9 tips om hur du överlever i finansbranschen!

Så överlever du i finansbranschen!Hur överlever man misstag och fiaskon i den tuffa finansbranschen? Läs om ett roligt vittnesmål från en arg analytiker med handfast coachning fylld med konkreta tips och råd - Så får du nio liv i finansbranschen!

Jag läste nyligen ett kul inlägg på sajten Lista. Där kan man hitta en del läsvärda och roliga listor om allt mellan himmel och jord. Jag uppskattade en lista "Så får du nio liv i finansbranschen" skriven av signaturen "Arga analytikern" som jag återger i detta inlägg. Här följer den arga analytikerns vittnesmål.

Jag överlevde mer än tjugo år i finansbranschens olika hörn. Begick jag misstag? Säkerligen. Såg jag andra begå misstag? You bet. Är det så att de misstagsfria överlever och de som spelar smutsigt kastas ut? Ha! Försök snarare att vända på det. Britterna, vi får vara ödmjuka här, är förmodligen världsledande på att undvika ansvar för sina misstag. Men jag har sett svenska talanger i fiaskoundansopande som med rätt coachning kan ta steget rakt in i världseliten. Och här är råden. Gratis!
Så får du nio liv i finansbranschen

1. Ta cred för positiva nyheter och skyll negativa nyheter på andra
Så här jobbar majoriteten av de svenska fondförvaltarna. När fonden går bättre än sitt index är det förvaltarens skicklighet som avgör. När fonden går sämre än index har det med fondens konstruktion relativt index, placeringsbegränsningarna och annat administrativt att göra.

2. Blanda aldrig in dig själv i prognoserna
Antag att du skall gissa på ett företags kvartalsresultat. Antag att du - som så många före dig - gissar fel. Vad göra? Superenkelt, likt en aikidomästare rynkar du bekymrat pannan och använder marknadens kraft mot företaget i stället. Säg "under de här omständigheterna borde de levererat bättre" och antyd att det är den korkade företagsledningen, inte DU som gjort fel. Såhär jobbar en av Sveriges mest uppskattade finansanalytiker genom tiderna. Det borde funka för dig med...

3. Hävda minnesförlust
Jag har inget minne av någonting. Jag har inte fattat några beslut alls. Jag satt inte i styrelsen på grund av min kompetens, utan av andra skäl. (Du kan fnysa eller skratta åt argumentet, men det användes, jag lovar dig, under bankkrisen -91/93).

4. Blanda bort korten!
Ja. På ytan ser det ut som att allt har gått åt helvete. Du håller med. Och är bekymrad. Men om man gräver litet i den underliggande utvecklingen bakom siffrorna som är så svårsmälta, så är den "underliggande" bilden faktiskt inte så tokig. Och det här kommer "de andra" förr eller senare att märka. Så vi står på oss, har is i båten och sitter i magen.

5. Hänvisa till "minnesanteckningar från möten" och skyll på underhuggare
Jag har hela händelseförloppet klart och tydligt nedskrivet i mina privata dagboksanteckningar. Och av dessa framgår att... (you do the math)

6. Hävda att allt är normalt
Uppträd helt enkelt som att det inte är något problem. Som en gammal bridgeförbundsordförande brukar säga: man skall inte släppa väder offentligt. Vad då felvärderingar? Jag kan inte se några formella fel här? Säger djuret "vaff"? Det är onekligen ett märkligt ljud från en katt.

7. Avgå! (lönar sig)
En riktig karl tar sitt ansvar. Även om han är en kvinna. Och den som gjort fel skall naturligtvis avgå. På så vis kan han (även om han är en hon) inkassera lön under uppsägningstiden och därtill slippa reda ut skiten, vilket är mycket mycket tråkigare, mindre champagnebemängt och mer dysterkvistmötestätt.

8. Hävda att allt beror på extrema omständigheter
Ingen människa i världen kunde väl ha trott att sub-primekrediterna skulle vara sub-prime till sin karaktär? Snälla, då? Och vem skulle kunnat tro att allt skulle smälla samtidigt? Det är ju som om ... alla fastighetsvärden i Sverige samtidigt skulle smälta samman bara för att kredittillgången stryps. Sånt händer ju bara i typ Wall Street. Eller? Ja, i vilket fall var det ingenting som vi i vår rimliga firma såg skäl att räkna med.

9. Gråt
Finansfolk är så ovana vid känsloyttringar att de stelnar likt harar i strålkastarljus och tappar förmågan att relatera. Smart drag!

Vilket tips tycker du är bäst? Har du andra förslag på råd som borde vara med på listan? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.