Glöm inte bort bolagen du äger!

Läs ett gästinlägg av bloggaren bakom ekonomibloggen Legendarisk. I detta inlägg kan du läsa om vad du bör och inte bör göra i turbulenta börstider som dessa!

Detta är ett gästinlägg skrivet av mig Fredrik, student, företagare och väldigt intresserad av aktier. Mig kan ni läsa mer av på min blogg Legendarisk.
 
Visst är det svårt att hänga med mellan varven på börsen i dessa tider. Är det inte länder som står på kanten till att braka ihop så är det datorstyrda börsrobotar som manipulerar kurser genom att göra hundratals affärer per sekund. Ja, det kan vara lätt att få en negativ syn till börsen när det ser ut så här. Men häng inte läpp det finns ljuspunkter och idag tänkte jag skriva om vad man inte får glömma bort när det är kaotiska börstider som dessa.

Varför köpte du aktierna?
Jag har pratat med många fundamentalt inriktade aktieplacerare som börjat tvivla och planerar att sälja av vissa av sina innehav då de inte kan förstå varför kurserna i vissa bolag rasat så mycket. Då brukar jag fråga dem varför de valde att köpa aktien från början. Men tanke på att de ofta har gjort sin läxa blir svaret en mindre föreläsning och hur lyckade borrningar ger en hoppfull framtid, eller om hur en ny medicin som snart är redo för marknaden kan bli en riktigt storsäljare.

När deras predikan är klar brukar jag ställa den enkla följdfrågan, har något av dessa fakta ändrats? Svaret är nästan alltid nej. Med två enkla frågor så har de helt plötsligt bytt från ett negativt tankesätt till ett positivt med betydligt fler möjligheter. Därför bör du alltid ställa dig den frågan, varför du en gång köpte den aktien du kanske är på väg att sälja pga att Grekerna inte kan betala sina räkningar. Jag säger inte att du ska sitta kvar i båten som vid det här laget kanske lutar 45 grader, utan istället att du inte får glömma det viktiga, bolagen som faktiskt ligger till grund för aktien. Analysera och åter analysera är otroligt viktigt.

Lär dig sålla bland informationen
Mitt andra tips är till alla er som konsumerar väldigt mycket information av dagstidningsformat (Di, DN osv). Om du inte lagt märke till det så brukar media vara duktiga på att spä på olika typer av scenarion. Är det exempelvis mycket snack om kris i EU-området så är man snabba med att pumpa ut artiklar som alla stöder detta och ger kanske inte lika mycket vikt åt artikeln om ditt bolag du äger aktier i som precis gjort ett nytt oljefynd.

Lär dig sålla information för att det inte ska påverka dina investeringsbeslut.

Sista men inte minst vill jag passa på att önska er lycka till med era investeringar och en riktigt god jul. Får ni tid över kan ni alltid kika in några av mina andra sidor. Kanske har du planer på att byta tak i sommar och vill läsa mer om plåttak. Eller om du är trött på snön så kan det vara läge att införskaffa en snöslunga.

Synpunkter på gästinlägget? Är du för eller emot? Kommentera gärna!

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.