FilmMedia - Sveriges bästa filmsajt!

FilmMedia - Sveriges bästa filmsajt!
Vem döljer sig bakom Sveriges största och bästa filmsajt? Hur tänker han? Hur skriver han blogginlägg? Vilka råd kan han ge om bloggande och film? Här kan du läsa en intervju med David som är grundare av Sveriges bästa filmsajt!

Jag håller för närvarande på med en serie intervjuer med ekonomibloggare. Jag kompletterar nu denna serie med en serie intervjuer med andra framstående bloggare inom andra intressanta områden.

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om de bästa bloggarna inom olika områden och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och det område de bloggar inom?

Detta inlägg handlar om bloggaren bakom filmsajten FilmMedia. Om du som jag tycker att film är ett av livets guldkorn, rekommenderar jag starkt ett besök på Sveriges i mitt tycke största och bästa filmblogg. En sajt fylld med inspirerande läsning inom filmens område!

Här kommer en intressant intervju med bloggaren David som har grundat filmsajten FilmMedia!
FilmMedia - Sveriges bästa filmsajt! Clipped from: filmmedia.se (share this clip)

11 intervjufrågor

Här kommer svaren från filmbloggaren DavidFilmMedia.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag kan beskriva mig själv som en något komplicerad och rastlös själ. Under de senare åren har jag jobbat med marknadsföring och med Kina-inriktade företag (Ja, jag talar hyfsat flytande kinesiska.).

...Men för att ta det från början: Jag är 70-talist och uppväxt med konstnärliga föräldrar i en akademisk miljö. Framförallt är hela min uppväxt präglad av film. Min far Örjan praktiskt taget uppfann filmvetenskapen i Sverige. Han var den första i Sverige som undervisade i film på högre nivå och var med om att utveckla filmvetenskapen när det blev ett akademiskt ämne. Han grundade även Stockholms Filmskola och bedrev undervisning där under många år. När jag var liten följde jag ofta med min far till filmhuset, såg film, lyssnade på föreläsningar och periodvis nästan bodde där.

Självklart har jag läst film, både genom teoretiska och praktiska studier. Men efter filmskolan jag fick fast jobb och jag fortsätter alltjämt att skjuta filmplanerna på framtiden. På senare år har jag skrivit några artiklar och jag arrangerar en del kurser inom film och media. Men det är i princip allt jag gjort inom film, förutom bloggandet förstås.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
När jag "uppfann" den år 2009 jobbade med marknadsföring och sökmotoroptimering i resebranschen. Egentligen började jag med FilmMedia för att jag ville hålla kontakt med mitt filmintresse. Sedan hade jag varit hyfsad aktiv inom Film Stockholms pool för film- och TV-pedagoger och därav valet av det tråkiga namnet. Jag hade en baktanke om att marknadsföra mig som just film- och mediapedagog, samt de filmkurser jag anordnade. Men sajten kom också delvis att utvecklas som ett rent SEO-experiment.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
FilmMedia är helt enkelt en plats för de som älskar film, TV och andra medier. Den har bredd: djup i bland och rätt ytlig ibland. Jag försöker att skriva om de viktigaste händelserna och nyheterna, men också längre artiklar, publicerar kortfilmer och en del mer lättsamma alster. Och sen har vi förstås många fina tävlingar.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Jag har inget större personligt syfte med bloggen. Jag skriver för att jag älskar film. Just nu är det bara frågan om att driva och fortsätta utveckla den stegvis. Men visst har jag större planer med bloggen.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Det beror helt och hållet på vilken typ av inlägg det rör sig om. Jag kan slänga upp en nyhet, en recension eller en tävling på mindre än en halvtimme. Samtidigt kan jag traggla med de längre artiklarna i flera månader, slipa och ändra. Listor tar i regel minst tre dagar att sammanställa, vilket innebär att sålla bort material, skriva och finslipa med bilder och länkar. Jag försöker förstås hänga med i allt som händer i Film- och TV-branschen. Sen läser jag alldeles för många bloggar, mest internationella. Det utgör själva förarbetet med många inlägg.

