Bloggintervju 5 - Aktieideer!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna och Topp 30 Ekonomibloggar med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den femte intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Aktieideer!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Aktieideer.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
Jag skriver under signatur och vill fortsätta med det. Jag som ligger bakom "iTrader" är dock en mycket aktieintresserad person som arbetar i branschen.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Jag började blogga för ca 3 år sedan. Min främsta drivkraft var då, och är fortsättningsvis, att få ett annat perspektiv på ekonominyheterna. I mitt jobb matas jag dagligen med analyser och resonemang. Jag ville helt enkelt bredda min omvärldsbild, vilket jag även har gjort. Jag har definitivt fått en mycket bredare kunskap om finansvärlden och har också möjlighet att läsa andra perspektiv än konsensus, samt riktigt bra fördjupningar i visa ämnen. Det ger mig en fördel i mitt dagliga arbete.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
I början ville jag kommentera dagliga börshändelser i samma format som finansblogg.com. Jag är relativt duktig på att förklara komplicerade finansiella saker på ett enkelt sätt och det var väl ungefär dit jag ville komma. Jag vill dock inte enbart kommentera makrohändelser utan jag vill ha ett mer bolagsspecifikt skrivande. Därför har min fokus blivit på aktier och då främst finska sådana. Tyvärr räcker inte tiden till just nu utan det blir mer sporadiska inlägg.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Ett syfte med bloggen är att få mothugg på mina aktieideer och se huruvida de håller i ett resonemang med andra insatta investerare. Det är i det sammanhanget man utvecklas och genom att få kritik kan man lära sig nya saker.

Över tiden har jag också utvecklats personligen. Innan jag började trodde jag som alla andra, att jag var bra på att förutse händelser på börsen. Det är jag inte. Genom att läsa sina gamla bloggar inser man rätt snabbt att man har dragits med i drevet vad gäller konjunktur och intressanta tradinguppslag. Det är oerhört svårt att hitta en egen vinkel och när man gör det är man sällan först på bollen! Alla borde skriva en egen blogg för att ha en möjlighet till denna insikt. Det är jobbigt att upptäcka detta, men ack så nyttigt.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag skriver mina blogginlägg på kvällarna. Oftast tittar jag på bolag eller läser in mig på vissa händelser under kvällstid. Då passar det bra att skriva ned sina tankar. Uppslagen får jag under dagen och det kan hända att jag loggar in och skriver vissa stödpunkter som jag sedan utvecklar på kvällen. Jag har flera "utkast" till blogginlägg som ligger och väntar på att bli färdigskrivna - och publicerade.

Vissa inlägg skriver jag över flera dagar (veckor). Jag har t.ex. en punkt kallad "Fredagspaller" då jag försöker få till ett djupare och mer eftertänksamt inlägg. Det blir ofta långa inlägg som skrivs och bearbetas under många dagar. Vanliga bloggar skriver jag dock på några timmar, inklusive den obligatoriska faktakontrollen.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Jag är mest insnöad på aktier. Makro är förstås intressant och det som oftast kan kopplas till "rätta börskänslan". Tyvärr ger makro ofta fel bild av börsen och om man handlar på det så gör man mest dåliga affärer. Jag ser förstås på alternativa placeringar och inser att ifall obligationerna avkastar 5-6% så kommer en stor del av börsintresset att falna. Jag har dock en tydlig placeringsfilosofi med att aktier ska visa tillväxt, lönsamhet och betala dividend. Den filosofin försöker jag förmedla i mina bloggar.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Välj rätt föräldrar! Nej, ärligt talat så blir man inte rik fort via aktier. Det finns inte "det där tradet" som lyfter din portfölj från 10.000 kr till 5 miljoner på två år. Satsar du på sådana aktier är risken större att du förlorar dina 10.000 kr. Istället handlar det om att vara enträgen och spara lite varje månad - trots att portföljen växer. Det är ett långsiktigt sparande som bygger en förmögenhet från grunden, men man måste samtidigt inse att det tar minst 30 år! Om du börjar i 30-års åldern kommer alltså dina barnbarn att eventuellt ha det rätt bra förspänt.

En annan insikt som är svår att omfatta, är hur man behåller sin växande portfölj. Det svåra är inte att få ihop en portfölj på 1 miljon kr, utan det riktigt svåra handlar om att INTE använda den där miljonen på ny båt, ny bil, lyxresor eller vad man nu kan tänkas hitta på. Om man blir lyckligare av att åka första klass och ha kvarterets senaste bilmodell, är risken stor att portföljen blir lidande. Den store åländska redaren Algot Johansson sade att "det viktiga är inte stora inkomster, utan små utgifter". Många skulle bli förvånade hur enkelt flertalet miljonärer lever och uppenbarligen lönar sig den livsstilen.

Mitt bästa tips för att bli rik är alltså att hitta en tillvaro du älskar. Jag har en fin familj vilket betyder mycket. Mitt arbete med aktier passar mig eftersom jag gillar siffror och dynamiska processer. Jag har också en aktiv fritid som involverar mycket fysisk aktivitet. Således får jag ut mycket av mitt liv och det känns berikande.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Det viktigaste är att man skriver om något som ligger en själv varmt om hjärtat. Det går inte att skriva om aktier, ifall man inte är intresserad av det.

Man ska heller inte tro att man tjänar stora pengar på en blogg. Skrivandet ger mycket, men de betalar inte dina räkningar.

Man ska också våga skriva trots att det stormar. Du får antagligen mothugg och elaka påhopp ibland. Om du råkar påpeka att någon aktie är säljvärd, kan du räkna med att "rekare" kommer att överösa dig med argument om hur fel du har. Ta det lugnt. Har du gjort din hemläxa så får du rätt till slut. Man kan också stänga av kommentarfunktionen på många bloggsidor...

En mycket viktig sak för ekonomibloggare är också att inse att dina texter kan få konsekvenser. Ifall du skriver något om ett bolag och folk agerar på det så kan folk antingen få vinster eller förluster. Förluster är förstås aldrig deras eget fel, utan de kommer alltid att anklaga dig. Var därför lite balanserad i ditt skrivande. Var inte överdrivet positiv utan ta även upp risker med vissa bolag. Oftast finns det skäl till en låg värdering och det händer mycket sällan (aldrig?) att man hittar ett undervärderat börsbolag som hela marknaden har "glömt"!

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Intressanta bloggar hittar man genom att surfa runt och följa dem i några veckor. Jag har några länkade från min sida och de tycker jag är bra. Man måste dock hålla koll på aktiviteten. T.ex. finansblogg har varit riktigt bra, men när den inte är aktiv så riskerar den snart att plockas bort från listan.

Angående resurser fungerar blogspot för mig. Där finns en hel del funktioner och jag vill inte ens antyda att jag har koll på dem! Jag känner inte till andra blogg-sidor och letar inte heller aktivt efter fler funktioner. För min del är skrivandet det viktiga.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Framtidsplanerna för bloggen omfattar att bli mer aktiv och kunna dela med mig av min vardagliga tankar kring det som sker i finansvärlden. Formatet blir antagligen detsamma, men eventuellt blir jag lite mer personlig. Kanske är det ett första steg ut i offentlighetens ljus? Den som läser får se!

Ett stort tack till ekonomibloggaren Aktieideer för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.