Är du introvert eller extrovert?

Är du introvert eller extrovert?Är du en introvert eller en extrovert person? Gillar du att småprata med folk? Föredrar du enskilda samtal eller gruppaktiviteter? Dessa frågor dyker ofta upp i personlighetstester för att avgöra om du är en introvert eller en extrovert person. Men vad betyder det egentligen? Läs mer i detta inlägg?

De introverta är fler än man tror enligt Linus Jonkman, författare till boken Introvert – den tysta revolutionen . Drygt en fjärdedel av befolkningen, enligt forskningen. Men många har tryckt tillbaka den delen av sin personlighet för att passa in i samhällsnormen.

"Introversion styr inte hur du beter dig i en social situation, utan hur du upplever situationen." - Linus Jonkman
I dagens samhälle råder det en kultur som bejakar att vara social och utåtriktad. Då kan det vara svårt och rentav skamligt att vara en introvert person.

Vi återkommer ofta till att prata om chefens roll och vilka egenskaper en framgångsrik ledare bör ha. Bland annat finns en schablonbild som säger att den ska vara inspirerande och engagerande. En person som är bra på att nätverka och hålla uppe stämningen på arbetsplatsen. Bilden reproduceras på universiteten, i självhjälpslitteraturen och på otaliga management- och ledarskapskurser.

Men är det verkligen självklart att sätta likhetstecken mellan ett bra ledarskap och egenskaper som är så tydligt utåtriktade och extroverta?

Nej, inte om man frågar författarinnan Susan Cain. I boken Tyst konstaterar hon att kategorin skickliga chefer och ledare är full av introverta personligheter. Hon skriver om Mahatma Gandhi, Moder Theresa, Abraham Lincoln, och Bill Gates. Men även om USA:s nuvarande president, Barack Obama. Alla erkänt bra ledare. Alla introverta. "Vi har en tendens att övervärdera ledares behov av en utåtriktad läggning." konstaterar Cain.

Enligt en känd studie, utförd av den amerikanske managementteoretikern Jim Collins, har många av vår tids allra största företag VD:ar som utövar vad Collins kallar ”nivå 5-ledarskap”. Ett mer tillbakadraget ledarskap som kännetecknas mer av ödmjukhet och förmåga att lyssna än av utstrålning och karisma. Han slutsats var att det inte krävs personligheter av kolossalformat för att göra företag och organisationer framgångsrika.

Styrkan i att vara introvert
I detta fantastiska och passionerade TED talk argumenterar Susan Cain för att introverta personer tillför extraordinära talanger och möjligheter till världen, vilket borde uppmuntras och firas!Du kan läsa mer om vetenskapen bakom vad som gör en person introvert respektive extrovert via artikeln; The Science of What Makes an Introvert and an Extrovert.

Kommentarer? Synpunkter? Är du introvert eller extrovert?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.