Entreprenörskap, kommunikation & kreativitet!

Wolber World
Vem döljer sig bakom Sveriges största och bästa sajt inom områdena entreprenörskap, kommunikation, nya medier och kreativitet? Hur tänker han? Hur skriver han blogginlägg? Vilka råd kan han ge om bloggande de områden han skriver om? Här kan du läsa en intervju med Fredrik som är grundare av den läsvärda sajten Wolber World!

Jag håller för närvarande på med en serie intervjuer med ekonomibloggare. Jag kompletterar nu denna serie med en serie intervjuer med andra framstående bloggare inom andra intressanta områden.

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om de bästa bloggarna inom olika områden och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och det område de bloggar inom?

Detta inlägg handlar om bloggaren bakom sajten Wolber World - om fågelperspektiv, jakten på idéerna och om att sväva bland molnen! Om du som jag tycker att   entreprenörskap, kommunikation, nya medier och kreativitet är några av livets guldkorn, rekommenderar jag starkt ett besök på Sveriges i mitt tycke största och bästa blogg inom området. En sajt fylld med inspirerande läsning som djuplodande analyser, smarta guider, nya idéer och värdeskapande nyttoartiklar!

Här kommer en intressant intervju med bloggaren Fredrik som har grundat sajten Wolber World!
Entreprenörskap, kommunikation & kreativitet! Clipped from: wolber.se (share this clip)


11 intervjufrågor

Här kommer svaren från bloggaren Fredrik på Wolber World.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?

Fredrik Lyreskog
Jag är en 26-årig webbstrateg som jobbat 7 år inom medie- och kommunikationsbranschen. Digital kommunikation har intresserat mig enda sedan gymnasietiden, och jag är otroligt glad över att få jobba med mitt intresse. Jag är en nörd som har svårt att slita sig från datorn, och har lite för många projekt igång för mitt eget bästa.

Webben i sin helhet befinner sig i ett mycket spännande skeende just nu, och jag tror vi kommer få se många storslagna affärer nu när pengarna börjar flöda in i det digitala landskapet på allvar. Just den accelereringen intresserar mig mycket, och mitt mål är förstås att vara en så stor del i det som möjligt.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Bloggen Wolber.se lanserade jag i augusti 2010. Anledningen var att jag ville ha en egen plattform som jag kunde kontrollera själv och styra efter eget huvud, till skillnad från de bloggar jag gästbloggade på innan det.

Vid den tidpunkten hade jag nätverkat i sociala medier ganska länge och kände att jag behövde ett nav för min digitala identitet. En uppsamlingsplats för sånt som passerar mitt huvud.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Jag skulle säga att det är en koncentrerad blogg med värdeskapande innehåll inom kommunikation, entreprenörskap och kreativitet. På Wolber publiceras inget "utfyllnadsmaterial" för att få upp inläggsfrekvensen eller nå snabba besökstoppar. Wolber är en plattform för guider, idéer och ordentliga djupdykningar inom olika teman som rör kommunikation, entreprenörskap och kreativitet.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
För mig handlar det mycket om att skriva ner saker jag lär mig eller funderar kring. Att publicera dessa texter innebär att jag både kan få feedback, hjälper andra med liknande utmaningar, samt bygger mitt personliga varumärke genom att visa upp min expertis. Wolber är för mig även en plattform där jag kan utföra olika experiment. Jag har lärt mig otroligt mycket av mitt bloggande. Dels mycket kring tekniken i Wordpress, dels kring skrivande, dels om hur och vad folk delar i sociala medier, samt en hel del om sökmotoroptimering. Att jag utvecklas som person genom att lära mig nya saker och bygger relationer med nya människor är en viktig del bakom mitt bloggande.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Mitt trick för att få ett jämnt flöde av kvalitativa artiklar bygger på tre faser.

I den första fasen ser jag till att få ner så många artikelidéer som möjligt. Ibland är det 5 st, ibland är det 30 st. Ofta påbörjar jag även artiklarna genom att stolpa upp en grundstruktur.

Fas två är själva producerandet och färdigställandet av en artikel. Oftast sker det med god framförhållning en vecka innan publicering. I och med att jag har massor med halvt påbörjade artiklar slipper jag sitta med skrivkramp natten innan och ha ångest, eller knappa ihop något krystat.

Fas tre är analysfasen där jag tittar på hur inlägget spreds i sociala medier och hur det placerar sig i Google. Utifrån det kan jag sedan optimera framtida artiklar med hjälp av de insikter jag får.

