De 10 bästa filmerna om schack

Är du intresserad av film? Är du intresserad av schack? Är du intresserad av dramafilmer som har schack som tema? I detta inlägg får du ta del av de 10 bästa filmerna med schackteman!

Den kanske mest berömda filmscenen med schacktema är förmodligen scenen i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet (1957) där en riddare spelar schack med döden. En mycket sevärd film i sig, men det finns betydligt bättre filmer som mera ingående skildrar drama med schackligt innehåll.

Nedan hittar du en lista på de i mitt tycke 10 bästa dramafilmerna med schackliga teman. Efter listan följer två bonustips.

De 10 bästa filmerna om schack

1. The Dark Horse
The Dark Horse (2014) PosterEn film (2014) från Nya Zeeland som baseras på en verklig historia om maoriern Genesis Potini. Ett känsloladdat och inspirerande drama om en man som söker modet att leda trots sina svagheter. En man som söker mening och hopp om att få föra vidare sin talang till barnen i området. Potini var ganska känd schackspelare som kämpade med en sinnessjukdom. Han var samtidigt ungdomstränare vid en schackklubb vilket hjälpte honom att stabilisera sitt liv. I filmen utspelas också en kamp med brodern angående brosonens dragning till ett Mauorigäng. En mycket sevärd film.

2. Pawn Sacrifice
Pawn Sacrifice (2014) PosterPawn Sacrifice (2014) är en ny amerikansk biografisk film regisserad av Edward Zwick och skriven av Steven Knight. I filmen medverkar Tobey Maguire som Bobby Fischer, Liev Schreiber som Boris Spassky, and Lily Rabe som Joan Fischer. Filmen handlar om den amerikanske världsberömde och mytomspunne schackmästaren Bobby Fischer och hans förberedelser inför den omskrivna matchen mot ryssen Boris Spassky på Island 1972 om världsmästartiteln i schack.

3. Fresh
Fresh (1994) PosterEn klassiker (från 1995). Filmen handlar om en ung pojke (Fresh), talangfull schackspelare, som dras in i den tuffa världen av knarklangning. Samtidigt lär han sig hårda lektioner i schack av sin far som spelas av Samuel Jackson (som i filmen är en alkoliserad snabbschackmästare). Inspirerad av sina schacklektioner utarbetar pojken en plan att komma ifrån drogerna.

4. Searching for Bobby Fischer
Oskyldiga drag (1993) PosterEfter premiären på denna film 1993 blev Josh Waitzkin känd bland alla schackintresserade. Filmen baseras på en bok av Fred Waitzkin (Josh pappa) och handlar inte så mycket om jakten på den förre schackvärldsmästaren utan mer om det tidiga livet hos ett schackunderbarn (Josh) och hur han hanterar förväntningarna hos sin pappa och sin schacktränare. Filmen innehåller fantastiskt bra skådespeleri av inte minst Ben Kingsley och Larence Fishburne. En fantastiskt fin och gripande film som lämpar sig för alla som är intresserade av schack.

5. Brooklyn Castle
Brooklyn Castle (2012) PosterEn fantastisk dokumentär (2012) om skolschack som även kan tilltala de som inte kan schackspelets regler. Trots finanskris och minskande skolbudget tar sin skolan an en utmaning - att vinna skolmästerskapen i schack. Filmen följer studenterna och tränaren Brooklyns Intermediate Schools schacklag under ett år.

6. The Luzhin Defence
Spelets mästare (2000) PosterSpelets Mästare (The Luzhin Defence) är en brittisk-fransk film av Marleen Gorris från 2000 baserad på Vladimir Nabokovs roman med samma namn. Filmen handlar om Alexandr Ivanovich Luzhin som är en av världens främsta schackspelare, han är en inbunden, naiv och tillbakadragen man med en enorm talang för spelet. Men hans liv har varit tragiskt och när han i början av 1920-talet reser till norra Italien för att spela i världsmästerskapen finner han kärleken i den unga ryskan Natalia Katkov. Hon är redan i praktiken bortgift med en annan, men de två förälskar sig i varandra och Natalia ger Alexandr något han aldrig haft förut, livslust.

7. Queen to play
Joueuse (2009) PosterI filmen ((2009) gestaltar Sandrine Bonnaire en  fransk städerska på korsika. Hon utvecklar ett intresse för schack. Hon arbetar hos en amerikansk doctor (spelad av Kevin Klein i hans första fransktalande roll) som hjälper henne öva och träna. Filmen följer hennes växande fascination över spelet och balanseras av hennes relationer med hennes man och tonårsdotter.

8. Knights of the South Bronx
Knights of the South Bronx (2005) PosterEn film (2005) om en man från medelklassens amerika (Ted Danson) som bestämmer sig för att börja undervisa vid en skola i södra Bronx. Han lär barnen spela schack och längs vägen lär de sig viktiga saker om livet! Bra skådespeleri och en riktig feelgood-film.


10. Life of a King
Life of a King (2013) PosterEn film (2014) som bygger på en sann historia. Efter att ha suttit inspärrad i fängelse i 18 år startar Eugene Brown (spelad av Cuba Gooding, Jr.) en schackklubb (Big Chair Chess Club) för en grupp tonåringar i centrala Washington DC. En gripande berättelse fint filmat.

Bonustips
Jag kan inte låta bli att nämna ytterligare två sevärda filmer som därmed får ett hedersomnämnande.

Dangerous Moves
La diagonale du fou (1984) PosterI filmen (1984) återfinns Liv Ullman i en biroll. Filmen handlar om ett ryskt schacksnille, Akiva Liebskind,s av Pavius Fromm som ända sedan sin barndom har drömt om att besegra Liebskind. Båda blir snart besatta av att segra. Två mästare i schackduell med varandra inte bara i sitt spel utan också i sina olika ideologier. Veteranen Akiva är en sovjetisk jude och hängiven kommunistist, en mästare ischack men lider också av sviktande hälsa. PAvis är ett ungt och rastlöst geni hoppat av till väst för att fly från kommunismens tentakler. Deras ideologiska olikheter sätts på prov när de båda tävlar i världsmästerskapen i schack.

Knight moves
Sista draget (1992) Poster En spännande actionfilm (1992) om ett dödligt spel...Peter Sanderson (spelad av Christopher Lambert) är stormästare i schack. Under en stor turnering på en semesterö blir hans flickvän mördad. Peter försöker samarbeta med polis och psykolog, men har inget alibi och blir snart polisens huvudmisstänkte. Men mordet visar sig vara en utmanig från en genial massmördare. Sen sker ett mord till, och ett till - alla i schackspelarens närhet. Ett dödsfarligt spel har börjat.

Kommentarer? Synpunkter? Vilken är din favorit?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.