Den permanenta "allvädersportföljen" för den late

Har du funderat på risken i din placeringsportfölj? I detta inlägg får du ta del av ett konkret förslag på en permanent "allvädersportfölj" för den late!

Efter den senaste tidens turbulens på börsen och de i viss mån ovissa utsikterna inför den närmaste framtiden har jag intresserat mig extra mycket för risknivån i mina olika placeringsportföljer. Jag har bestämt mig för att diversifiera portföljerna mera i syfte att minska risken som skydd för när börsen så småningom vänder nedåt. Kom ihåg att vad som är rätt för dig är egentligen en smaksak eftersom det slutligen beror på vilken diversifiering och risk du är beredd att acceptera.

Intresset för diversifiering och riskminimering brukar öka kraftigt i samband med turbulens på börserna. Många inser då att det är oerhört svårt att tajma marknaden rätt och efterlyser i sådana tider en "permanent" portfölj med väl avvägd sammansättning och risknivå. En portfölj som kan klara sig genom ekonomins olika konjunkturcyklar och "årstider". En portfölj som står sig väl oberoende om vi har inflation-deflation eller tillväxt-recession.

Den moderna portföljteorin
Harry M Markowitz mottog år 1990 Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sina tidigare banbrytande insatser inom finansiell ekonomi, och brukar kallas för den moderna portföljteorins fader. Markowitz visade dock redan 1952 på betydelsen av diversifiering; att en portfölj med mer eller mindre okorrelerade aktier från till exempel olika branscher minskar risken utan att avkastningen behöver bli lägre, och omvänt så kan avkastningen ökas med bibehållen risk. Slutsatsen av Markowitz studier är med hans egna ord ”att inte lägga alla ägg i samma korg”.

Från början var det mest institutionella placerare som medvetet sysslade med diversifiering och riskminimering. Under senare år har emellertid ett stort intresse växt fram för detta hos privatsparare i och med att instrument som indexfonder, hedgefonder och ETFer blivit mer tillgängliga. Genom att i huvudsak använda sig av billiga indexfonder (och ETFer) som bas i portföljen kan man enkelt sätta ihop en väl avvägd portfölj till en låg kostnad.

Lazy portfolios
I USA har det skrivits otroligt mycket om så kallade "Lazy portfolios" och det finns massor av varianter på portföljförslag på samma tema (diversifiering av tillgångsslag och därmed riskminimering). De som skiljer dem åt är synen på vilka tillgångsslag som ska ingå i portföljen samt vilken viktning de ska ha. En viktig del av strategin är att bestämma ett upplägg och sedan hålla sig till den fördelning genom regelbunden rebalansering. För mer information om olika varianter se Boglehead - Lazy Portfolios.

En uppmärksammad variant är Harry Brownes intressanta The Permanent portfolio som han skrivit om i den bästsäljande boken Fail-Safe Investing (2001). En uppföljare kom nyligen ut av Craig Rowland, J M Lawson i form av den lysande boken The Permanent Portfolio - Harry Browne's Long-Term Investment Strategy (2012) där de utvärderar portföljstrategin. Även Jan Bolmeson har på sin hemsida Rika tillsammans på ett föredömligt sätt beskrivit denna investeringsstrategi i inlägget RikaTillsammans-portföljen – bra avkastning till en låg risk över lång tid. Själv är jag dock skeptisk till att ha en stor del av portföljen placerad i guld.

En annan intressant variant beskrivs av Tony Robbins i hans nya läsvärda bok Money: Master the Game - 7 Simple Steps to Financial Freedom (2014) där han bl.a. med hjälp av den legendariske hedgefondförvaltaren Ray Dalio (Bridgewater Associates) ger intressanta tips på en "allvädersportfölj". Du kan läsa mer om strategin i inlägget: Tony Robbins: Ray Dalio’s “All Weather” Portfolio. Själv tycker jag dock att portföljen är lite för defensiv med en något för stor andel i obligationer plus en del i guld och råvaror.

Jag har efter moget övervägande fastnat för den mycket omskrivne David Swensens upplägg till "allvädersportfölj". Han har under en lång period (30 år) varit (och är fortfarande) otroligt framgångsrik som förvaltare av Yales tillgångar och har även han utvecklat sitt koncept i en läsvärd bok: Pioneering Portfolio Management: An Unconventional Approach to Institutional Investment (2009). Det som skiljer hans sammansättning från många andra är att han har en relativt stor andel i fastigheter samt i inflationsskyddade obligationer.

Den permanenta "allvädersportföljen" för den late
Här kommer ett konkret förslag till en permanent allvädersportfölj för den late som har sin utgångspunkt i Swensens lazy portfolio. Jag har medvetet i så stor utsträckning som möjligt försökt använda mig av breda fonder med hög rating (morningstar) och låg förvaltningsavgift. En viss modifiering har skett av portföljen utifrån mina preferenser vilket innebär att jag har viktat ned andelen reala tillgångar (till förmån för mer globala aktier och tillväxtmarknadsaktier) samt viktat ned realränteobligationer (till förmån för en räntefond samt diversifiering av obligationsfonder).

30 % Svenska aktier

20 % Globala aktier
10 % Tillväxtmarknadsaktier
10 % Räntor
20 % Obligationer
10 % Reala tillgångar

Ovanstående portfölj har en i mitt tycke totalt sett bra diversifiering (6 olika tillgångsslag innehållande både svenska och globala tillgångar) samt en tillfredsställande risknivå (risk 4,3 och 8,17 i standardavvikelse) och en sammantaget förhållandevis låg förvaltningsavgift (0,29 %). En sådan här portföljsammansättning har historiskt i genomsnitt avkastat drygt 9 % årligen. Med en standardavvikelse på 8 innebär det att avkastningen sannolikt kommer att pendla mellan +1 % och +17 % årligen. Den kommer knappast att slå börsen på lång sikt, men jag får ändå en tillfredsställande avkastning till en förhållandevis låg risk. Jag kommer därmed att kunna sova bättre om natten! Jag rebalanserar portföljen månatligen i samband med månadsinsättningar.

Än en gång vill jag påpeka att denna portfölj kanske inte är den rätta för dig. Den rätta portföljen för dig kan endast bestämmas utifrån vilken avkastning du eftersträvar och vilken risk du är beredd att ta. Likaså vilka tillgångsslag och viktning av dessa du föredrar. I ett kommande inlägg ska jag redovisa en alternativ dynamisk investeringsstrategi.

Kommentarer? Synpunkter? Vad är din optimala allvädersportfölj?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.