6. Vilka delar av entreprenörskap, kommunikation & kreativitet tycker du är intressantast och varför?
Inom kommunikation så är det utan tvekan utvecklingen av content marketing-branschen i Sverige. Det är en väldigt spännande marknadsföringsform som till skillnad mot reklam och PR inte går ut på att störa konsumenten och tränga sig på, utan snarare om att skapa ett så högt läsvärde att konsumenten aktivt tar till sig materialet. Länge var det begränsat till kundtidningar, men nu växer hela segmentet explosionsartat i och med digitaliseringen. I USA har många företag idag en reklambyrå, en PR-byrå och en content marketingbyrå. De ligger många år före Sverige, men trenden syns även här.

Inom entreprenörskap är det väldigt spännande med de digitala startups som med ofta mycket små resurser kan växa sig enorma på kort tid. Och till skillnad från IT-bubblan så finns det i de flesta fallen en genomtänkt affärsmodell och stora omsättningar. Det är alltid lika imponerande att se hur nya spelare kan komma in och skapa en marknad som tidigare inte fanns, och sedan fylla hela det behovet med en smart tjänst.

Kreativitet är förstås mest intressant när det applicerats, även om teori kring hur hjärnan fungerar också kan vara kul att lära sig mer om. Jag tycker att det är glädjande att kreativitet har blivit efterfrågat och att kreatörer flyttats upp i hierarkin.

7. Vilket är ditt bästa tips inom ovanstående områden?
Digital kommunikation handlar väldigt mycket om att lyssna. Sociala medier är ju som bekant ingen megafonkanal, utan snarare ett öra mot marken. Börja alltid med att lyssna på kunder och prospekt.

När det kommer till entreprenörskap skulle jag säga att det absolut viktigaste är att identifiera vart affären ska ske. Det är allt för många som "leker företag". De drar igång med kontor, dyra prylar, snygga sajter och andra utgifter, men utan riktiga kunder och ett fungerande sälj. Hitta kunder innan du drar igång och låt företaget formas och växa med kunderna.

Kreativitet handlar mycket om att lyckas se på saker från ett annat perspektiv. Ett klassiskt knep för att lösa ett problem är att se till att man får input från andra håll än de givna. Om du ska skapa en innovativ skrivbordslampa är det kanske inte en inköpare på en lampbutik du ska plocka in i styrelsen, utan kanske snarare en konstnär eller en inredningsarkitekt?

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en blogg?
Att börja med att skriva ner varför man vill blogga, och vad man har för mål med bloggandet. Den anteckningen kan man sedan gå tillbaka till när det känns tungt - för såna perioder kommer. Sen krävs det ganska mycket tålamod. Det tar lång tid - ofta många år - att skapa en stor och respekterad blogg.

9. Hur kommer det sig att din blogg har blivit så populär?
Jag tror att det är en kombination av att det finns ganska få "how to"-bloggare i Sverige, samt att jag lärt mig mycket om vad folk vill läsa om genom att analysera min besöksstatistik. Sen jobbar jag ju på en redaktionell kommunikationsbyrå och har en bakgrund som journalist, så det här med redaktionellt innehåll är ju inget nytt för mig. Jag hade ju en väldigt kort startsträcka på det sättet. Jag installerade Wordpress, skrev en kort innehållsstrategi och sen var jag igång.

10. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin blogg?
Jag läser ju en del branschbloggar som till exempel The Content Strategist, men det kanske inte är så jätteintressant för en oinvigd. Men den här superlistan kanske kan vara till nytta för många: Ultimate list of blogging tools for pros.

11. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Massor, men inte så mycket som jag kan prata om i dagsläget. Men jag kan väl säga som så att Wolber kommer att innefatta mer än bara en blogg i framtiden.

Till exempel håller jag just nu på att utveckla redaktionella produkter i samma anda som Wolber-bloggen. Produkterna kommer att kosta en slant och förhoppningsvis bli en slags e-bokdivision på sikt. Men jag har en del tester att göra innan lansering.

Utöver det så vill jag även utveckla mitt nyhetsbrev. Det är otroligt basic i dagsläget, och det retar mig lite eftersom jag jobbar med nyhetsbrev på ett betydligt högre plan för min byrås kunder.

Ett tredje projekt som inte är någon direkt hemlighet är att det snart är dags för en ny design på Wolber.se. Den nuvarande är i och för sig bara ett år gammal, men den är ganska begränsande och lite stökig. Jag är otroligt kräsen när det kommer till design.

Det är en hel del bollar i rullning med andra ord, och att hitta tillräckligt med tid är som vanligt den svåraste nöten att knäcka.

Man måste ju hinna sova också ;)

Ett stort tack till bloggaren Fredrik på Wolber World för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun och sajten? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.