Spara pengar och miljö via bortskänkes- & bytessajter!

Spara pengar och miljö via bortskänkes- & bytessajter!
Vi både konsumerar och slänger mer prylar än någonsin tidigare. Ta del av ett tips om hur du på ett enkelt sätt kan spara både pengar och miljö genom att använda bortskänkes- och/eller bytessajter!

I grund och botten handlar det om att jag och många med mig har tröttnat på slit-och slängsamhället. Vi shoppar för att det är kul. Alltifrån bordsdukar till kläder och möbler. Vi säljer och köper mer prylar och begagnade varor än någonsin tidigare. Samtidigt slänger vi fler prylar än någonsin tidigare. Ofta fullt fungerande saker som har blivit omoderna såsom t.ex. hemelektronik och möbler. Det gäller att tänka kreativt, att rensa ut garderoben så att andra kan få nytta av det du tröttnat på.

Allt mer saker köps och säljs av privatpersoner och företag via olika annonssajter på nätet. Just nu upplever vi en rekordhandel på begagnat via nätet.  De stora köp- och säljsajterna slog nya omsättningsrekord under 2011. Marknaden domineras av de två jättarna Blocket och Tradera. Blocket startades 1996, som en regional prylmarknad för Skåne. Sedan 2003 ingår sajten i den norska mediekoncernen Schibsted. Tradera startades 1999 och ägs sedan 2006 av amerikanska Ebay. Visste du att Blocket var det näst vanligaste sökordet i Sverige under 2011 och på blocket var bortskänkes det näst vanligaste sökordet efter bilar.

Den här utvecklingen har uppmärksammats allt mer och det har nu på kort tid vuxit upp massor av intressanta digitala fyndhörnor, sajter som i många fall drivs av s.k. sociala entreprenörer!

Via dessa digitala fyndhörnor kan du hitta massor av intressanta saker gratis, eller i vissa fall som bytesvaror. Här kan du finna det du letar efter och det som någon annan vill bli av med, bingo för både miljön och plånboken!  

Spjälsängar, bäddsoffor och stekpannor för att nämna några exempel. Allt detta och mycket mer kan man hitta på flera av bortskänkes- eller bytessajterna. Och det mesta är gratis. Både att bli sakernas nya ägare och att bli av med egna grejer du inte längre behöver. Att lägga upp det du själv inte längre har användning för är ett lätt sätt för dig att slippa åka till tippen. Dessutom är det bra för miljön och solidariskt att återanvända. Och gratis, såklart.

Varför återanvända
Filosofin bakom flera av dessa sociala entreprenörer kan uttryckas på följande sätt. De flesta miljöproblemen har direkt eller indirekt koppling till flödet och användandet av naturresurser och material i samhället. I takt med den ekonomiska utvecklingen har vi ständigt ökat avfallsmängderna och kostnaderna för att ta hand om avfallet (återvinna, bränna eller utvinna biogas). Denna utveckling är inte hållbar. Det absolut bästa sättet att lösa avfallsproblemet på är att minska uppkomsten av den. Miljövinsten är nämligen större om en produkt aldrig behöver tillverkas än om den först produceras, används och slutligen återvinns. Istället för att slänga grejer - ge bort dem! Skänk bort saker ni inte längre behöver! Det är ett ställningstagande för miljön och vår framtid!

12 digitala fyndhörnor
Här kan du ta del av 12 digitala fyndhörnor. Oavsett om du vill ha tag i eller bli av med någonting, så kan du genom att använda en sådan här sajt både spara pengar och samtidigt värna med miljön!

1. Bjussa
Bjussa.se är ett socialt företag som  drivs utan vinstsyfte. Grundarna vill genom Bjussa.se bidra till att minska uppkomsten av avfall och på så sätt minska vår negativa miljöpåverkan. Såväl företag som privatpersoner är välkomna att bli Bjussare. Är du företagare? Då bjussar de även tillbaka annonsplats på den här sidan om du bjussar istället för att slänga. Skillnaden mot andra sajter är att Bjussa huvudsakligen vänder sig till företag. Företag har extra lätt för att kasta saker när man bygger om och man orkar inte lägga tid på administration för att sälja kontorsmöbler. Sajten har startats av Vivi Båvner som är miljökonsult.

Skänkes.se är en Facebooksida där du kan få saker gratis som andra vill skänka bort, eller själv skänka bort saker du vill bli av med. Med Facebook-appen kan besökare både fynda second hand och annonsera bort saker de tröttnat på. Verktyget är framtaget för att göra det lättare och roligare att återanvända saker istället för att slänga eller välja nyproducerat. Sajten/appen är skapad av föreningen medveten konsumtion. Målen med Skänkes.se:
 • Skapa ett nätverk av olika aktörer via sociala medier för att uppmuntra återanvändande och för att minska avfall.
 • Erbjuda konsumenter ett interaktivt verktyg som motiverar dem att välja second hand framför nyproducerade varor.
 • Främja EU prioriteringsmodell för avfall; Avfallshierarkins två översta lager: Förebyggande av avfall och återanvändning.
iLoveGratis.se är en sajt för både privatpersoner och företag där man enkelt och gratis kan skänka bort sina gamla prylar och möbler istället för att slänga dem. Det hela är väldigt enkelt, låt oss säga att du vill bli av med en gammal byrå/soffa, då lägger du gratis in en annons på sajten och sedan om någon vill ha din möbel kommer den intresserade att hämta upp den. Inte nog med att du gör någon annan glad när du skänker bort, du gör även en direkt insats till miljön genom att du låter prylen återanvändas. Sajten är startad av tre unga män.

