12 sätt att bli lyckligare!

The World Book of Happiness: The Knowledge and Wisdom of One Hundred Happiness Professors from All Around the WorldÄr du lycklig? Om du är lycklig, vad är det då som gör dig lycklig? Finns det ett samband mellan pengar och lycka? Tror du att det är en god hälsa som skapar lycka? Är det arv eller miljö? I detta inlägg kan du läsa om vad det egentligen är som gör oss lyckliga!

I dagens samhälle är det ett stort fokus på strävan efter rikedom och en god hälsa. Många tror att vi blir lycklig av att uppnå detta. Men visste du att du kan träna upp din förmåga att känna dig lycklig. Hur du väljer att uppleva livet är fyra gånger viktigare än pengar och hälsa!

"Livet är som en kontorsstol - det gäller att ha rätt inställning." - källa: okänd

Det handlar alltså mycket om din inställning. Forskning visar att optimister och sociala människor i genomsnitt är lyckligare än andra människor. Personligheten avgör ungefär 50 procent av våra möjligheter att uppleva lycka. Bara 10 procent beror på omständigheter som pengar, hälsa och partner. Resterande 40 procent kan vi påverka själva och träna, förmågan att känna lycka är som en muskel. Fokusera på att känna tacksamhet, använda dina förmågor och ha kul så blir livet lyckligare!

The World Book of HappinessAllt det här och mycket mer framgår i den hajpade bästsäljaren ”The World Book of Happiness” (2011) av den belgiske författaren och journalisten Leo Bormans. I boken har 100 experter från 50 olika länder försökt sammanfatta sin kunskap om lycka med maximalt 1000 ord vardera.

Boken blev särskilt uppmärksammad i samband med ett nyårsbrev från Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy till 200 av världens ledare, inklusive Barack Obama. I utskicket bifogades ett exemplar av boken The World Book of Happiness. I brevet hälsade Van Rompuy bl.a. att positivt tänkande inte längre är förbehållet drömmare, utan att det faktiskt gör en till en bättre och lyckligare människa!

12 sätt att bli lyckligare
Vad beror då vår lycka på om det inte är pengar och konsumtion eller hälsa? I boken ”The World Book of Happiness” sammanfattar författaren Leo Borman slutsatser inom 12 områden som är särskilt viktiga om du vill bli lyckligare.

Acceptera det du har!
Forskning visar att lyckliga människor har blygsamma nivåer av förväntningar och ambitioner. De vill ha det de kan få, medan olyckliga människor aldrig verkar få det de vill ha. Lyckliga människor vet också hur de ska undvika besvikelser och hur de kan generera trevliga överaskningar. Detta beror på att de strävar efter realistiska mål och är nöjda med det de uppnår. Det gäller med andra ord att lära sig att "gilla läget" och acceptera och hantera situationer och omständigheter när de uppstår. Vi ägnar mycket tid åt att klaga på sådant som händer oss, men det är i regel slöseri med tid. För att vara lycklig måste vi vara nöjd med det vi har!

Gör det du gillar!
Lyckliga människor gör det som de gillar och de gillar det de gör. De gör det dessutom inte för pengar, ära eller berömmelse. Det finns ingen poäng i att fastna i ett jobb som du hatar, omgiven av ovänliga kollegor, bara för att lönen är bra. Människor glömmer att det också är tillåtet att vara lycklig på jobbet. Många spenderar sina bästa år i livet på att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt. Samtidigt försakar de både sin hälsa och sin familj. Senare spenderar de samma pengar som de tjänat in på att försöka reparera deras försämrade hälsa och försakade familj.

Lev i nuet!
Tänk inte på det förflutna och på saker som gick fel eller tidigare misslyckanden. Likaså dröm inte om en idealiserad framtid som inte existerar. Oroa dig inte heller om det som inte ännu har hänt. Lyckliga människor lever här och nu. De har en positiv livssyn. Om du inte kan vara lycklig idag, vad är det då som säger att det ska bli annorlunda imorgon?

Välj lycka!
Var inte rädd för att stanna upp och ompröva dina mål. Föreställ dig ditt liv som en resa där du kan påverka och förändra packning, fart, körriktning och slutdestination under resans gång. Den här typen av flexibelt förhållningssätt kräver positivt tänkande och ett öppet sinne. Du behöver aktivt välja att vara lycklig! Du har alltid friheten att välja vilket sätt du önskar förhålla dig till varje situation! Forskning har visat att volontärer (människor som har gjort medvetet val och därigenom känner att de har möjlighet att påverka sina och andras liv) är lyckligare än fatalister (människor som anser att vårt öde är bestämt och att upplevelsen av en fri vilja därigenom är en illusion). Försök öka din frihet att välja själv utan att behöva bry dig om regler och omgivningens krav. Välj lycka!

