Bloggintervju 13 - Flute Tankar!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 13:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Flute-Tankar!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Flute-Tankar.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Sextitalist med brokig bakgrund inom datorprogrammering, musik med mera. Talar tre språk flytande, ytterligare två språk hyfsat, samt förstår ännu fler språk. Far till två barn. Bor i Stockholmsförort. Har länge varit intresserad av ekonomi, och började mitt djupare intresse hösten 2006. Självlärd inom ekonomi.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Mitt första blogginlägg skrev jag hösten 2007 när det gick upp för mig hur stor den svenska bostadsbubblan var. Jag hade läst om USA:s bostadsbubbla och tog ut statistik från SCB och såg hur det stod till här. Det ville jag dela med mig av. På allvar började jag sedan blogga sommaren 2008 och framförallt under hösten när finanskrisen slog till. Jag ville dela med mig om de insikter jag fått av att läsa på om oljetoppen, den globala kreditbubblan och relaterade ämnen.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Jag kopplar ihop de stora frågorna som hänger samman. Jag utgår från insikten att världen står vid en vändpunkt när vi nått peak oil och peak credit. Energi och ekonomi hänger intimt ihop och förståelsen av dessa två toppar ger ett bra bakgrundsperspektiv till det som händer i världen. Självklart kommer även jordbruk och miljö med i sammanhanget, då även dessa två områden är kritiska i dagsläget.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Jag vill informera om hur jag ser på världshändelserna, men det är även viktigt för mig att tvingas formulera mina tankar för att därmed kunna analysera klarare. Det är också viktigt att få feedback genom kommentarerna så att jag förstår när jag har tänkt fel eller missat något viktigt.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag utgår oftast från någon händelse jag läst om i nyhetsmedia eller utländska bloggar. Jag har ofta flera uppslag liggande i ett dokument med länkar och citat. Ibland hämtar jag också statistik från olika källor och gör diagram av det. Sedan sätter jag mig och snickrar ihop inlägget utifrån mitt grundmaterial och mina egna funderingar kring det. Ibland blir det mer allmänna inlägg om olika grundläggande ämnen jag anser vara viktiga, exempelvis om sällsynta grundämnen. Dessa utgår från idéer jag har fått och ligger ofta och mal i mitt huvud i flera veckor eller månader innan jag skriver ihop dem.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Mest intresserar jag mig för de stora skeendena och deras kopplingar till energi, jordbruk, miljö, politik och samhälle. Vi bombarderas dagligen med mängder av små nyheter, som får en betydelse först när man förstår var de passar in i ett större sammanhang.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Ha tur! Seriöst, alla kan inte bli rika, utan man måste ha ett visst mått av tur för att bli det. Men rikedom är inte allt. Det viktigaste är att ha ett lyckligt liv. Där hjälper det att lyckas undvika ekonomiska fallgropar såsom överbelåning.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Skriv om sånt som intresserar dig och som du kan. Var ödmjuk inför kritik och ta till dig den så att du kan förbättra din analysförmåga. Detta gäller alla bloggar, oberoende av ämne. Kan du inte tillräckligt om ekonomi kanske du ska blogga om något annat ämne som du kan.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
ZeroHedge är världens för tillfället mest intressanta ekonomiblogg. Doug Nolands Credit Bubble Bulletin är väl värd att läsa för att få en sammanfattning av veckans viktigaste ekonominyheter. Följ den. Skaffa besöksräknare så du kan se statistik på hur många som besöker din blogg samt varifrån de kommer. Pinga din blogg på twingly.com, nyligen.se och bloggportalen.se. Länka till andra relevanta bloggar och artiklar.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Jag kommer troligen att fortsätta ungefär som nu. Det hela beror på hur mycket tid jag har över för bloggandet.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Flute-Tankar för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.