De 15 bästa ekonomibloggarna

De 15 bästa ekonomibloggarna
Att läsa andra bloggar inom ett ämne som man är intresserad av är stimulerande, särskilt om man själv har en blogg. Den stora mängden bloggar och variationen av stilar och inriktning, göra att detta är en fantastisk källa för inspiration och motivation. Men vilka är egentligen de bästa ekonomibloggarna just nu? Det är temat för detta inlägg.

Det finns idag en stor mängd inspirerande och intressanta bloggar som handlar om ekonomi i olika former. Intresset förefaller ha ökat och massmedia har vid ett flertal tillfällen under de senaste åren uppmärksammat ekonomibloggar, se t.ex.DI (1)(2), Placera.Nu (1), (2), (3), (4), Dagens PS och SvD.

När man ska beskriva en sådan här "bästa lista", så innehåller det naturligtvis en stor portion subjektivitet. "Tycke och smak" varierar stort när det gäller människors bedömning av form, innehåll och kvalitet.

Jag har i min lista i huvudsak tagit med bloggar som främst handlar om privatekonomi. Således finns inte bloggar om samhälls- och nationalekonomi (t.ex.Ekonomistas, Den Hälsosamme Ekonomisten), företagande och marknadsföring (t.ex. CoolStuff, The Brand-Man) etc. med. Jag har ej heller tagit med bloggar som skrivs av företag, tidningar eller motsvarande (t.ex.Monkey Business, CSR i praktiken). Ej heller inaktiva bloggar (t.ex. Hur jag blev rik) är med.

En riktigt grundlig kartläggning borde egentligen innehålla många kriterier såsom; antal läsare, antalet prenumeranter på RSS-feed, antal länkar, antal följare på Twitter och Facebook, antalet kommentarer etc. Detta är dock inte så lätt då avsaknaden av tillgänglig statistik försvårar det hela.

För att göra det hela enklare har jag utgått ifrån hur populära bloggarna är bland läsare. Det är trots allt det mest vedertagna måttet på en bloggs "storhet". Det säger ju självklart inte så mycket om kvalitén på innehållet.  Alla har vi där våra egna speciella favoriter utifrån det som vi själva är mest intresserad av. Många hävdar att "Content is King", men det är samtidigt antalet läsare som slutligen avgör hur framgångsrikt en blogg kan nå ut med sitt budskap. Jag har då utgått ifrån några av de största bloggportaler som registrerar bloggarnas besök; såsom Bloggportalen, BlogToplist och Bloggtoppen. Det som komplicerar bilden något är att alla bloggarna inte är registrerade på samma portaler och portalerna registrerar dessutom uppenbarligen besökare på olika sätt. Jag tycker ändå att det gick ganska bra att hitta ett tydligt mönster vid en enkel sammanlagd bedömning.

Vid kategorisering av bloggarnas placering har jag använt mig av en indelning som jag beskrev bakgrunden till i ett tidigare blogginlägg om min favoritmusik; Min Jukebox. Indelningen är uppdelad i tre kategorier: "Genierna", "De odödliga" och "Halvgudarna".

Genierna
Dessa tre bloggar står i en egen klass när det gäller popularitet i form av antalet registrerade läsare, varav nummer ett är "flera hästlängder" före de andra. "The Big Three".

1. Cornucopia, om olika former av investeringar.
2. 40 % 20 år, om utdelningar och utdelningstillväxt.
3. Flute-tankar, om ekonomi, energi, miljö, jordbruk

De odödliga
Det stabila, pålitliga "mittfältet". "The Prospects".

4. Scoris aktieblogg, om finansiella marknader och placeringar.
5. Stockman, om ekonomiska spörsmål.
6. Daytrading, om finans, aktier, terminer.
7. Zed´s Dead, om ekonomi, aktier, börsen.
8. Finansmamman, om aktieplaceringar.
9. Lundaluppen, om företagsanalyser och aktieinvesteringar.

Halvgudarna
Framåtsträvarna som närmar sig mittfältet. "The Hangarounds".

10. Finanskvinnans funderingar, om privatekonomi.
11. Bull Beer Trading, om daytrading.
12. Per Penning, om privatekonomi.
13. Aktietips, om analyser, trading och aktierelaterade händelser.
14. Mot Miljonen, om privatekonomi, aktier, fonder.
15. Diversifierad, om privatekonomi och placeringar

Bonustips om några intressanta amerikanska ekonomibloggar, inriktade på privatekonomiska områden, hämtade från Top100+ Personal Finance Blogs.
Håller du med om denna lista? Vilka tycker du är de bästa ekonomibloggarna. Har jag förbisett någon som borde varit med på listan?

Läs även andra bloggares åsikter om .

Rekommenderade gratistjänster

 • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
 • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
 • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
 • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
 • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
 • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
 • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
 • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
 • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
 • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
 • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
 • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
 • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
 • Checklista flyttstädning Stockholm här.
 • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
 • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.