En bön om sinnesro

Söker du ibland sinnesro? Skulle du vara betjänt av ett "rättesnöre" eller ett verktyg som kan hjälpa till att förenkla ditt liv om du tänker på det då och då och försöker leva efter det? Läs mer i detta inlägg om sinnesrobönen!

Det finns en mycket fin och väldigt tänkvärd känd text som har efterfrågats av många och ger en hel del tankeställare. En text som tjänar som inspiration för daglig meditation, reflexion och eftertanke. En text som om du begrundar varje strof i den hjälper dig att se en situation ur ett klarare perspektiv. Detta inlägg handlar om sinnesrobönen.

Sinnesrobönen är en kristen bön skriven 1926 av den amerikanske prästen och teologen Reinhold Niebuhr (1892-1971). Mest känd är en förkortad version (de första inledande raderna) av bönen som i svensk översättning lyder som följer:

Gud, ge mig sinnesro att acceptera 
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan 
och förstånd att inse skillnaden.
Sinnesrobönen används flitigt över hela världen, men är nog främst förknippad med AA (Anonyma Alkoholister som har använt bönen sedan mitten av 1900-talet). Den har haft en given plats på alla deras möten, liksom i andra självhjälpsgrupper som har tolvstegsprogrammet som ideologisk och andlig grund, exempelvis NA (Anonyma Narkomaner) och Al-Anon (anhöriga och medberoende). Den fungerar dock utmärkt i vilken som helst av livets skeenden och oberoende av religion eftersom du ber till en högre kraft och inte till en speciell kyrkas definition av Gud.

För att kunna ta till sig och använda orden i bönen behöver du inte ha religiös övertygelse och inte heller någon andlig eller kyrklig tillhörighet. Det handlar om att få kontakt med ”en kraft starkare än din egen”, för att citera tolvstegsprogrammet. Att kapitulera för din egen oförmåga och sträcka dig efter en högre kraft. Alla behöver vi sinnesro att acceptera det som inte går att förändra och modet att ta itu med möjliga och nödvändiga förändringar i livet. Viktigast av allt är kanske bönen om förstånd att inse vad som är det ena och det andra. I grund och botten är det en bön om personlig mognad, insikt och visdom. Det handlar om en livslång process och det är aldrig försent att börja vandring

Det finns flera teorier om dess ursprung, men enligt AA var det dr Reinhold Niebuhr vid Union Theological Seminary i New York som skrev den år 1926 som avslutning på en längre bön. Niebuhr ska emellertid själv ha sagt att han i sin tur hämtat den från 1700-tals teologen Friedrich Oetinger, som då skulle vara dess egentliga upphovsman. Så småningom kom i alla fall bönen att publiceras i en liten bönbok som en dr Howard Robbins (god vän och granne till Niebuhr) gav ut 1934. Några år senare ska en tidigare AA-medlem ha visat bönen för en av AA:s grundare, Bill Wilson. Det ansågs att bönen passade väldigt bra för AA:s medlemmar, så man tryckte upp den på små kort som man skickade ut. På så sätt blev den lilla bönen en del av AA-rörelsen.

Här nedanför har jag lagt in hela sinnesrobönen i en vanligt förekommande svensk översättning. Den finns tolkad i några olika alternativa översättningar, men jag tycker mest om denna version.
Gud, ge mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra;
mod att förändra det jag kan;
och förstånd att inse skillnaden. 
Låt dock aldrig min sinnesro bli så total
att den släcker min indignation
över det som är fel, vrångt och orätt.
Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder
och vreden slocknar i mitt bröst.

Låt mig aldrig misströsta
om möjligheten att nå en förändring
bara för att det som är fel är lag och normalt,
att det som är vrångt och orätt har historia.

Och låt mig aldrig tvivla på förståndet
bara för att jag är i minoritet.
Varje ny tanke startar alltid
hos en ensam.
Du kan läsa mer om sinnesrobönen i boken En liten bok om sinnesrobönen av Larsåke W Persson. Utgiven på Libris förlag.

Nästa gång du känner dig stressad, otålig, irriterad, förbannad eller på väg att bli bitter, eller om du är ledsen, förtvivlad, deppad och på väg att ge upp: testa att andas djupt, be sinnesrobönen och koncentrera dig under tiden på att förstå innebörden av den.

Kommentarer? Synpunkter? Har du någon bra "bön" som ger dig sinnesro?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.