18 filmtips om ekonomi

Tv- & radiotips om ekonomiÄr du less på Tv-utbudet under julledigheten? Vill du se några riktigt bra filmer om ekonomi? Läs mer om några bra filmtips på ekonomifilmer i detta inlägg!

Under julen är det mycket som visas på TV. En del riktigt bra filmer, men också en hel del dåliga TV-sändningar. Det är många som tillbringar en stor del av julen inomhus och då brukar vanligtvis TV-tittandet få ett större fokus än normalt.

Om du har ledsnat på traditionella julprogram och vill se några riktigt sevärda filmer (och ett radiotips) om ekonomi ska du läsa vidare!

Här får du 18 bra filmtips som handlar om ekonomi. Det är filmer som nyligen visats i SVT samt filmer hämtade från Youtube och som du enkelt kan se i din dator, surfplatta eller telefon. Observera att du endast kan se vissa av programmen under en begränsad tid.

18 bra filmer om ekonomi

Svensk ekonomi drivs av skuldbubbla
Sverige är i en lånebubbla och snart kan Sydeuropas skuldkris läcka in hit säger forskare. Sverige har en bostadsbubbla och svensk tillväxt bygger alltmer på ohållbar skuldsättning. Det hävdar den holländske forskaren Dirk Bezemer, nationalekonom vid universitetet i Groningen, som i samarbete med SVT Vetenskap undersökt hur svensk ekonomi utvecklats sen 1990-talet.

Med pensionen som insats
Staten placerade 500 miljarder av våra pensionspengar på aktiemarknaden. Det blev en skakig resa. Är du orolig för din pension? Och vill du veta mer om vad regeringen gör med dina framtida pengar? Människor hoppades på stora vinster. Men kanske glömde man bort riskerna? En central del i berättelsen om vår tid är tron på finansmarknaden som tillväxt leverantör åt hela samhället. En tro som växte sig stark under 1990-talet. Men en viktig slutsats efter finanskrisen 2008 är att tillväxten syntes mest inom själva finansbranschen och att vinsterna som branschen genererade blev snett fördelade.

Med pensionen som insats beskriver hur grundbulten för finansbranschen som bygger på att risk alltid ger högre avkastning på sikt, har visat sig inte alltid stämma. När det nya AP-fondsystemet lanserades för drygt tio år sedan var tron på börsens förmåga till hög avkastning stor. Men vilka lärdomar drog Regeringen och AP-fonderna när den tron inte blev verklighet?

Ekonomivetenskapen
Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sen 1930-talet? Vetenskapens värld granskar ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. Enligt en växande skara kritiker ledde häpnadsväckande brister i de ekonomiska modellerna fram till krisen. I centrum står vår tids enorma finanssektor. Programledare: Victoria Dyring.

Melt Up
Dokumentären ”Melt up” visar med hjälp av fakta och statistik om hur hyperinflation i USA nu är oundviklig. I Meltup möter vi Gerald Celente, Peter Schiff, Ron Paul, Marc Faber, Jim Rogers, Tom Woods och flera andra kännare. NIA anser att Meltup är den viktigaste ekonomiska dokumentären som någonsin producerats i världshistorien och är en måste-se film för dig, dina vänner och familjemedlemmar. Dokumentären ger värdefull information till den som vill överleva kommande hyperinflations kriser.

I want the Earth – Plus five precent
Denna dokumentärberättelse syftar till att förklara verklighetens enkla matematik och sanningen om vårt nuvarande banksystem. Detta är berättelsen om en verklighet där ränta skapas ur tomma intet, vilket gör det mer eller mindre omöjligt att betala tillbaka lånade pengar, vilket i sin ger bankerna enormt stor makt. Denna berättelse är skapad av Larry Hannigan år 1971 och använder sig av en fiktiv karaktär (Fabian) för att förklara ekonomins gyllenné-ekvationer.

