En ny intressant trendindikator

Har du bra koll på omvärldens trender på finansmarknaderna? Vad använder du för trendindikatorer? I det här inlägget kan du läsa om en ny intressant trendindikator!

Jag har normalt inte mycket till övers för de så kallade PPM-rådgivarna. Flera undersökningar har visat att de avgifter de tar för rådgivning inte motsvarar det resultat de presterar. Vissa PPM-rådgivare följer jag dock lite på distans av ett visst intresse. Det finns en del som har intressanta nyhetsbrev med läsvärda kommentarer om marknadsbedömningar etc. En sådan PPM-rådgivare är PPM-doktorn.

Trendindikatorn
De har nu presenterat ett nytt hjälpmedel - Trendindikatorn. Trendindikatorn ger en fingervisning om marknadstrenden är upp eller ner. Den är utvecklad av personerna bakom PPM-doktorn själva till dem själva, men informationen är helt fri att använda av vem som helst. Trendmodellen ger varje dag en trendsignal och tanken är att signalen skall användas som en del bland flera hjälpmedel för rätt investeringsbeslut. Målsättningen med Trendindikatorn är att i ett tidigt skede varna så att man kan gå ur marknaden och på så sätt kapa de värsta fallen.

Genom teknisk analys och en helautomatiserad modell får de fram sina trendsignaler - kalla fakta, det vill säga att inga egna känslor styr. Grön signal = trend upp. Röd signal = trend ner. Just nu körs modellen bara på OMX 30 men fler index är snart på gång. De kommer själva att använda trendindikatorn i deras investeringsbeslut och då framför allt i deras nyligen presenterade fond Independent Kameleont. Trendindikatorn finns som länk på PPM-doktorns förstasida och har fått en helt egen webbplats, bullorbear.se.


EFT - Börhandlade fonder
För att följa modellen så är det lättast att använda sig av så kallade ETFer, eller börshandlade fonder. De fungerar precis som vanliga fonder men den stora skillnaden är att man handlar dem direkt som vanliga aktier och slipper på så sätt fördröjningen vid köp och sälj på flera dagar.

En annan fördel är att de ofta finns med olika hävstång. Står det till exempel x2 efter ETFen så betyder det att om det underliggande indexet rör sig 1% så rör sig ETFen 2% och så vidare. ETFer som är anpassade för uppgång brukar ofta kallas "bull" alternativt "long" och motsvarande för nedgång kallas "bear" alternativt "short".

Användning av trendindikatorn
Du kan göra så här för att följa Trendindikatorn - bullorbear.se: Vid köpsignal: Köp en bull ETF x2. Vid säljsignal: Sälj bull ETF och ha pengarna i kassan. Alternativt köp bear ETF. Man växlar alltså sina innehav beroende på Trendindikatorns signal. Förslag på vilka ETFer man kan handla med finns under fliken ETFer.

Trendindikatorn kan naturligtvis även vara en intressant vägvisare, som ett av flera beslutsunderlag, vid investeringar i enskilda aktier och vanliga fonder.

Vad använder du för trendindikatorer?

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.