrån Sverige. SIM-kortet skickas till din brevlåda före avresa. Dessutom sammankopplas ditt svenska mobilnummer med Thailand kontantkortet, så att du även kan bli nådd på ditt vanliga svenska telefon när du använder ditt thailändska SIM-kort.

Stäng av röstbrevlådan
Ett bra allmänt tips är att stänga av din röstbrevlåda för din mobiltelefon. Då behöver du inte betala när folk pratar in meddelanden, vilket kan bli mycket dyrt.

Landsnummer för Thailand
Thailands landsnummer (landskod) är 66. För att ringa till en mobiltelefon i Thailand från Sverige slår du +66 följt av det thailändska numret. Ta bort 0:an före riktnumret. Om du använder en thailändsk operatör för att ringa till Sverige visas +66 som landsnummer för den som tar emot samtalet i Sverige.

Ladda mobil i Thailand
Du kan ta med din laddare till mobilen när du åker till Thailand. Thailand har 220V och samma kontakt/eluttag för el som i Sverige. En reseadapter är alltså inte nödvändig.

IP-telefoni och Skype
Du kan också använda Skype eller Rebtel för att ringa i Thailand billigt med IP-telefoni till Sverige. Detta förutsätter dock att du har tillgång till wifi, dvs trådlöst nätverk. Många hotell erbjuder tillgång till wifi, ibland mot en tilläggskostnad.

Använd gratisnäten
Ett annat bra sätt att spara är att slå av mobilens så kallade dataroaming och bara surfa när man har tillgång till kostnadsfria trådlösa nätverk. Sådana finns i regel på hotellet och på många kaféer, restauranger och bensinstationer utomlands. Det finns också många fria nätverk på bibliotek och andra offentliga institutioner.
Men det är inte bara mobilsurf som kostar pengar.

Fakta om mobilt Internet i Thailand
Thailand lanserade 2010 3G, men det är än så länge inte tillgängligt överallt. Främst finns 3G i dagsläget i Bangkok och de större turistorterna. Det befintliga GSM nätet använder GPRS för dataöverföring.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.