Är detta början på slutet för världsekonomin?

Efter den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna har nog många undrat vad är det som händer? Vad är det vi ser? Är detta slutet på världsekonomin? Läs om ett intressant inlägg i debatten!

Är detta början på slutet för världsekonomin?
I media kunde vi nyligen läsa Världsbankens chef Robert Zoellick´s varning om att världsekonomin är på väg in i en ny farozon. Många inlägg har den senaste tiden handlat om hur vi nu ska tolka de signaler vi ser om den globala ekonomiska utvecklingen, se t.ex. de läsvärda inläggen: Dagens PS`s Förutspådde kraschen, Morningstars Verkligheten stabil, media svajar, Morgonsurs Framtidsspaning om rasande korthus och Flutetankars Många tjänsteyrken kommer att försvinna. Även bloggaren Cornucopia har skrivit många läsvärda inlägg på detta tema. Många ställer sig nog frågan om det vi nu ser är början på slutet för tillväxten i världsekonomin...

Detta blogginlägg ska handla om ytterligare ett intressant inlägg i debatten av en amerikansk "trendspanare". Innan jag börjar skriva om detta kommer jag dock osökt att tänka på ett berömt citat...

Det här är inte slutet...
Den brittiske världsberömde politikern, författaren och officern Winston Churchill myntade i ett tal vid Lord Mayor's Luncheon (Mansion House, London) 1942 det berömda uttalandet:
"This is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning." 
 Du kan lyssna på talet här till höger.

"Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är kanske slutet på början". Citatet återspeglar Churchills bedömning av krigssituationen efter det avgörande slaget vid El Alamein.


Kritisk varning nummer sex
Det finns en amerikansk investeringsrådgivare Michael Lombardi som regelbundet ger ut nyhetsbrev med placeringsråd. Han har blivit känd för att ha lyckats förutsäga stora ekonomiska händelser fem gånger under de senaste tio åren.
 • 2002 började han ge råd om att placera i guldrelaterade investeringar när priset var nere under 300 dollar...
 • 2006 gav han råd om att gå ur fastighetsmarknaden...
 • 2006 var han bland de första att förutspå att USA:s ekonomi skulle hamna i en recession under 2007. 
 • 2007 bedömde han att aktiemarknaden skulle krascha under 2008 och 2009...
 • 2009 prickade han in vårens börsrally på börsen med en uppgång med 99 % (Dow Jones Industrial Average)... 
Nu har han kommit med en sjätte förutsägelse! Han tror att något mycket stort kommer att hända i USA under de närmaste halvåret. Han tror att händelserna kommer att bli mer förödande än kreditkrisen under 2008. Utvecklingen kommer enligt hans bedömning att "träffa de flesta människor som en murbräcka".

Critical Warning
Han tror så starkt på detta att han har beslutat sig för att presentera sin "Critical Warning Number Six" i en ny video (ett bildspel). Michael's nya video har kallats kontroversiell eftersom de flesta människor inte kommer att gilla vad han har att säga...de kommer att finna budskapet svårt att tro på innan de ser de fakta han presenterar. Jag uppmanar dig att bli bland de första att se denna nya video här nu! Oavsett om man tror på det han säger eller inte är det onekligen intressant att ta del av hans tankar.

Reflektion
Vad ska man då tro? En del är pessimister medan en del är optimister och den stora massan står som en "åsna mellan två hötappar" med stora frågetecken över huvudet!
Åsna mellan två hötappar
Aforismen om åsnan mellan hötapparna kommer förresten ursprungligen från den franske logikern och filosofen Jean Buridan. Den handlar om åsnan som i obeslutsamhet svälter till döds mellan två identiskt lika hötappar. Sensmoralen är att människans val bestäms av vad som för henne synes vara det större goda, vilket leder till att en människa som ställs mellan två lika åtråvärda alternativ kommer att försmäkta i evig obeslutsamhet...
Själv tror jag, trots en viss förvirring, att det fortfarande finns fog för en försiktig optimism. Så länge världens bästa investerare med Warren Buffet i spetsen ser positivt på investeringsmöjligheter och faktiskt investerar - känner jag mig mindre orolig. En sak är dock sannolik. Vår värld blir allt turbulentare och turbulenserna inträffar oftare. Det här är kanske slutet på början!

Vad tror du? Vad är det vi ser? Hur ska vi tolka signalerna i världsekonomin? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.