10 tips för att hantera stress

Är du ofta stressad? Är du bra på att hantera stress och hålla dig lugn i stressade lägen? Läs mer i detta inlägg om 10 tips för att hantera stress och behålla kontrollen på ett bra sätt!

Framgång är i hög grad kopplat till förmågan att hålla sig lugn i stressade lägen. Tillfällig stress är både nödvändig och nyttig för hjärnan, man får till och med bättre minne, enligt ny cellforskning på University of California. Det är när man aldrig får återhämtning från stressen som den blir skadlig för hjärnan och hela systemet. Det finns duktiga människor som har lärt sig att hantera stressen och behålla kontrollen även i pressade situationer. Toppkrafter som helt enkelt ser till att de inte utsätter sig för långvarig stress.

På den läsvärda sajten Forbes har psykologen och ledarskapsexperten Travis Bradberry har samlat ihop vad han tycker är deras tio bästa tips. En del verkar självklara. Men tricket är att veta när det är dags att använda dem och att verkligen göra det också!

10 tips för att hantera stress

 1. Uppskatta det du har. De som ger sig tid att begrunda vad det finns att vara tacksam för sänker sin stresshormonhalt. De mår bättre, blir på bättre humör och får ökad energi.
 2. Oroa dig inte. "Tänk om"-tanken är ett farligt gift. Ju mer du oroar dig för allt som kan gå fel, desto mindre fokuserar du på vad du har att göra.
 3. Tänk positivt. Ta paus från stressen genom att tänka positiva tankar. Vilka som helst duger för att hjälpa hjärnan att komma bort från stresspåret.
 4. Jobbet är en konstant stresskälla och tekniken kan hålla oss ständigt uppkopplade. Stäng av telefonen då och då, så att din sinnesfrid inte hotas av samtal eller mejl. Prova under helgen, åtminstone.
 5. Begränsa kaffemängderna. För mycket koffein försätter dig i ständig stridsberedskap genom att stimulera frisättningen av stresshormonet adrenalin.
 6. Sov. Det går inte att nog understryka hur viktig sömnen är. Sömnbrist i sig höjer stresshormonnivåerna. Du får svårt med humöret, uppmärksamheten och minnet. Stressiga perioder känns det som om man inte har tid att sova. Men en god natts sömn är precis vad du behöver för att få kontroll. I sömnen får hjärnan ladda om.
 7. Racka inte ner på dig själv. Ju mer du ägnar dig åt negativa tankar om dig själv, desto större makt ger du dem. Skriv ner dem så ser du att de är just tankar och inte fakta. Tvekar du, visa dem för en vän!
 8. Byt perspektiv. Du kan inte kontrollera omständigheterna, men väl ditt sätt att reagera på dem. Om du tänker improduktiva tankar som "Allting går snett" och "Ingenting kommer att fungera", gör då listor på vad som faktiskt funkar och inte. Förmodligen ser det inte så farligt ut som det kändes.
 9. Andas. Om du känner dig stressad, ägna då några minuter åt att koncentrera dig på din andning. Stäng in dig i ett rum, sitt ner och tänk på hur det känns att andas in och andas ut. När tankar tränger sig på, bara släpp dem och för tillbaka koncentrationen på andningen. Räkna andetagen om det är svårt att släppa tankarna. Räkna till tjugo, börja sedan om igen.
 10. Ta hjälp. Du måste inte göra precis allting själv. Ibland kan det räcka att bara prata med någon för att lätta på trycket. Då kan lösningen på problemet komma av sig själv. Eller så kan andra som inte är direkt inblandade se lösningar som du inte hittar i ditt stressblockerade tillstånd. Det här stärker också dina band till andra människor.
Kommentarer? Synpunkter? Hur gör du för att hantera stress?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.