Management by Chess

Management by Chess
Har du några särskilda regler, riktlinjer eller något speciellt förhållningssätt som du tillämpar för att bemästra livet? Här kan du läsa om ett förhållningssätt som du kan tillämpa inom livets alla områden. Jag kallar det Management by Chess!

Följande förhållningssätt är inspirerad och hämtat från schackets värld. Det är viktigt att bemästra dessa om man vill bemästra schack. Det kan även användas på andra områden. Det kan t.ex. ses som en livsfilosofi eller riktlinjer för att uppnå personlig effektivitet!

Först några inledande ord om schack. Det anses av många vara ett av de mest avancerade strategispel som finns. Schack är ett spel med fullständig information, vilket innebär att allt som händer på spelplanen är synligt för båda spelarna. Det är ett rent skicklighetsspel utan inslag av tur och det finns teoretiskt en optimal strategi som ännu är okänd. Spelet schack har ett mycket stort antal spelmöjligheter, trots att utgångsställningen är densamma i varje parti. Det finns exempelvis fler möjliga kombinationer av drag än atomer i universum.

Management by Chess

Var lugn 
Fokusera på det du ska göra och uteslut det som inte är relevant. Lev i nuet till 100 %. Blicka inte bakåt. Koncentrera dig maximalt. Lär dig att analysera situationen här och nu.

Planera
I allt du företar du måste du ha en plan. Agera aldrig planlöst. Det är bättre att ha en kortsynt och till och med dålig plan en ingen plan alls! Ha framförhållning. Tänk efter före.

Ta beslut
Ta initiativ. Var proaktiv. Agera istället för att reagera. Utveckla din förmåga att prioritera. Skilj huvudsats ifrån bisats. Identifiera vad som är väsentligt. Dra slutsatser. Gör vägval. Värdera. Handla!

Gilla läget
Ibland inträffar saker som du inte hade tänkt dig. Lär dig hantera och förhålla dig till omvärldsförändringar. Ställ om snabbt. Lägg din energi på det du kan påverka och lär dig leva med det du inte kan påverka.

Förlita dig aldrig på tur
Räkna inte med att du ska ha tur. Om du däremot "håller dig framme" kommer turen till dig för eller senare. Tur kommer till den som är förberedd! Tur kommer till den som har förtjänat det, men du kan aldrig veta när den kommer.

Hata slumpen
Tro inte på tillfälligheter och slumpen. Det mesta som sker har ett syfte, ett motiv eller en orsak. Leta efter mönster.

Krångla inte till det i onödan
Sträva efter enkelhet. Var pragmatisk. Allting går ej att göra perfekt, då hamnar du i tidsnöd. Var noga med att hålla tidsramar. Gör det bästa utifrån givna förutsättningar.

Var vetenskaplig
Använd beprövad vetenskap. Lär dig viktiga referensramar. Behärska teoribildning. Teori och praktik hör ihop.

Ge aldrig upp
Se dina förehavanden som en kamp eller en sport. Ingenting kommer av sig själv. Du måste själv vinna framgång på olika plan. Du måste kämpa för att uppnå dina mål. Ge inte upp när det känns motigt.

Skapa ett konstverk
Se dina strävanden som en del i ett konstverk. Bemästra hantverket. Försök skapa det fulländade konstverket!

Ha roligt
Din tid är ytterst värdefull. Var aktsam på hur du fördriver din tid. Se till att göra det du tycker är roligt och meningsfullt. Ha kul. Känn att du får energi från det du gör. Känn att du utvecklas av det du gör.

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.