Ha bra relationer!
Vårda de människor och de relationer som är viktiga för dig. Barn lär oss att vara öppna för kunskap, nya upplevelser och andra människor för att skapa lycka. Du får din lycka från andra människor och från att göra andra människor lyckliga. Kom ihåg att på samma sätt som att andra människor kan göra dig lycklig, så är du "en annan människa" för någon annan. Hjälp andra, det blir en positiv spiral som får dig att må allt bättre. Forskning visar också att människor i parförhållanden är lyckligare än ensamstående. Prioritera nära vänskap, ägna mer tid åt de människor som är viktigast för dig!

Var utåtriktad!
Om du vill vara lycklig - utveckla en utåtriktad och social personlighet. Acceptera festinbjudningar, gå med i föreningslivet, träffa andra människor. Det bästa sättet att njuta av nöjen är i samvaro med andra. Bygg ett rikt socialt liv, inte som en skyldighet - utan för att det är berikande, meningsfullt och roligt! Aktiva och sociala människor är de mest välmående och lyckligaste i samhället. Engagera dig, involvera dig och låt ditt motto bli: använd de sociala nätverk och resurser som finns runt omkring dig eller förlora dem!

Jämför inte!
Målsättningar är hälsosamt och gör dig lycklig, men avundsjuka gör dig olycklig. Jämförelser med andra kan förstöra fördelarna med ambition och är endast användbart om du lär dig något av dem. Fokusera på dina mål och drömmar så att du kan njuta av din strävan och av vad du åstadkommer!

Var dig själv!
På samma sätt som du inte ska jämföra dig själv med andra, ska du inte oroa dig över vad andra ska tycka om dig. Endast då kan du vara dig själv. Lyckliga människor är spontana, naturliga och äkta. De säger vad de tänker och känner och de är inte oroade av vad andra tycker om dem. Att vara sig själv gör att du känner dig fri och äkta!

Sluta oroa dig!
Ta inte dig själv på allt för stort allvar. Lyckliga människor oroar sig inte så mycket och de vet att 90 procent av alla orostankar ändå aldrig inträffar. Sluta oroa dig!

Organisera dig!
Du kanske avundas de coola bohemiska typerna som gör det som faller dem in för tillfället, men låt dig inte luras. Lyckliga människor planerar och organiserar. De har mål och syften. Du kan bara få det du vill ha eller önskar - om du redan från början vet vad det är du vill ha eller önskar. Så när dessa coola vänner ser ut att vara lyckliga, flyter de i själva verket bara med omkring i strömmen.

Tänk positivt!
Att älta oförrätter, vara upprörd och må dåligt skapar psykiskt lidande och fysiskt obehag. Lyckliga människor har en förmåga att göra sig av med negativa tankar. Deras motto är: gör dig av med det, annars äts du upp inifrån. Framgångsrika idrottsmän vet vikten av att fokusera på att vinna, inte att förlora. Du behöver växla om synsättet från ett negativt "halvtomt glas" till ett positivt "halvfullt glas" och  träna dig i att vara lycklig. Optimism är psykets naturliga självförsvar mot depression!

Värdesätt lycka!
Du kan lära dig mycket om lycka, men att finna mening och mål i livet är det som leder till lycka - inte tvärtom. De lyckligaste människorna uppskattar och inser att detta med att vara lycklig adderar år till deras liv och liv till deras år!

Ett konkret tips
Avslutningsvis tre konkreta tips, hämtade från boken, som du med fördel kan testa:
 • Skriv ner i en dagbok det i livet som du är tacksam över!
 • Humor är viktigt, skriv även i dagboken det du upplevt som lustigt eller det som har fått dig att skratta!
 • Ägna mer tid åt aktiviteter där du kan uppnå flow, dvs. där du blir uppslukad av en utmaning som kräver stor skicklighet!
Mer information & inspiration
För mer information om boken ”World Book of Happiness” och författaren Leo Borman - kolla in hans sajt Happiness! Kolla även in Lord Richard Layards internationella websatsning Action for happiness, som erbjuder oss alla en bra utgångspunkt för mer lycka!

Kommentarer? Synpunkter? Är du lycklig? Vad använder du för metod att bli lyckligare?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.