Pengar är inte en handelsvara, det är ett system uppbyggt krig debet och kredit, ingenting mer. Banker skapar kredit, att anta att bankkrediter skapas i någon utsträckning genom utbetalning av pengar till bankerna, är ett misstag . Ett lån från en bank är istället ett tydligt tillskott till mängden pengar i samhället. På så vis tillkommer det hela tiden mer och mer pengar i vår tillvaro, hur mycket pengar som verkligen existerar och om dessa verkligen kan sägas motsvaras av ett verkligt värde, är en fråga som undvikits genom århundradena och som kommer att behöva bekämpas förr eller senare. Inga av våra nutida problem kommer nämligen att försvinna förrän vi lyckats komma till rätta med vårt ekonomiska system. Somliga hävdar att om detta problem väl löses, kommer allt annat i tillvaron också att falla på sin plats.

97% owned – så fungerar vårt monetära och finansiella system
97% owned är en dokumentär baserad på seriös forskning och kontrollerbara bevis rörande vårt ekonomiska och finansiella systemet. Detta är den första dokumentären som tacklar den infekterade frågan ur ett tidstypiskt brittisk-perspektiv. Filmen beskriver och förklarar det inre arbetet i centralbanker och hur olika pengaskapande processer fungerar.
Då pengar är drivkraften bakom nästan alla planets verksamheter, är det viktigt att vi förstår hur detta system är uppbyggt. Men enkla frågor förbises tyvärr väldigt ofta, frågor som, varifrån kommer pengarna? Vem skapar dem? Vem bestämmer hur de får användas? Och vilka blir effekterna för de miljontals vanliga människor som lider när den monetära och finansiella systemet, går sönder?

Dokumentären är producerad av Queuepolitely och vi möter flera välkända ansikten som Ben Dyson från tidningen Positive Money, Josh Ryan-Collins The New Economics Foundation, Ann Pettifor, the ”HBOS Whistleblower” Paul Moore, Simon Dixon Bank to the Future och Nick Dearden från Jubliee Debt Campaign.

The American Dream
En grupp av fristående tecknare har gjort en 30 minuter lång tecknad och mycket underhållande satirisk informationsfilm. Filmen visar på hur dagens finansiella problem inte är något nytt fenomen och varför ledare genom historien har varnat för och kämpat mot den typ av finansiellt system som finns i USA idag.

Det är inte bara banker som riskerar att gå under. Det är hela ekonomier. Flera nationer är i akut behov av kontanter för att hålla sig flytande. Sedan en tid har kritiker hävdat att flera Europeiska länder inom en snar framtid kommer behöva söka ekonomiska hjälp från Kina och Sydamerika för att klara av sina förehavanden.

Nu ser det ut som om dessa utsagor börjar gå i uppfyllelse. Det började med ett uppslag i Financial Times, där en italienska tjänstemän sades ha vänt sig till Kina för att få hjälp att undvika en finansiell kris. Även bankerna är tillbaka under granskning. UBS, det schweiziska bankväsendet som räddats med 50 miljarder dollar från schweiziska skattebetalare, har åter gjort stora rubriker för tvivelaktiga förehavanden. Förra gången var det på grund av skumma inteckningar. Denna gång är det skumma affärer eller , som banken uttrycker det obehöriga transaktioner. Vad det än är, pekar fiaskot på bristande intern kontroll. Nu UBS har till uppgift att återställa investerarnas förtroende, en gång till.

Secret History of the Credit Card
Det blir allt vanligare också i Sverige att använda sig av kreditkort. Den genomsnittliga amerikanska familjen äger idag 10 kreditkort. Allt fler sitter fast i skuldfällor och antalet personliga konkurser ligger på en högre nivå än någonsin tidigare. Utan laglig gräns på den mängd ränta eller de avgifter som kan tas ut, har kreditkort blivit den mest lönsamma sektor inom det amerikanska bankväsendet. Banksektorn i USA gick med mer än 30 miljarder dollar i vinst förra året. I dokumentären undersöker Frontline hur kreditkortsindustrin lyckats slå igenom och bli så lukrativ och kraftfull som den är idag.

