Bloggintervju 9 - Lundaluppen!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ännu en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Svenska Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 9:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Lundaluppen!10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Lundaluppen.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Att jag vill vara anonym sätter vissa gränser, men here goes ;-): Jag är en man född på tidiga 70-talet som bor i en villa i Lund med min familj. Jag är väldigt intresserad av företagande, företags villkor och funktion samt investeringar i företagande.

Kring sekelskiftet gick jag från att vara anställd till att starta eget företag och sedan dess har jag startat ett handfull företag där alla utom ett fortfarande är aktiva. På det här sättet har min ekonomi gått från nettoskuldtagare under 90-talet till miljonär i början av 2000-talet till mer än så idag.

Min bakgrund är på sätt och vis lite tråkig för jag tror inte att den kan vara förebild för så många, långt ifrån alla är villiga eller lämpade att starta företag. Min främsta egenskap har varit god personkännedom, jag har helt enkelt varit duktig på att slå mig ihop med rätt kompanjoner och sedan dra mitt strå till stacken. Jag önskar att jag kunnat säga att det var sparsamhet och genialt investerande som tagit mig dig jag är idag, det hade antagligen gjort bloggen intressantare för en större publik.

Som person är jag ganska analytisk, men också lite otålig, slarvig och faktiskt lat. Jag skulle inte ha något emot att gå ner i arbetstid. En personlig målsättning är att investeringarna ska kunna ge mig möjlighet till det.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Som jag nämnde har jag startat ett antal företag. Ägandet i bolagen har dock ändrats en del på vägen. Dessa ägarförändringar (läs: försäljningar) gav mig en summa som jag behövde förvalta på bästa möjliga sätt, och där vaknade mitt egentliga investeringsintresse, detta var under mitten av 2000-talet. Innan dess hade jag huvudsakligen sparat mindre belopp i investmentbolag.

Efter att försökt utforma en investeringsfilosofi under några år kände jag att jag var för dålig på att dokumentera mina beslut och förklara för mig själv varför jag investerade som jag gjorde. Jag var även dålig på att följa upp mina resultat. I mars 2010 kom jag på att om jag skaffade yttre ögon på det jag skrev skulle jag känna mig tvungen att göra jobbet bättre. Det var något av ett ögonblicks ingivelse, men en väldigt bra sådan.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Min blogg beskriver min investeringsfilosofi och den portfölj som den skapat. Mycket av innehållet kretsar kring företags- och aktieanalyser. Eftersom min investeringsfilosofi i högsta grad är "bottoms up" läggs inte mycket vikt vid makro, jag tycker nationalekonomi är otroligt spännande men jag är relativt okunnig och tror mig inte kunna överlista någon annan, eller bidra med något särskilt insiktsfullt, på det området. En annan sak man inte finner är spekulationer kring enskilda nyckeltal i bolagen eftersom jag anser att man väldigt lätt kan irra bort sig i detaljer.

Detta har gjort bloggen en aning torr med ett mindre mått av åsikter och ett större mått av observation och analys än i de flesta bloggar. Därför är jag lite förvånad att så många faktiskt läser inläggen ;-)

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
För min egen del vill jag få mina analyser och tankar dokumenterade och granskade av så många som möjligt. För mina läsare vill jag erbjuda något konsekvent, originellt, och därmed användbart.

Jag vill gärna att läsaren ska kunna ta mina analyser som en del i sina egna analyser. I och med att de är rätt hårt mallade hoppas jag att de ska kunna fungera som en pusselbit i läsarens egen kartläggning, men jag förväntar mig också att läsaren läser på ytterligare. I och med att jag betraktar bolag ganska ytligt i analyserna förväntar jag mig att läsaren även tittar i årsredovisningar, vilka jag oftast länkar till, och annat material.