4. Bort
Bort.nu är en reklamfinansierad annonsmarknad enbart för begagnade bortskänkes-saker. Här kan du som privatperson eller företagare annonsera kostnadsfritt. Alla annonser på Bort.nu indexeras av de stora sökmotorerna där de finns sökbara inom ett par dagar. Det går också att prenumerera på de senaste annonserna via RSS. Sajten drivs sedan maj 2010 av AdSpace.
SyndAttKasta.se bygger på idén att det jag inte vill ha kanske någon annan kan behöva. I dagens samhälle producerar vi tonvis med nya kläder, möbler, verktyg, magasin och TV-apparater varje dag. Vi slänger också tonvis. Mycket av det som slängs är fullt fungerande och precis vad någon annan behöver. SyndAttKasta startades i november 2009 av ett gäng kompisar som tröttnat på att se fullt fungerande saker hopas på avfallsstationerna. 

Hemskankt.se utgår ifrån att vi har ett överflöd av saker. Bra saker, funktionella saker, oanvända saker och välanvända saker. Dessa saker kan få ett större värde om vi städar ut dem ur våra skåp och lådor och ger bort dem till andra som kan tänkas behöva dem och använda dem. Många har redan provat. I smyg. Utan att säga något. Och skämts. Med Hemskänkt kan du sluta smyga och börja stå för att du är en hemskänkare. Bakom Hemskänkt finns två privatpersoner.

Rensavinden.nu kan du enkelt skänka bort saker du inte behöver till någon som behöver dem bättre! Vi vill hjälpa dig att återvinna. Istället för att slänga dina gamla grejer tycker vi att du ska skänka bort dem. Det tjänar både den svenska naturen och dina medmänniskor på. Dessutom ger de 1:- till Naturskyddsföreningen för varje sak du skänker bort via Rensavinden.nu. Grundarna av Rensavinden.nu har över tio års erfarenhet av försäljning och utveckling av websystem samt uppbyggnad av hemsidor. Detta gentemot både företag och privatpersoner. Rensavinden.nu lanserades 1 November 2010 och är ett registrerat aktiebolag.

Lanegarderoben.se fungerar som ett bibliotek, där man kan låna kläder istället för böcker. Idén bygger på att man ska kunna förnya sin garderob utan att bidra till ökad konsumtion.
 
9. klädkompis
Dags att rensa ut igen? Surfa in på kladkompis.se för att gå till din nya garderob! Du kan byta, sälja eller ge bort dina kläder - skaffa dig en ny snygg outfit eller tjäna lite pengar! Klädkompis idé = Konsumera medvetet!

MinMotDin.se är e-handelsplatsen för dig som vill byta produkter/tjänster med andra. Är du sugen på att byta din lägenhet mot en annan? En tv mot en dator? På MinMotDin kan du byta vad som helst mot vad som helst, endast fantasin sätter gränser. För att kunna använda MinMotDin måste du vara medlem, medlemskapet kosta ingenting och en annons i taget kan man lägga in gratis, vill man lägga in flera i taget kostar det några kronor extra.

11. Rostig Spik
Sajten RostigSpik.se fungerar som en vanlig köp & sälj-sajt men möjligheterna och friheten med att annonsera hos där är stor. Förutom att sälja och köpa kan du också byta både tjänster och grejer.   Internettjänsten har startats av Nordisk Vikarieförmedling AB.

12. Swoppers
Swoppers är en bytesmarknad som syftar till att föra människor samman som tycker det är roligt att byta och/eller vill minska sin konsumtion. Det är så mycket idag som slängs bort som någon annan skulle kunna ha glädje av och man kanske inte behöver så många olika saker om man byter regelbundet med andra? På sajten Swoppers.se byter du saker med andra utan att blanda inpengar. Mitt skräp kan vara din skatt...Ta bilder på grejer du vill byta bort, och lägg in dem i album. Sen kan du kolla i andras album, och vips har du byten på gång! Roligt och enkelt.

3 Bonustips
Här får du dessutom 3 bonustips där du kan leta upp annonser som innehåller ordet skänkes!

Nu är du bara någon minut ifrån att vara dagens miljökämpe! Använd en sakbytessajt för en hållbar framtid och spara samtidigt pengar! Har du tips på fler sådana här sajter? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.