Warren Buffett Revealed
Den idag 80 åriga Buffett har i årtionden hållit en enastående särställning i amerikansk ekonomi. Han är inte bara en legendarisk investerare, mångmiljardär med mängder av häpnadsväckande framgångar i bagaget, han är också – den överlägset – mest respekterade affärsmanen i Amerika.

Han är huvudägare, styrelseordförande och VD för Berkshire Hathaway. Buffett är också en betydande filantrop som har förbundit sig att ge bort 99 procent av sin förmögenhet till filantropiska orsaker, främst via Gates Foundation. Den 11 april 2012, fick han diagnosen prostatacancer, vilket på allvar skakade om hans livet.

Programmet innehåller intervjuer med Buffett, Microsofts grundare Bill Gates, hans Berkshire Hathaway partner Charlie Munger, hans dotter Susie Buffett, tidig investerare Chuck Peterson, tidningsutgivare Stan Lipsey, tidigare Salomon vd John Guttfreund och vice ordförande Deryck Maughan och Buffett kännarna Roger Lowenstein och Alice Schroeder.

Born Rich – född rik
Born Rich är en dokumentär från 2003 om upplevelsen av att växa upp som barn i en av världens rikaste familjer. Den skapades av Jamie Johnson , en arvtagare till Johnson & Johnson förmögenhet.

Det köptes av HBO . Filmen beskrivs som ”en dokumentär om barn i vansinnigt rika familjer, regisserad av en av deras egna, Johnson & Johnson Inc. arvtagare Jamie Johnson. ” Materialet utgörs främst av Johnson egna intervjuer med sina vänner och kollegor om upplevelsen att leva livet utan ekonomiska begränsningar. Dessa intervjuer sammanvävs med Johnsons utforskande av sina egna erfarenheter.

Dokumentären blev nominerad till två Emmy Awards , inklusive ”‘Outstanding Directing for Nonfiction Programming” för regissören, Jamie Johnson. Den andra nomineringen var i kategorin ”‘Outstanding Nonfiction Special” för producenterna: Sheila Nevins (exekutiv producent), Dirk Wittenborn (producerad av) och Jamie Johnson (producent).

The One Percent
Denna 80-minuters dokumentär fokuserar på den växande kapet mellan rika och fattig i Amerika, sett genom ögonen på filmare Jamie Johnson, en 27-årig arvtagare till Johnson & Johnson Pharmaceutical. Johnson, som genomgått utbildning på NYU och gjort Emmy ®-nominerade HBO dokumentären Born Rich från 2003 , siktar här in sig på att utforska de politiska, moraliska och känslomässiga motiven som gör att en liten andel av amerikanerna, omkring en procent, är ägare av nästan halva av USA:s alla rikedomar. Filmen innehåller intervjuer med Nicole Buffett, Bill Gates Sr, Adnan Khashoggi, Milton Friedman, Robert Reich, Ralph Nader och många andra intressanta personer.

California Dreaming
Kalifornien är ett starkt varumärke, som lockar med en drömtillvaro för filmstjärnor, surfare och ett underbart klimat året runt. Men staten är praktiskt taget bankrutt och staden Los Angeles har inte mer pengar. Offentliga tjänster håller på att bantas ner och arbetslösheten ökar stadigt. Men även i dessa svåra ekonomiska tider, spirar entreprenörskap, optimism och tron på Amerika är starkare än någonsin tidigare.

Denna dokumentär fokuserar på fem personer som genomgår förändring till följd av finanskrisen. Christine och Justin är arbetslösa och lever numera tillsammans med sina söner. Charles har nyligen släppts från fängelset efter att ha avtjänat ett straff på 14 år. Mizuko låter skola sina barn i ”virtuell realitet” för att på bästa vis förbereda dem inför framtiden. Laura har startat en urban gård efter att ha köpt lite billig mark. Hur ser dessa människor på Amerikas framtid?

”Kultur på tillbakagång” är en satirisk men också allvarlig dokumentärserie som utforskar och samtidigt utmanar olika kulturella fenomen som förekommer i dag i vårt samhälle och som de flesta tycks ta för givet. Ingenting anses för helig för denna serie som dissekerar företeelser utan hämningar. Utifrån grundläggande logik och förnuft betraktas vanliga ”ting” ur nya perspektiv, och tvingar oss blicka bortom ”normalitet” för att betrakta våra samhälleliga praxis utan förutfattade meningar och fördomar.

