Bästa filmmusiken genom tiderna!

Musik blir sällan så magisk och inspirerande som när den upplevs på vita duken. Vilket tycker du är det bästa soundtracket? Läs om det bästa soundtracket som någonsin gjorts!

Musik på vita duken har en alldeles särskild magi och kan få dig att upptäcka och uppskatta musik du trodde att du avskydde. Ibland blir det så bra att skivan blir lika känd som filmen.

Det finns många bra soundtrack till många bra filmer och smaken är naturligtvis olika. Inte för att jag är extremt bevandrad i just soundtracks, men detta inlägg handlar om min personliga favorit till titeln 'Bästa filmmusik genom tiderna'. En av mina favoriter är soundtracket till filmen Hair. Det finns dock ett annat soundtrack som är min absoluta favorit. Det är soundtracket till filmen Jesus Christ Superstar. Otroligt bra musik  (grymt album, rakt igenom) till en fantastiskt bra film!

Jesus Christ Superstar
Bästa filmmusiken genom tiderna!Jesus Christ Superstar är en brittisk rockopera/musikal från 1970 av Andrew Lloyd Webber (musik) och Tim Rice (text). Den släpptes ursprungligen som konceptalbum och framfördes i samband med detta även i konsertversion i St. Paul's Cathedral den 27 oktober 1970. Den första bearbetningen för scenen framfördes på Mark Helliger TheatreBroadway den 12 oktober 1971, och den första scenuppsättningen i England följde den 9 augusti 1972. 1973 producerades en filmversion av musikalen med bland andra Ted Neeley, och 2000 gjordes en Emmybelönad TV-version med Glenn Carter, Jérôme Pradon och Renee Castle.

Musikalen berättar historien om Jesus Kristus ur främst Judas Iskariots synvinkel. Historien tar sin början under intåget i Jerusalem och slutar med korsfästelsen. Den väckte starka reaktioner från vissa kristna när den först sattes upp eftersom den framställer Jesus som människa mer än Gud, och inte för handlingen fram till uppståndelsen och påsken.

Här kommer några smakprov i form av de enligt min mening sex bästa låtarna från soundtracket till filmen från 1973. Albumet eller dubbel CD:n innehåller sammanlagt 26 (!) låtar och håller genomgående mycket hög kvalitet. Här finns det mesta såsom t.ex. pop, rock, soul och smäktande ballader. I stort sett alla låtar är bra! Här kommer låtarna i den ordning de spelas i soundtracket.

1. Heaven on Their Minds
Min favoritlåt från soundtracket. En helt igenom övermänsklig sånginsats av Carl Anderson. Underbart stark låt! Heaven On Their Minds är den första låten som spelas efter overtyren. I filmversionen av Jesus Christ Superstar framförs låten av Carl Anderson. I sången kritiseras och ifrågasätts Jesus av Judas Iskariot. I sången uttrycker Judas sina känslor och åsikter gällande Jesus. Exempelvis anser Judas att Jesus går för långt sina handlingar och borde ligga lågt och ägna sig åt exempelvis snickeri istället. Samtidigt oroar sig Judas för att Jesus handlingar ska få både honom och resten av lärjungarna fängslade, eller något ännu värre...


2. Whats The Buzz - MystifyingSkön rytmisk låt och en härlig sångduell mellan Ted Neely och Carl Andersson. De andra lärjungarna pressar Jesus på information om sina planer för framtiden, men Jesus kommer inte att ge dem något. Maria Magdalena försöker lugna Jesus genom att badda kallt vatten i ansiktet ("Whats the Buzz?"). Judas ankomst och efterföljande förklaring att Jesus inte borde vara med Maria dämpar stämningen. Ilsket, säger Jesus till Judas att han borde lämna Maria ensam, eftersom hans samvete inte är rent. Han anklagar sedan alla apostlar för att inte bry sig om honom ("Strange Thing Mystifying")...


3. Everything's Alright
Suveränt framfört av Yvonne Elliman. Jesus säger åt Judas att Maria är med honom nu och att om inte Judas är utan synd borde han inte döma andras karaktärer. Jesus förebrår också hans apostlar för att vara "ytliga, tjocka och långsammma" och något bittert om att inte en enda av dem bryr sig om honom. Maria Magdalena försöker intala Jesus att allt är bra - Everything's Alright - medan hon smörjer in honom med olja. Judas insisterar argt att pengarna som använts för oljan borde ha använts för att hjälpa de fattiga i stället. Jesus förklarar sorgset att han och hans anhängare inte har tillräckliga resurser att lindra fattigdomen och att när hans anhängare inte längre har honom, kommer de att förlora sin väg...


4. I Don't Know How to Love Him
Ännu en stark och gripande låt fantastiskt framfört av Yvonne Elliman. Arg, förtvivlad och trött av sin börda vandrar Jesus bort, men konfronteras med spetälska, krymplingar och tiggare - alla vill bli botade. Även om han "botar" en del, ökar deras antal och han är överväldigad. Det går inte att lösa allas problem och Jesus säger åt människorna att läka sig själva. Maria från Magdala finner Jesus upprörd och säger åt honom att vila. Medan Jesus sover, erkänner Maria att hon är mer förälskad i Jesus än någon människa hon har känt innan - I Don't Know How to Love Him...


5. I Only Want to Say
En otrolig sånginsats  av Ted Neely (inte ens de vassaste hårdrocksröster kommer upp i samma klass!). De återstående elva apostlarna somnar, och Jesus ber. Han medger sina tvivel, rädsla och ilska till Gud. Han är trött och har gjort allt han kan. Han frågar upprört om något av det han gjort hade mening och bönfaller Gud att inte låta honom lida under den fruktansvärda död som är planerad för honom. Han känner sig desillusionerad med sin strävan som Messias, förstår inte vad som har uppnåtts och vill ge upp. När han inte får något svar inser Jesus att han inte kan trotsa Guds vilja och kapitulerar till Gud. Hans bön avslutas med en begäran om att Gud tar till sig honom - I Only Want to Say...


6. Superstar
Titellåten, den kanske mest kända från musikalen/filmen, där Carl Anderson återigen briljerar med en stark sånginsats i en otroligt bra låt. Efter att Pilatus tvår sina händer om Jesu öde, transformeras Jesus uppenbarelse, himlen öppnar sig, och en vit overallklädd Judas sjunker ned på ett silverkors. Detta leder till titellåten - Superstar - där Judas klagar på att om Jesus hade återvänt som Messias i dag, skulle han ha varit mer populär och hans budskap skulle haft lättare att sprida sig. Judas undrar också vad Jesus tycker om andra religioners profeter. Han vill slutligen veta om Jesus tror att han är den de säger att han är ("Superstar"). Judas frågor förblir obesvarade och Jesus skickas till döden (korsfästelsen), med olycksbådande, atonal musik, samtidigt som Jesus säger några av hans sista ord innan han dör...Annan filmmusik som ibland brukar nämnas när man talar om "bäst filmmusik" är t.ex:
TrainspottingAmadeusGrosse Pointe BlankFlashdanceHair, Rain ManTop Gun, TrikolorenRöda-, Vita- & Blå filmen.

Vilket är ditt favorit soundtrack? Hela album avses, ledmotiv räknas inte. Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.