Jag har personligen väldigt svårt för ekonomibloggar som bara producerar material av typen "Jag tror på XAB! Även NånAnalytiker tycker att XAB är köpvärd och sätter riktkursen Y kr. Själv tror jag också på en kursuppgång, bolaget är lågt värderat.". Jaha, nähä, varför och hur kom du fram till detta? Jag hoppas Lundaluppen kan ge lite mer underlag.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag är en ganska hårt arbetande familjefader, så processen är relativt kort och styrd av min investeringsverksamhet. I grund och botten skriver jag tre typer av inlägg: analyser, portföljhändelser och övriga kommentarer. Portföljhändelserna skrivs samma dag som de sker och är oftast snabba att skriva, om jag inte känner att någon händelse måste kommenteras extra (som Exit Ratos).

Övriga kommentarer kan vara svar på saker jag läser på nättidningar, hos andra bloggare och ibland i kommentarer till den egna bloggen. Även dessa är ofta ganska snabbt påkomna och ett resultat av stundens ingivelse.

Kvar finns analyserna, som är de i särklass arbetsammaste inläggen. Normalt sett har jag ett antal bolag under övervakning (låter mer systematiskt än det är) och när jag vill öka på aktieportföljen tittar jag närmre på några stycken. Om något ser attraktivt prissatt ut gör jag en analys. Ibland kan analyserna vara händelsestyrda - något bolag kan vara extra aktuellt av någon anledning.

Själva analyserna görs genom att jag kopierar en tidigare analys och sätter igång att läsa senaste årsredovisningen samt kvartalsrapporten. Det är den läsningen som helt avgör hur analysen sedan utformas. Hittar jag inget som sticker ut så blir det en ganska kort analys. Om jag hittar konstigheter brukar jag fokusera på dem.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Eftersom jag själv startat och drivit företag under en tid tycker jag att företagsanalys är det klart roligaste. Varför lyckas ett företag och inte ett annat? Vad gör att företag i vissa branscher kan styra sin prissättning medan andra företag sätter priser med konkurrenterna ständigt flåsande i nacken? Varför binder vissa verksamheter stora mängder kapital, medan andra kan växa momentant?

Att på detta sätt förstå företags förutsättningar och deras förmåga att tjäna pengar, och sedan koppla det till marknadsvärderingarna är verkligen spännande tycker jag.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Jag tror verkligen att vem som helst som ser till att hamna på rätt sida om räntan kan skapa sig en förmögenhet, så länge personen har ett någorlunda långt liv och en inkomst. Med rätt sida räntan menar jag i praktiken att verkligen arbeta för att ha en kapitalinkomst netto varje år, inte en räntekostnad. Det gäller att börja bygga det självspelande pianot, sedan bygger det sig själv. Men ha inte bråttom! Lotto, Diamyd och allt annat med svårfångat värde som ska ge snabba pengar är helt förkastligt. Läs The Intelligent Investor.

En sak jag faktiskt skulle vilja varna för är att läsa för mycket ekonomibloggar, åtminstone inte utan att ha källkritiken påslagen. När alla ekonomibloggare (jag själv inkluderad) skriver positivt om H&M som exempelvis skedde för ett tag sedan, så se upp och låt inte ditt förtroende för bloggarna smitta av sig till aktien. Gruppbeteende finns överallt i aktiemarknaden, även hos bloggarna. Sedan var H&M förmodligen ett bra köp...

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Sätt igång! Som i allt skrivande är det bra om man har en bild av vem man skriver till - och håller sig till den.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Jag kan förmodligen rekommendera den här intervjuserien, annars är det bara att läsa runt och se vad andra skriver om.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Min blogg kommer aldrig att vara min huvudsyssla, men den har snabbt blivit väldigt viktig för mig. Jag kommer att fortsätta i samma linje som jag börjat. Förhoppningsvis blir jag själv en bättre företagsanalytiker och investerare på vägen, och därigenom kan bloggen utvecklas och bli bättre.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Lundaluppen för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.