Få koll på ekonomin med en smart budget!

Smart Budget
Vet du egentligen vart dina pengarna tar vägen? Har du koll på ditt kassaflöde? För många är det här en av livets stora gåtor. Läs mer om lösningen att använda dig av Sveriges ledande budgetverktyg!

Ett känt faktum är att det inte är mängden pengar som gör det svårt att få koll på privatekonomin, utan mängden transaktionsflöden.

Grunderna för ha koll på privatekonomin
Det finns några grundläggande moment som är viktiga hörnstenar om du vill ha bra koll på dina inkomster och utgifter. Detta är särskilt viktigt för dig som har det lite knapert med pengar och där varje krona verkligen spelar stor roll.
 • att föra kassabok (insikt)
 • att upprätta en budget (plan)
 • att följa upp att du håller dig inom budgetens ramar (uppföljning)
 • att vid behov revidera budgeten (justering)
Ett sätt att få koll är manuellt via penna och papper eller via excel försöka registrera och planera/följa upp ekonomiska händelser. Det är dock inte alldeles enkelt. Vem har inte försökt föra kassabok över alla utgifter och tröttnat efter några dagar? Vem har inte lagt upp en ambitiös budget som havererat direkt efter en glad lördagskväll? Ofta är det problematiskt att hålla jämna steg med allt som händer i den egna ekonomin. Det är därigenom svårt att göra en Budget för icke-ekonomer när man inte vet hur mönstret i den egna ekonomin ser ut.

Ett mer praktiskt och effektivt sätt att skaffa sig koll på ekonomin är att ta hjälp av någon av alla de budgettjänster som finns på nätet. Upplägget med centrala funktioner som kassabok och budget återfinns på flera sajter.Budgettjänster
Det finns många bra s.k. budgettjänster. Flera av de vanligaste budgettjänsterna är numera nätbaserade. För den som inte vill ha sin privatekonomi på nätet finns det en uppsjö olika program som man installerar lokalt på datorn. Jag skrev t.ex. tidigare ett inlägg om GnuCash ett bra gratis ekonomiprogram. Det finns för- och nackdelar med respektive system.
 • Fördelen med att ha det på nätet är dels att uppgifterna är intakta om datorn skulle krascha och dels att man kommer åt dem från vilken dator som helst. 
 • Fördelen med att ha uppgifterna enbart på sin dator är att de är mer skyddade. 
Nedan kan du läsa mer om Smartbudget - en populär nätbaserad budgettjänst som ger dig bättre överblick! I ett kommande inlägg planerar jag att göra en liknande genomgång av en annan populär budgettjänst som heter Överblick.

Smartbudget
Smartbudget är en tjänst/verktyg som hjälper människor att få bättre koll på sin ekonomi.  De erbjuder ett enkelt och snabbt sätt att skapa en kassabok & budget på nätet som man alltid har tillgång till.

Smartbudget har med närmare 30.000 nöjda användare och med bl.a. SEB som samarbetspartner vuxit till Sveriges ledande budgetverktyg.

Smartbudget är i grundutförandet gratis, men finns också i en plusversion med fler funktioner. Vad du ska välja beror förstås på hur komplex din privatekonomi är, hur mycket koll du behöver och hur mycket tid du vill lägga på att styra upp den.

Smartbudget är mycket användarvänligt. Det är  logiskt uppbyggt och lätt att komma igång med. Verktyget är lättöverskådligt med snygga diagram. Det har också den behändiga import- och exportfunktionen (Det är t.ex. möjligt att föra över sin budget till PDF och Excel). Tjänsten/verktyget finns också som en app till s.k. smartphones.

Smartbudget är sammanfattningsvis en budgettjänst med hög standard som är lätt att använda. Tjänsten utvecklas fortlöpande och nya funktioner läggs till. Den ger sammantaget (kassabok+budget) mycket bra möjligheter att gå på djupet i den egna privatekonomin och få både bättre insikt och bättre koll!

Så fungerar Smartbudget
Genom att fylla i dina inkomster, utgifter och ditt sparande i Smartbudget kan du få en bra översikt på hur din ekonomi ser ut. En bra finess är att det går att automatisera en stor del av jobbet med att föra in regelbundet återkommande uppgifter. En kostnad som t.ex. fackföreningsavgiften kan man lägga in som just återkommande och slippa föra in den varje månad. En annan bra finess är att du kan klistra in kontoutdraget från din internetbank för att i grafisk form se hur dina pengar används.

När du matat in alla uppgifter, får du en bra bild av det komplexa flöde som den privata ekonomin tenderar att bli. Inte minst för dig som har inkomster och utgifter från flera olika håll (t.ex. ett par lån, familjeförsörjare och olika abonnemang för hushållsnära bastjänster typ el, telefoni, försäkringar etc.).

Utifrån den bild som framträder är det mycket lättare att lägga upp en budget. Då vet du vad du ska utgå ifrån. Du har också chans att se om det går onödigt mycket pengar till en speciell post och om det då finns ett utrymme för att spara in.

Smartbudgets tjänst visar dig hur din budget ser ut uppdelat per månad - i både siffror och tydliga grafer. Du har även tillgång till diagram som tydligt visar dig hur dina inkomster och kostnader är fördelade inom de kategorier som finns. Du kan även jämföra avgifter hos Smartbudget så som elavgift, hyra med mera.

Smartbudget - Hur man kommer igång
Videon visar hur man kommer igång med Smartbudget. Videon är gjord i januari 2010 vilket betyder att mycket inte stämmer överens med hur det fungerar nu. Videon kommer dock att finnas kvar på Youtube tills de gör en ny och den ger dig ändå en bra bild av hur tjänsten fungerar.Här nedan kan du se några exempel på skärmdumpar av Smartbudget.

Smartbudgets startsida


Smartbudgets budgetverktyg


 Smartbudgets kassabok med graf


Om du är intresserad och vill ha mer information kan du gå till Smartbudgets hemsida där du kan läsa mer om: Gratis budgetverktyg - snabbt, enkelt, gratis!Kom ihåg: Det är bara du själv som kan ta kontroll över din ekonomi. Så gör det nu så fort som möjligt, så når du snabbare dina mål! Håll dig bara till din egna plan.

Om du vill ha mer privatekonomiska tips eller budgettips kan du även besöka sajterna EkonomiTipsOnline samt Budget Tips Online!

Synpunkter? Har du testat Smartbudget?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.