Ämnet för denna del med titeln Nationalekonomi 101 är ekonomisk kalkyl, den ekonomiska marknaden och dess effekter. Dessutom går man igenom en rad vetenskapliga principerna för hållbar utveckling.

Internet var från början ett litet projekt skapat av den Amerikanska militären. Ingen kunde då annat att intresset för internet skulle bli vad det är idag. När internet kommersialiserades 1995 hade det uppskattningsvis 18 miljoner återkommande användare. Idag är miljarder människor dagligen aktiva online. Internet har blivit en del av vår vardag, vi använder det för arbete, bankärenden, socialkommunikation, bloggar och har personliga hemsidor på webbhotell i Sverige eller någon annanstans i världen.

Även om vi med facit i hand kan konstatera att internet blivit en världsvid succé, har utvecklingen kring IT och webben haft en krokig väg. Under den senare delen av 1990-talet och fram till och med början av 2000-talet, växte ett antal nya it-företag fram. Deras tillväxt var massiv och aktiemarknaden svarade med att klättra till sällan skådade höjder. Men deras värde baserades till mycket hög grad på potential, vilket ledde till att de värderades orealistiskt högt. Det uppstod en diskrepans mellan det faktiska värdet och den spekulativa värdering, när marknaden sedan började tvivla på det högt satta kurserna, var världens första it-bubbla ett faktum.

A Brilliant Madness är berättelsen om ett matematiskt geni vars karriär plötsligt avbröts för att göra en vändning ned i vansinne.

Vid 30års ålder började John Forbes Nash, en förbluffande, mycket originella och berömda excentrisk MIT matematiker, plötsligt hävdade att utomjordingar kommunicera med honom och att han var en utvald speciell budbärare. Han fick diagnosen paranoid schizofreni och Nash tillbringade de kommande tre decennierna in och ut ur mentalsjukhuset.

Redan som tjugoåring hade Nash skrivit om några av de mest uppmärksammade ekonomiska teorierna i modern tid, men det banbrytande arbete inom spelteorin som Nash lade fram redan under tidigt 1950-tal, fick han inte på allvar kredit för förens många år senare. Det psykiska tillståndet satte käppar i hjulet för detta. Men hans läge förbättrades och 1994 visade Nash mer eller mindre fri från sina vanföreställningar och han fick då ta emot Nobelpris i ekonomi för det arbete han skapat många år tidigare.

Dokumentären är en spännande berättelse om en människa på randen mellan galenskap och genialitet. Programmet innehåller intervjuer med John Nash, hans Alicia hustru, hans vänner och kollegor samt experter inom spelteori och psykisk ohälsa.

I dokumentären Black Money, undersöker Frontline korrespondent Lowell Bergman den mörka sidan av internationella affärer. Filmen belyser hur multinationella företag rutinmässigt genomför hemliga betalningar – ofta benämnda som ”svarta pengar” – för att vinna kontrakt värda miljarder. Svarta pengar används för alla möjliga saker och det är dessa skumraskaffärer som dokumentären söker blottlägga.

Ekonomi tidigt viktigt i en parrelation
Ekonomiska vanor påverkar en parrelation redan på dejtingstadiet. Det visar en ny undersökning.

1 bra radioprogram om ekonomi 
Här får du ett bonustips i form av ett bra radioprogram om ekonomi!

Systemfel hotar världen
Hur fungerar egentligen vårt samhällssystem? Bankerna tjänar stora pengar samtidigt som vanliga människor lever på lånade medel. Vi möter tänkare som ger oss sin bild av världsekonomin och människans situation i vårt globala samhälle. Många som kommer till tals är övertygade kapitalister som kritiserar kapitalismen. Hur kan lösningar inför framtiden se ut?

Kolla även in finansportalens utmärkta sammanställning över tips om filmer som övervägande handlar om ekonomi och finans: Finansfilmer!

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.