Så gör du en budget med överblick!

imageVet du egentligen vart dina pengarna tar vägen? Har du koll på ditt kassaflöde? För många är det här en av livets stora gåtor. Läs mer om lösningen att använda dig av Sveriges ledande budgetverktyg!

Ett känt faktum är att det inte är mängden pengar som gör det svårt att få koll på privatekonomin, utan mängden transaktionsflöden. När du väl har koll på dina pengaströmmar, så får du mer pengar över!

Grunderna för ha koll på privatekonomin
Det finns några grundläggande moment som är viktiga hörnstenar om du vill ha bra koll på dina inkomster och utgifter. Detta är särskilt viktigt för dig som har det lite knapert med pengar och där varje krona verkligen spelar stor roll.

 • att föra kassabok (insikt)
 • att upprätta en budget (plan)
 • att följa upp att du håller dig inom budgetens ramar (uppföljning)
 • att vid behov revidera budgeten (justering)
Ett sätt att få koll är manuellt via penna och papper eller via excel försöka registrera och planera/följa upp ekonomiska händelser. Det är dock inte alldeles enkelt. Vem har inte försökt föra kassabok över alla utgifter och tröttnat efter några dagar? Vem har inte lagt upp en ambitiös budget som havererat direkt efter en glad lördagskväll? Ofta är det problematiskt att hålla jämna steg med allt som händer i den egna ekonomin. Det är därigenom svårt att göra en Budget för icke-ekonomer när man inte vet hur mönstret i den egna ekonomin ser ut.

Ett mer praktiskt och effektivt sätt att skaffa sig koll på ekonomin är att ta hjälp av någon av alla de budgettjänster som finns på nätet. Upplägget med centrala funktioner som kassabok och budget återfinns på flera sajter.Budgettjänster
Det finns många bra s.k. budgettjänster. Flera av de vanligaste budgettjänsterna är numera nätbaserade. För den som inte vill ha sin privatekonomi på nätet finns det en uppsjö olika program som man installerar lokalt på datorn. Jag skrev t.ex. tidigare ett inlägg om GnuCash ett bra gratis ekonomiprogram. Det finns för- och nackdelar med respektive system.
 • Fördelen med att ha det på nätet är dels att uppgifterna är intakta om datorn skulle krascha och dels att man kommer åt dem från vilken dator som helst. 
 • Fördelen med att ha uppgifterna enbart på sin dator är att de är mer skyddade. 
Jag skrev tidigare om budgettjänsten Smartbudget - Få koll på ekonomin med en smart budget! Nedan kan du läsa mer om Överblick - ännu en populär nätbaserad budgettjänst som ger dig bättre överblick!

Överblick
Överblick är ett verktyg för konsumenter som vill styra ekonomin. Man kan göra budget, föra kassabok, hålla koll på tillgångar & skulder, alla avtal, sina aktieportföljer osv.

Vissa funktioner är gratis, vill man som konsument och användare ha alla är avgiften 99 kr/år (eller 29 kronor/månad). OBS! Se aktuella erbjudanden på sajten.

Betyg 5 dvs. Bäst i test skrev tidningen Privata Affärer för en tid sedan. Inom kort inleds ett samarbete med en välkänd mediaaktör - ekonominyheter på nätet.

Överblick är (i likhet med Smartbudget) sammanfattningsvis en budgettjänst med hög standard som är lätt att använda. Tjänsten utvecklas fortlöpande och nya funktioner läggs till. Den ger sammantaget (kassabok+budget) mycket bra möjligheter att gå på djupet i den egna privatekonomin och få både bättre insikt och bättre koll!

Så fungerar Överblick
Överblick är ett verktyg för att lättare både hålla koll på och styra din hushållsekonomi. Via automatisk kopiering av kontoutdragen från din bank och bekväma redigerings- och rapportverktyg ser du alla transaktioner och din budget som lättöverskådliga grafer. Via Överblicks webbsajt kan du nämligen hämta dina kontoutdrag från Handelsbanken, Nordea, SEB, Swedbank m.fl. Därigenom ser du en sammanställning i form av grafer - Du har Överblick!

Läs mer, prova och använd på www.overblick.se. Investera i din framtida ekonomi! Skapa ett användarkonto idag och kopiera in alla transaktioner - Det är gratis! Teckna sedan abonnemang för fortsatt användning av kopieringsfunktionen som du provar gratis i 14 dagar, avgiften är under en (1) krona per dag. Och du har öppet köp i 30 dagar.

Koll på pengarna med Överblick - En skön känsla!
En informationsfilm om den sköna känslan av att ha koll på pengarna med hjälp av Överblick.Här nedan kan du se några exempel på skärmdumpar av Överblick.

Totalt (cirkeldiagram)
I grafen Totalt (cirkeldiagram) ser du en summering av dina inkomster och utgifter för hela den period du valt.
Cirkeldiagram
Låt Överblick föreslå en budget automatiskt
Om du har ett bra underlag från dina inkopierade banktransaktioner eller manuellt inmatade transaktioner kan du låta Överblick föreslå en budget åt dig. Du kan sedan lätt justera denna budget. För att Överblick ska kunna göra ett så bra budgetförslag som möjligt bör du ha några månader med transaktioner att utgå ifrån. Det får du på enklaste sätt genom att kopiera in kontoutdrag från din bank.
Föreslå Budget 1
Skapa budgetpost från en betald räkning
Du kan skapa en budgetpost från en befintlig transaktion. På så vis kan du snabbt bygga en korrekt och detaljerad budget utifrån de räkningar som du betalt. Om du vill kan du även lägga in en påminnelse som följer med vid framtida räkningstillfällen och påminner dig om en räkning inte har registrerats. Klicka på en befintlig transaktion som du vet kommer upprepas, exempelvis betalning av en försäkring.
Skapa Budget 1
Om du är intresserad och vill ha mer information kan du gå till Överblicks hemsida där du kan läsa mer om: I Överblick ser du din ekonomi som grafer. Automatiskt!Kom ihåg: Det är bara du själv som kan ta kontroll över din ekonomi. Alltid koll = mer pengar över! Gör det nu så fort som möjligt, så når du snabbare dina mål! Håll dig bara till din egna plan.

Om du vill ha mer privatekonomiska tips eller budgettips kan du även besöka sajterna EkonomiTipsOnline samt Budget Tips Online!

Synpunkter? Kommentarer? Har du testat Överblick?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.