6. Vilka delar av filmområdet tycker du är intressantast och varför?
Jag är nästan helt insnöad på asiatisk film, både äldre och nyare. Det är faktiskt så att jag hellre ser en kinesisk 30-talsfilm eller en Kung Fu-film från 60-talet än jag ser en ny amerikansk mainstreamfilm. Annars är det äldre film och konstfilm som gäller.

Egentligen är jag inte särskilt intresserad av att skriva om enskilda filmer. Det är därför jag sällan publicerar recensioner. Mitt egentliga och största intresse handlar istället om skapandeprocessen bakom och själva kärnan, vad film egentligen är för något, eller vad som så att säga betecknar dess "väsen". Jag läser mycket filmteori, bland annat om filmen som uttrycksmedel och om hur filmen på olika sätt kommunicerar med åskådaren.

7. Vilket är ditt bästa filmtips?
Se gamla klassiker, riktigt gamla sådana. Börja så långt bak som möjligt med allt från Buster Keaton och Tysk expressionism och fram till amerikansk 30- 40- och kanske 50-talsfilm. Se dem med projektor eller framför en riktigt stor TV. Ta dig tid att njuta. Att uppleva film som man gjorde tidigare, fokuserat, förutsättningslöst och utan stress är fantastiskt trevligt. Du kommer att uppleva inte bara att filmen då var bra, utan att film faktiskt var mycket bättre förr.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en blogg?
1. Skriv om det du älskar och skriv på ditt eget sätt. Tramsa inte och lägg bort det där med att vara kontroversiell. Skriv från hjärtat och var ärlig mot dig själv. 2. Om du ska snegla på vad någon annan skriver, snegla på de bloggar du tycker allra bäst om och vars upphovsmän/kvinnor du faktiskt respekterar. 3. När du skrivit, lägg helst ifrån dig inlägget ett tag och läs igenom innan du publicerar. 4. Skriv ALDRIG något i vredesmod eller när du är på dåligt humör. 5. Innan du startar en blogg, var helst säker på varför du startar en blogg och vad du vill med den.

9. Hur kommer det sig att din blogg har blivit så populär?
Att bloggen har mycket besökare handlar delvis om att jag faktiskt jobbar med onlinemarknadsföring som sökmotoroptimering och med sociala medier. Jag vet helt enkelt hur man driver trafik till en sajt. Men varför folk stannar och återkommer? Jag tror att det dels handlar om den höga kvalitetsnivå vi har försökt att hålla, men också på grund av att den är så oförutsägbar. Man vet aldrig vilken typ av inlägg som kommer härnäst och vad man kommer att få läsa. Jag har alltid försökt göra den annorlunda alla andra sajter och hela tiden försökt göra den underhållande. Men sen har jag också haft turen att hitta riktigt bra och duktiga medarbetare som hjälper mig att uppdatera och bidrar med riktiga top-notch-inlägg.

10. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin blogg?
Sök gärna upp de bästa bloggarna inom ditt eget område. Snegla alltid bara på de allra bästa. Om du vill ha resurser kan du hitta dom här: Top 25 blogs about blogging. Svenska resurser har jag svårt att rekommendera. Ofta beskriver de hur man trodde att man borde blogga för X-antal år sedan. Läs helst bara de allra bästa resurserna.

11. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Jag vill att den skall utvecklas och bli större, mycket större. Tyvärr har jag i nuläget varken den tid eller de resurser som krävs för att marknadsföra den i så stor skala jag önskar. Jag kommer förmodligen inte ha möjlighet att vidareutveckla den nämnvärt inom det kommande halvåret, men förhoppningsvis uppdatera den oftare. Inom en inte allt för lång framtid bör läsarna kunna se en hel del intressanta nyheter och förbättringar. Jag skall definitivt se till att mina trogna läsare får mer av det som de uppskattar och tycker om att läsa.

Ett stort tack till filmbloggaren DavidFilmMedia för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun och sajten? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.