Nya intressanta gratis indexfonder!

Gillar du billiga och bra fonder som garanterar dig börsens genomsnittliga avkastning? Gratis indexfonder verkar vara en trend just nu för att locka sparare. SEB och Handelsbanken har nyligen startat intressanta indexfonder utan kostnad för kunderna. Läs mer i detta inlägg!


Nyligen stod det klart att fler "gratis" indexfonder har sett dagens ljus. Ett glädjande besked för alla oss som gillar billiga indexfonder.

Jag har tidigare skrivit en del inlägg om fördelarna med gratis eller billiga indexfonder, se t.ex. inläggen Indexfonder - ett intressant alternativ, Avanza Zero - den oslagbara fondprodukten och AP7 Aktiefond - en PPM vinnare!

Fördelar med indexfonder
Sammanfattningsvis är fördelarna med indexfonder:

 • Låga eller inga avgifter
 • Du garanteras samma genomsnittliga avkastning som börsen
För dig som inte har den tid, den information och det kunnande som krävs för att göra aktiva placeringar i enskilda aktier är indexfonder ett utmärkt alternativ att "bredda" sitt innehav och därigenom både minska risken och säkra en hygglig genomsnittlig avkastning. Det har dessutom visat sig i olika undersökningar att det är ganska få aktörer som i egentligen slår börsindex över tiden.

Nya gratis indexfonder
Det har nu kommit fram ytterligare två intressanta "gratis" indexfonder. Det är dels SEB och dels Handelsbanken som nyligen lanserat var sitt alternativ till Avanza Zero.

SEB - Euroland 
För att konkurrera med Avanza Zero lanserade SEB (7 augusti) den avgiftsfria indexfonden Euroland Gratis där förvaltningsavgiften är 0 procent. Fonden är öppen för köp via fondkonto, Individuellt Pensionssparande och Investeringssparkonto.

Fonden är en passivt förvaltad aktieindexfond där målsättningen är att spegla innehaven och utvecklingen för indexet Nasdaq Euro 50, som baseras på kursutvecklingen hos de femtio största bolagen i de 12 länderna inom eurozonen. 

SEB Euroland Gratis Lux passar de av er som söker ett lågkostnadsalternativ med exponering mot Europa. Den är också ett bra komplement för dig som har stora delar av ditt sparande placerat i Sverige och som söker en bredare riskspridning. 

Fonden i sig ser ut att vara intressant och det är den första riktigt billiga europeiska indexfonden. Fonden har gått mycket bra sedan starten och har den senaste månaden (augusti) stigit med drygt 7,5 procent, vilket är bäst av samtliga eurolandfonder!

Handelsbanken - Blandfonder
Denna vecka går startskottet för Handelsbankens nya avgiftsfria fonder. Men de kommer enbart vara valbara i premiepensionssystemet.  De kommer också ersätta Handelsbankens nuvarande generationsfonder i premiepensionssystemet.

Fonderna är konstruerade som generationsfonder, med automatisk nedtrappning av aktieexponeringen ju äldre spararen blir. De nya generationsfonderna är så kallade fond-i-fonder, som investerar i Handelsbankens olika fonder, främst ETF:er och indexfonder. Men från tid till annan kan även aktiva fonder ingå i portföljerna.

Handelsbanken följer branschpraxis när det gäller fond-i-fonder och avgifterna i de underliggande fonderna belastar inte de nya fonderna.

Handelsbankens nya fonder ser också ut att vara intressanta. De är ett alternativ till Avanza Zero som bara investerar i de 30 största svenska bolagen. Handelsbankens fonder är bredare och aktiedelen fördelas lika (50/50) mellan nordiska och globala aktiefonder, vilket ger en större riskspridning. Räntedelen placeras i svenska räntebärande värdepapper.

Ytterligare en fördel med Handelsbankens billiga fonder är att man kan hoppa över generationsdelen och se dem som mer eller mindre aggressiva blandfonder. Då kan man välja den fond som motsvarar ens riskpreferens baserat på hur stor aktiedelen är.

Fonden/fonderna är de billigaste i sitt slag och kommer att passa dig som söker billiga och breda indexfonder att spara i. Det enda negativa är att de endast kommer att vara tillgängliga via premiepensionssystemet.

Slutsatser
Sammanfattningsvis kan konstateras att fondutbudet nu äntligen breddats och ovanstående nya fonder är i mitt tycke ett utmärkt komplement till Avanza Zero! Det är på tiden att vi nu får ett starkare fokus på att det faktiskt går att spara gratis! Det är också positivt att frågan om vad vi betalar för våra fonder och var vi kan hitta billiga fonder aktualiseras! Avanza var först. Sedan kom SEB och nu kom Handelsbanken. När ska  Nordea och Swedbank att införa gratis indexfonder? Vem blir nästa aktör "till rakning"?

Vad tycker du?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.