De 10 bästa amorteringstipsen!

Har du lån? Amorterar du på lånen? Ser du amortering som ett sparande? Visste du att vi just nu befinner oss i ett läge där det är särskilt klokt att amortera. I detta inlägg får du ta del av de 10 bästa amorteringstipsen!

Att amortera (och i så fall hur mycket) eller inte amortera (och istället spara/investera) är en ständigt aktuell fråga. I dagens läge med låga boräntor är det många som inte känner sig motiverade att amortera. Tvärtemot vad många tror är det just nu ett bra läge att amortera extra mycket.

Jag återfann nyligen en läsvärd artikel från Aftonbladet Ekonomi som jag "bokmärkte" i höstas. Artikeln handlar om det ständigt aktuella ämnet amortering på lån, se Bra läge att amortera nu. I artikeln ger 3 privatekonomiska experter flera matnyttiga tips om varför, hur och när du amorterar på det smartaste sättet. Även om artikeln skrevs i höstas är den fortfarande lika aktuell.

Därför ska du amortera
Varför ska du i grunden amortera? Att amortera är ett bra sätt att försäkra sig mot en sviktande bostadsmarknad. I takt med att du betalar av lånet, minskar följaktligen din skuldsättning. Men amorteringar är också ett effektivt sätt att spara. Och när du amorterar, minskar du samtidigt dina räntekostnader.

Därför ska du amortera extra just nu
Varför ska du amortera extra just nu? Sparräntorna är låga och börsen osäker. Det innebär guldläge för att amortera på bostadslånet. Just nu är det billigt att låna pengar. Då är det bra att amortera en större del, för att sedan kunna gå ner i amortering när räntan är högre.

De 10 bästa amorteringstipsen
Här nedan finner du experternas 10 bästa amorteringstips i en sammanfattning. Håll till godo!

 1. Sikta på att få ner belåningsnivån på bostaden på minst 85 procent, helst 75 procent. På så vis ökar du säkerheten om bostaden skulle bli värd mindre.
 2. Du som är högt belånad, bör prioritera amortering. Om du redan har en belåningsgrad på under 75 procent, bör du ändå amortera om du har höga lån.
 3. Amorteringar är en säker sparform, till skillnad från att spara i fonder eller köpa aktier. Men ett alternativ kan vara att också spara i exempelvis fonder och istället amortera av en större summa ett antal år senare. Då handlar det om ett långsiktigt sparande.
 4. Fördelen med amorteringar, jämfört med andra sparformer, är att pengarna går till det som de var tänkta för. Om man sparar i fonder, är risken att man på sikt blir frestad att konsumera pengarna.
 5. Du kan sluta med amorteringar om du exempelvis förlorar jobbet eller blir föräldraledig.
 6. Om du vill amortera av ett lån som är bundet, ska du förhandla om det med banken i samband med att avtalet sluts, annars får du betala ränteskillnadsersättning.
 7. Satsa på att först amortera av dyra konsumtionslån och i andra hand bostadslånet. Studielån lönar sig sällan att betala av i förtid.
 8. Glöm inte vikten av att ha en buffert. Två månadslöner är en lämplig nivå att ha sparat för oförutsedda utgifter, menar många.
 9. Lås inte fast dig vid tanken på att du aldrig kommer klara att amortera av bostadslånet. Se det som ett sparande. Ju mer du minskar skulden, desto lägre blir dina räntekostnader. Dessutom får du möjlighet att låna upp till beloppet på pantbrevet, om något oförutsett skulle hända med din bostad, exempelvis takläckage eller läckande i källare.
 10. Om du har köpt ett hus som är dåligt underhållet och måste välja mellan amortering eller sparande, så är renoveringar bättre. Om huset förfaller bara för att du amorterar, är det inte bra. Att renovera är dessutom också en investering i huset.
Mer läsning om amortering
Via nedanstående länkar kan du hitta mer inspiration om nyttan med att amortera på lånen!
Synpunkter? Kommentarer? Amorterar du på lånen?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.